Joi, 24 Mai 2012 - 06:25 AM Aleg.RO: USL pregateste suspendarea presedintelui

Publicat de: ---

Puterea de Mioara Costin Politica interna Taguri: USL, referendum, presedinte, ccr, propunere Sharevar addthis_config = ;

 

Doi parlamentari USL propun ca presedintele sa fie demis in urma unui referendum, cu votul majoritatii celor care participa la referendum, dupa ce presedintele a fost in prealabil suspendat de Parlament .

 

Propunerea vrea sa modifice legea actuala, care prevede ca presedintele tarii sa fie demis de majoritatea celor inscrisi pe listele electorale, care au drept de vot. Cei doi parlamentari mai au si o propunere prin care solicita ca CCR sa nu se mai pronunte asupra hotararilor emise de Legislativ.

 

Georgica Severin, senator PSD, si Cornel Pieptea, deputat PNL, au depus la Camera Deputatilor proiectul de lege prin care propun demiterea presedintelui cu majoritatea celor care au participat la referendum.

 

Potrivit proiectului de lege, se propune modificarea articolului 10 din Legea 3/2000,  care va stipula urmatoarele: ?Demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a  intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au partcipat la referendum?.

 

Referendumuri la indigo

 

Argumentul de baza al documentului este ca la toate referendumurile rezultatul este stabilit de majoritate celor care voteaza efectiv, si nu de cei care sunt inscrisi pe liste, cum prevede legea actuala la demiterea sefului de stat. Spre exemplu, regula majoritatii participantilor este aplicata la referendumurile care se desfasoara la nivel administrativ-local. Singura exceptie este la referendumul pentru demiterea presedintelui, unde se tine cont de majoritatea celor care au drept de vot pe liste. Drept pentru care, in expunerea de motive a initiativei legislative, cei doi semnatari arata ca pe aceasta cale cetatenii au posibilitatea de a se exprima direct si de a contribui la luarea deciziilor majore ale statului.

 

?Legea privind organizarea si desfasurarea referendumului, referendumul national, reprezinta calea de consultare a poporului cu privire la revizuirea Constitutiei, demiterea presedintelui Romaniei sau asupra altor probleme de interes national. Avand in vedere ca prevederile constitutionale nu fac distinctie in ceea ce priveste organizarea si desfasurarea diferitelor forme de referendum, a ramas la latitudinea legiuitorului sa stabileasca cele mai bune modalitati de realizare a acestei consultari a poporului?, se mai arata in expunerea de motive.

 

Parlamentarii, peste CCR

 

O alta propunere a celor doi alesi este un proiect de lege care elimina din categoria actelor normative asupra carora Curtea Constitutionala se pronunta hotararile Camerei Deputatilor, ale Senatului si ale plenului reunit al celor doua Camere.

 

In urma acestei modificari legislative, Curtea Constitutionala se va pronunta, in ce priveste Parlamentul, doar asupra constitutionalitatii regulamentelor celor doua Camere, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua Camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau cel putin 25 de senatori.

 

Adrian Nastase a declarat pentru ziarul PUTEREA ca propunerea celor doi membri i se pare justa: ?Este firesc ca CCR sa se se pronunte asupra unor legi  adoptate in Parlament, spre exemplu, Legea votului uninominal, de ieri. Are tot dreptul sa o faca. Dar cand vine vorba despre anumite hotarari luate de o institutie independenta ca Parlamentul, mi se pare anormal sa se pronunte CCR. Spre exemplu, cand vine vorba despre numirea in functie a unui vicepresedinte al Camerei?, a sustinut Nastase.

 

PDL: USL vrea putere absoluta

 

Referitor la cele doua propuneri ale USL, privind simplificarea procedurii de demitere a presedintelui si posibilitatea ca CCR  sa nu se mai pronunte asupra hotararilor Parlamentului, Sever Voinescu, purtatorul de cuvant PDL, spune ca sunt mijloace prin care USL vrea puterea absoluta: ?Oamenii isi pregatesc un esafodaj institutional pentru a-si exercita complet, in afara oricarui control, puterea absoluta in Romania. Spre asta ne indreptam, asta vor sa faca, n-o sa le mearga. Pentru ca, in general, cand te joci cu lucrurile de genul acesta se intorc impotriva ta?, a sustinut Voinescu. 


(681 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

USL pregateste suspendarea presedintelui | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29557704925537 seconds.