Marți, 05 Iunie 2012 - 05:52 AM Aleg.RO: Oprescu a marcat puncte electorale din finalizarea proiectelor incepute de primari anteriori. Vor face acestea diferenta la urne?

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Andreea Neferu 05 .06.2012

Duminica bucurestenii sunt asteptati la vot sa-si aleaga primarul pentru urmatorii patru ani. 12 candidati s-au inscris in cursa pentru Primaria Generala a Bucurestiului, o "afacere" de aproxi­mativ 1 mld. euro, cat inseamna, intr-un an, veniturile Municipalitatii, fara sectoare.

Pe langa actualul primar, Sorin Oprescu, in cursa au intrat persoane din business sau fotbal precum Anghel Iordanescu (fost selectioner al natio­nalei), George Becali (patronul clubului de fotbal Steaua), independentul Nicu­sor Dan (matematician) sau deputatul PD-L Silviu Prigoana.

Cea mai mare sansa a lui Sorin Oprescu in scrutinul de duminica este ca a avut ocazia sa deschida unele dintre cele mai importante proiecte ale Capitalei din ultimii ani. Pasajul Basarab, pasajul Pipera, Centrul Vechi si stadionul Arena Nationala, investitii cu o valoare cumulata de peste 500 de milioane de euro, sunt principalele proiecte de infrastructura rutiera si urbana pe care actualul primar al Capitalei Sorin Oprescu le-a finalizat in mandatul inceput in 2008 si care ar putea face diferenta la urne duminica viitoare. Trei dintre cele patru proiecte nu ii apartin insa, fiind initiate de predecesorii sai.

In cei patru ani de mandat Oprescu a demarat un singur proiect major de infrastructura, diametrala Buzesti-Berzei-Uranus, cu o valoare de circa 330 de milioane de euro, precum si alte doua pasaje si o parcare subterana, cu o valoare cumulata de circa 70 mil. euro. Raman insa nein­cepute o serie de proiecte precum autostrada suspendata sau reconditio­narea terenului viran de langa Bi­blioteca Nationala sau a celui de langa Lacul Vacaresti.

Vor face aceste proiecte, fie ca vorbim de cele terminate sau de cele incepute in mandatul lui Oprescu, diferenta la urne duminica? "Oprescu a castigat deja alegerile pe Capitala, tocmai pentru ca a terminat lucrari ce au fost incepute de primarii anteriori. El si-a dat seama ca daca nu le termina, nu are nicio sansa. A dat in folosinta niste lucruri pe care oamenii le pot vedea. Sunt curios insa ce va face incepand de pe 11 iunie, pentru ca nu ne-a spus ce proiecte va incepe daca va castiga al doilea mandat", a declarat analistul politic Stelian Tanase.

Doua dintre cele mai importante proiecte de infrastructura rutiera si urbana din Bucurestiul ultimelor doua decenii au fost inaugurate anul trecut. Este vorba de pasajul Basarab si stadionul Arena Nationala, care au costat fiecare peste 200 de milioane de euro. Ambele proiecte au fost demarate in mandatul lui Adriean Videanu.

Ideea constructiei unui pasaj suprateran in zona garii Basarab apare de pe vremea cand primar al Capitalei era Traian Basescu. In anul 2006, cand primar general al Capitalei era Adriean Videanu, contractul de constructie a fost semnat.

Similar, lucrarile la Arena Nationala, fostul stadion Lia Manoliu, au demarat in anul 2007, pe vremea cand primar era tot Videanu, si s-au finalizat abia in a doua parte a anului trecut, cand la carma Primariei se afla Oprescu. Un alt proiect pentru care Oprescu a primit "puncte electorale" este reabilitarea zonei-pilot a centrului istoric (in principal zona Lipscani), cea mai "la moda" zona a Bucurestiului, unde au fost deschise circa 100 de pub-uri si restaurante in ultimii ani. Circa 20 de milioane de euro a costat reabilitarea zonei Lipscani, proces care a inceput in anul 2006, in perioada in care primar era Videanu.

Pe de alta parte, in mandatul lui Oprescu au demarat patru proiecte de infrastructura rutiera, cu o valoare insa mai mica. Doar unul dintre acestea, pasajul Pipera, a fost terminat in urma cu aproape o luna.


(202 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Oprescu a marcat puncte electorale din finalizarea proiectelor incepute de primari anteriori. Vor face acestea diferenta la urne? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.34810090065002 seconds.