Luni, 26 Iulie 2010 - 05:43 AM Aleg.RO: Basescu si-a prins bretelele în usa Parlamentului

Publicat de: ---

Gândul Basescu si-a prins bretelele în usa Parlamentului

Stiti bancul ala cu bretelele motociclistului prinse în usa unui autoturism? Daca nu, va pot spune ca omul cu motorul pendula într-un du-te-vino isteric, pe langa un autoturism, cu cat acesta îsi sporea viteza ca sa scape de pericolul pe doua roti . Exasperat, soferul opreste, îl asteapta pe motociclist, si-l întreaba în pragul apoplexiei: "Domnule, esti nebun?! Iti bati joc de mine, ce te-a apucat?", iar man in black îi raspunde gafaind: "Scuzati-ma, nu vreau sa va fac neplaceri, dar cand ati plecat din parcare mi-ati prins bretelele în usa...".

Asa si cu Basescu, care si-a prins bretelele în usa Parlamentului. Cum ramane în urma pret de cateva zeci de procente în preferintele electoratului, cum vin suspendarea si referendumul, ca elasticul motociclistului, si-l trag înapoi la Cotroceni, cu viteza luminii. Iar Basescu alearga ca Speedy Gonzales prin coasta Parlamentului, într-un neverosimil bungee jumping.

Rezultatele unui recent studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP) arata ca presedintele si PDL au ramas de aceasta data nu numai de masina, dar si de caruta. Masurile luate în ultima perioada, extrem de nepopulare, iar unele dintre ele chiar extrem de injuste, l-au dus pe presedinte în pragul falimentului politic, 65 la suta dintre alegatori sustinand ca ar fi gata sa voteze suspendarea sa de la Cotroceni.

Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a propus si el, cu trei saptamani înainte de publicarea rezultatelor sondajului, printr-o scrisoare adresata conducerii Senatului, ca Biroul Permanent al acestei camere sa ia în dezbatere oportunitatea începerii procedurilor premergatoare suspendarii lui Traian Basescu, pe motiv ca acesta a abdicat de la prevederile Constitutiei, care îi confera rolul de mediator între puterile statului, precum si între stat si societate. "Presedintele Romaniei si-a asumat, de facto, pozitia de principal conducator al puterii executive initiind si promovand masuri anti-sociale si ilegale". Ceea ce nu este o noutate.

Traian Basescu a anuntat, mai mult sau mai putin voalat, chiar de la învestitura, ca, acesta fiind ultimul sau mandat prezidential, îsi va asuma masurile nepopulare, fie si macar pentru a încerca sa împiedice depunctarea drastica a PDL. Strategia sa a esuat, iar partidul este tras în jos chiar din pricina acestei lipse de logica politica. Mai degraba, presedintele ar fi trebuit sa sacrifice, ori de cate ori era necesar, guvernul, pentru a-si pastra el însusi pozitia de lider si ancora politica, ceea ce ar fi putut tine democrat-liberalimea în postura de lider. Asa, pe principiul ca pestele de la cap se-mpute, s-au dus cu totii la fund.

Sigur ca pe acest fond, tentatia administrarii unei noi suspendari e mare. Numai ca politicienii nostri s-au trezit din pumni, socotind cel putin trei motive ca sa nu mai sara cu capu-n zid: unu, experienta acumulta pe "sistemul 322" - victimizarea lui Basescu nu va face decat sa-i creasca zestrea procentuala, romanul fiind mai degraba mama ranitilor decat calaul-justitiar (vezi reactia ulterioara executiei lui Ceausescu, ba chiar condamnarea drastica a puterii postdecembriste); doi, lipsa unei strategii electorale coerente la nivelul actualei Opozitii si formarea unei majoritati solide anti-Basescu si, trei, rabdarea de a astepta încheierea recesiunii pe mandatul actualului presedinte, în ideea ca întreaga perioada, extrem de grea, va face din Traian Basescu si partidul sau aflat la putere relicve politice de trista amintire.

De aceea, niciunul dintre liderii partidelor din Opozitie nu se înghesuie sa-i sustina propunerea lui Dan Voiculescu si sa profite de rezultatele sondajului IPP, exact acum cand zodia Opozitiei parea extrem de norocoasa.


(562 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Basescu si-a prins bretelele în usa Parlamentului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29275894165039 seconds.