Miercuri, 14 Iulie 2010 - 06:01 AM Aleg.RO: Consilierul prezidential pe probleme de securitate, Iulian Fota, arunca bomba: ?Strategia de Aparare a Tarii trebuie revizuita anual?

Publicat de: ---

Puterea

Consilierul prezidential, Iulian Fota, a declarat in exclusivitate pentru ?Puterea? ca Strategia de Aparare a Tarii contine o serie de ambiguitati care tin de securitatea nationala, dar ca anumite pasaje trebuie reformulate pentru a se cunoaste exact despre ce ?este vorba? . Oficialul de la Cotroceni sustine ca dinamica relatiilor internationale poate conduce la situatia ca Strategia sa fie revizuita anual.

 Dupa ce a fost adoptata de CSAT si trimisa spre dezbatere la Parlament, Strategia de Aparare a Tarii a trezit numeroase controverse. Consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala, Iulian Fota, ne-a explicat ca exista ?anumite ambiguitati? in aceasta Strategie, dar ca au fost si anumite scapari care vor trebui revizuite. ?Trebuie sa precizez ca o Strategie nu poate fi foarte exacta. Fie pentru ca vorbim despre situatii ipotetice care pot aparea in viitor, fie pentru ca atunci cand vine vorba de securitatea nationala ramane o zona de ambiguitate pe care fiecare tara o foloseste in interesul sau. Asta da si farmec documentului. Cadrul acela ambiguu ramane asa?, a subliniat Fota. El a adaugat ca scopul unei astfel de Strategii este sa asigure un grad de transparenta, dar trebuie tinut cont de faptul ca securitatea si apararea nationala se bucura de ?un grad limitat de transparenta?. ?Putem vorbi de cat de mare sa fie gradul de transparenta, dar nu putem vorbi de transparenta totala, atata timp cat nimeni in NATO si in Uniunea Europeana nu a inventat transparenta totala in probleme de securitate. Daca va uitati si la alte tari si ele folosesc formule care dau de gandit. Statul pune o parte din bucataria sa pe masa, dar totusi o parte din ea ramane doar pentru el?, a comentat plastic Fota nivelul de transparenta al Strategiei de Aparare.

 

Mass-media, ambiguitate in 2010

Dupa ce presa a fost introdusa anul acesta la capitolul ?vulnerabilitati? la adresa sigurantei nationale, formularile neclare lasa loc de interpretari, in sensul introducerii mass-mediei si la capitolul ?riscuri si amenintari?. Problema o constituie insuficienta explicare a termenului actor non-statal. In proiectul Strategiei de securitate nationala din 2006, elaborata de generalul Constantin Degeratu, mass-media este indicata drept un actor non-statal. ?Actorii nestatali principali sunt: mass-media; partidele politice; sindicatele, patronatele si alte organizatii profesionale; organizatiile nonguvernamentale si alte forme de participare ale societatii civile; organismele de conducere ale companiilor?, se arata in documentul citat. In Strategia din 2010, aceasta explicatie lipseste cu desavarsire. In schimb se face referire la acest concept, precizandu-se ca ?activitatile si preocuparile informative ale unor actori non-statali orientate spre influentarea actului decizional, inclusiv a deciziei politice, a mass-mediei sau a opiniei publice?, constituie un risc sau o amenintare la adresa sigurantei nationale. Pe scurt, preocuparile informative ale mass-mediei pot fi considerate ca influenteaza decizia politica si opinia publica.

 

?Trebuie reformulat?

Teoria este contrazisa de consilierul prezidential Iulian Fota. ?Mass-media nu poate fi considerata in nici un caz un actor non-statal. Actorii non-statali sunt organizatii care nu au caracter de decizie intr-un stat, pot sa fie localizate fie numai pe teritoriul unui stat, fie pot fi localizati pe teritoriul mai multor state. Cand s-a trimis Strategia de Aparare a Tarii catre Parlament, ne-am exprimat disponibilitatea pentru observatii, discutii. Sunt anumite zone in care noi, ca specialisti, stim despre ce este vorba, dar poate nu le-am explicat suficient?, a precizat oficialul de la Cotroceni. El a declarat ca textul trebuie reformulat pentru a se cunoaste despre ce este vorba. ?Romania nu a avut pana in anii ?90 invatamant public de stiinte politice, iar acum exista  viziuni diferite asupra anumitor termeni. O sa vedeti ca exista oameni care folosesc acelasi concept cu intelesuri diferite. Ne-am uitat in Strategia din 2006 si de aceea exista un capitol continuitate si adaptare. Ideile mari din Strategia de atunci le consideram valabile. Sunt cateva lucruri semnalate la care vom aduce anumite clarificari. Literatura de specialitate nu duce discutia despre actorii non-statali in zona mass-media sau a ONG-urilor, ci a acelor grupari care au anumite revendicari?, a adaugat consilierul prezidential.

 

Peste 5.000 de site-uri ale radicalismului islamic

Daca in 2006, mass-media, partidele si organizatiile nonguvermentale erau incluse in categoria actorilor non-statali, conceptul difera total in 2010. Iulian Fota a identificat pentru ?Puterea? noii actori non-statali. ?Este foarte cunoscuta promovarea mesajelor radicale impotriva anumitor grupuri etnice, impotriva anumitor minoritati prin website-uri. Erau in urma cu un an peste 5.000 de websiteuri, este posibil ca numarul lor sa fi crescut, care promovau mesaje din zona radicalismului islamic. Unele mesaje sunt de ura si de incitare la violenta. Unele organizatii au revendicari pasnice, democratice, pe fata, si sunt alte organizatii din astea non-statale care actioneaza ilegal, folosesc violenta, produc distrugeri, victime si ca atare atitudinea fata de ele este alta. Tot aici ar intra ca definitie si cartelurile crimei organizate transnationale, care folosesc in atingerea scopurilor mijloace ilegale?, a explicat consilierul prezidential pe probleme de securitate.

 

Diferente conceptuale

Iulian Fota pune pe seama schimbarilor din situatia internationala diferentele conceptuale ale Strategiei din 2010 fata de cea din 2006. ?Trebuie sa va ganditi ca redactarea acelui document a fost facuta la nivelul anului 2005. De atunci situatia internationala a evoluat foarte mult?, a afirmat consilierul presedintelui Traian Basescu. El ne-a dezvaluit ca a simtit in cele sase luni in care a lucrat la elaborarea Strategiei de Aparare a Tarii cum situatia internationala se schimba, iar acest lucru putea face ca anumite lucruri scrise in documentul de la Cotroceni sa nu mai fie valabile. ?Ne-am gandit ca ar trebui ca aceasta Strategie sa fie revizuita anual. Preocupati de treburile noastre politice interne nu mai sesizam dinamica internationala, iar uneori ritmul schimbarilor este prea mare?, a subliniat oficialul de la Cotroceni pe probleme de securitate.

 

 

 

 

 

 

 



(298 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Consilierul prezidential pe probleme de securitate, Iulian Fota, arunca bomba: ?Strategia de Aparare a Tarii trebuie revizuita anual? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65738201141357 seconds.