Vineri, 23 Iulie 2010 - 05:54 AM Aleg.RO: Raspunsul poporului pentru PDL: minus 75% la parlamentari

Publicat de: ---

Puterea Daca s-ar reduce numarul de parlamentari la 300 la viitoarele alegeri, PDL ar mai ramane doar cu 36 de senatori si deputati din cei 178 cati sunt acum . Datele ultimului sondaj de opinie arata prabusirea PDL pana la 12% din intentia de vot. Ziarul ?Puterea? a facut un calcul care arata ca dupa viitoarele alegeri trei sferturi dintre parlamentarii PDL vor trebui sa isi caute un alt job.

Ultimul sondaj de opinie dat publicitatii - o cercetare efectuata de Institutul pentru Politici Publice (IPP) - prevesteste sfarsitul gloriei partidului prezidential. Recesiunea economica, crizele politice si conducerea sub Emil Boc au produs prabusirea PDL in intentia de vot a romanilor pana la - atentie! - 12%, practic unul dintre cele mai mici rezultate inregistrate vreodata de partidul condus acum de Emil Boc. Un scor mai mic decat acesta a fost inregistrat doar la alegerile din anul 2000, atunci cand partidul obtinea aproape 9% din locurile din Parlament. Reamintim, de asemenea, ca prin anii 2002-2003, inainte de crearea Aliantei Dreptate si Adevar, PD era cotat cu 13-15% in sondajele de opinie, iar PNL cu 21-23%. De atunci, partidul a crescut pana la maximul de 33% cat a abtinut in alegerile din 2008. Un caz asemanator in Romania postdecembrista este cel al lui Victor Ciorbea, care, dupa o guvernare in vremuri economice tulburi, a reusit contraperformanta de a-si priva partidul (PNTCD) de intrarea in Parlament.

Simulare

Daca s-ar aplica acum reducerea numarului de parlamentari la 300, asa cum isi doresc PDL si presedintele Basescu, din cei 178 de parlamentari PDL, cat sunt in acest moment, ar ramane la viitoarele alegeri doar 36. Mai mult, in cazul in care senatorii si deputatii PDL vor sustine in continuare ideea presedintelui de reducere a numarului de parlamentari ar insemna ca circa 75% dintre ei sa-si gaseasca alte locuri de munca.

PDL - 12%, PSD - 40%

Potrivit sondajului de opinie realizat de Institutul pentru Politici Publice, preferintele electorale ale romanilor s-au intors la nivelul anului 2001, cand premier era Adrian Nastase, iar presedinte - Ion Iliescu. La intrebarea "Cu ce partid intentionati sa votati la alegerile parlamentare viitoare?", in procente valide, raspunsurile s-au distribuit astfel: 40% - PSD, 26% - PNL, 12% - PDL, 7% - UNPR, 7% - PRM, 5% - UDMR, 3% - altul. Aceste procente reprezinta distributia optiunii de vot dupa ce a fost eliminat procentul celor care nu voteaza/nu stiu/nu raspund.

Cauzele declinului

La intrebarea "Credeti ca in Romania lucrurile merg intr-o directie buna sau intr-o directie gresita?", 81% dintre cei cuprinsi in esantion au raspuns ca directia este gresita. Doar 15% cred ca directia e buna. Un alt aspect interesant este incercarea de a afla cand cred romanii ca tara isi va reveni din caderea economica. 74% cred ca Romania isi va reveni economic in cinci ani sau chiar mai mult. Viitoarele alegeri parlamentare vor avea loc peste doi ani, de unde putem deduce ca 74% dintre respondenti considera ca vom avea crestere economica abia dupa schimbarea actualei componente parlamentare. La intrebarea ?In cati ani credeti ca o sa isi revina Romania din punct de vedere economic??, 45% dintre romani afirma ca ?in mai mult de cinci ani? si 29% - in cinci ani. Doar 6% cred ca economia isi va reveni anul viitor.

Sondajul a fost efectuat in perioada 9-16 iulie 2010 pe un esantion de 1.040 de personae. Precizam ca este prima cercetare sociologica pe care IPP o da publicitatii.

 
(686 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Raspunsul poporului pentru PDL: minus 75% la parlamentari | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28725695610046 seconds.