Miercuri, 06 Iunie 2012 - 05:20 AM Aleg.RO: Vicepremier ungar: Disputa dintre Ungaria si Romania, generata de conflictul dintre USL si Basescu

Publicat de: ---

jurnalulnational Vicepremier ungar: Disputa dintre Ungaria si Romania, generata de conflictul dintre USL si Basescu

Zsolt Semjen (stanga), intr-o intalnire cu presedintele Traian Basescu, la Cotroceni, in 2010  / Foto: REUTERS/Bogdan Cristel Disputa dintre Ungaria si Romania cu privire la reinhumarea in Transilvania a poetului Jozsef Nyiro a fost generata de situatia politica din Romania si de conflictul actualei majoritati cu presedintele Traian Basescu, sustine vicepremierul ungar pentru politica natiunii, Zsolt Semjen, citat de MTI .

Comentand disputa dintre Ungaria si Romania pe tema reinhumarii poetului maghiar Jozsef Nyiro in Transilvania, Semjen a declarat ca aceasta a fost generata de situatia politica din Romania. Cand majoritatea guvernamentala social-liberala din Romania a atacat Ungaria, aceasta l-a atacat de fapt pe presedintele Traian Basescu si Partidul Democrat Liberal de opozitie, a afirmat Semjen. Ei nu vor sa sustina relatiile de prietenie care s-au dezvoltat intre Basescu si premierul ungar Viktor Orban, continua Semjen. El a precizat ca este in interesul fundamental al Ungariei sa gaseasca un compromis cu Romania.

"Suntem dependenti unii de altii; cu alte cuvinte, Ungaria si Romania, ungarii si romanii au o istorie comuna. Acest lucru nu trebuie subordonat ... politicii", a adaugat Semjen.

El a declarat, de asemenea, ca noile legi precum acordarea de cetatenie ungara maghiarilor care traiesc in afara granitelor Ungariei si unificarea natiunii in acest fel vor ajuta la vindecarea "ranilor Trianonului".

Zsolt Semjen a declarat pentru postul public de televiziune M1 ca natiunea ungara a fost dintotdeauna unita gratie limbii, mostenirii culturale si istoriei sale. Unitatea a fost distrusa prin mijloace juridice dupa Trianon, dar acordarea cetateniei in prezent o poate reinstaura, a adaugat el.


(205 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Vicepremier ungar: Disputa dintre Ungaria si Romania, generata de conflictul dintre USL si Basescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.46256399154663 seconds.