Vineri, 11 Iunie 2010 - 05:22 AM Aleg.RO: De ce vrea Basescu sa se dezbata sambata motiunea de cenzura

Publicat de: ---

Gândul De ce vrea Basescu sa se dezbata sambata motiunea de cenzura

Presedintele Traian Basescu a creat, ieri, un nou scandal, dupa ce a cerut Parlamentului sa voteze sambata motiunea de cenzura si nu marti, asa cum este programat, pe motiv ca altfel ar fi încalcata Constitutia

Intr-un gest fara precedent, Traian Basescu a trimis o scrisoare sefilor celor doua Camere, în virtutea atributiei sale "de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice" . Seful statului a scris ca Guvernul si-a asumat raspunderea în fata Parlamentului pe 7 iunie, iar motiunea de cenzura a fost citita în plen pe 9 iunie, data stabilita pentru dezbaterea ei fiind 15 iunie. Or, sustine Basescu, Legea fundamentala prevede dezbaterea motiunii dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata în sedinta comuna. "Cu privire la modul de calcul al termenelor pe zile prevazute de textele constitutionale, Curtea Constitutionala s-a pronuntat în jurisprudenta sa stabilind ca ?sunt termene care privesc desfasurarea raporturilor constitutionale dintre autoritatile publice si, prin urmare, în masura în care nu se prevede altfel în mod expres, nu se calculeaza pe zile libere?. In dreptul public, termenele se calculeaza ?...pe zile calendaristice, în sensul ca se include în termen si ziua în care el începe sa curga si ziua cand se împlineste...?", se arata în scrisoarea presedintelui.

Basescu mai scrie ca data de 15 iunie stabilita pentru dezbateri contravine prevederilor constitutionale si cere Parlamentului "respectarea procedurii si deciziilor Curtii".

PD-L s-a raliat, Opozitia se tine ferma. Motiunea se dezbate marti

Imediat dupa scrisoarea presedintelui, a început disputa dintre Putere si Opozitie. Pre­sedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, s-a declarat gata sa convoace imediat rapid Birourile Permanente, care sa stabileasca dezbaterea motiunii sambata. "Nu am stiut de la început de deciziile Curtii pentru ca nu le-am avut la mapa", a justificat Anastase faptul ca a fost de acord, initial, cu ziua de marti pentru dezbaterea motiunii.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a spus ca solicitarea lui Basescu este inutila, data discutarii motiunii fiind deja stabilita. "Solicitarea lui Basescu este o diversiune, e inadmisibila si impertinenta", a afirmat Adrian Nastase. Pedelistii au insistat în zadar pentru mutarea zilei de dezbatere, cu care ei însisi fusesera de acord, si l-au amenintat pe Geoana ca va suporta "consecintele politice si constitutionale".

Surse din PD-L au precizat ca Traian Basescu a cerut mutarea zilei de dezbatere, stiind clar ca nu va avea loc pentru ca parlamentarii sunt liberi în weekend, pentru a spune, ulterior, ca PSD si PNL sunt iresponsabile si ca nu sunt interesate decat de daramarea guvernului si nu de adoptarea sau respingerea rapida a legilor anticriza.


(306 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

De ce vrea Basescu sa se dezbata sambata motiunea de cenzura | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29223895072937 seconds.