Vineri, 11 Iunie 2010 - 05:22 AM Aleg.RO: Traian Basescu cere Parlamentului sa dezbata motiunea de cenzura în week-end. Ce argumente invoca presedintele

Publicat de: ---

Gândul Traian Basescu cere Parlamentului sa dezbata motiunea de cenzura în week-end . Ce argumente invoca presedintele Foto: Publimedia/Octav Ganea

Presedintele Traian Basescu a trimis conducerii Parlamentului o scrisoare privind devansarea dezbaterii motiunii de cenzura, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, mentionand ca asteapta un raspuns din partea lui Mircea Geoana pentru convocarea Birourilor Permanente reunite.

Potrivit scrisorii prezidentiale, dezbaterea se face în cinci zile calendaristice si nu lucratoare, iar votarea acestui act abia marti, 15 iunie, ameninta respectarea calendarului aplicarii masurilor de austeritate convenit cu FMI pentru eliberarea unei noi transe de împrumut.

"In virtutea atributiei de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, prevazute la art. 80 alin. (2) din Constitutie, va atrag atentia asupra urmatoarei situatii: In data de 7 iunie a.c., Guvernul si-a angajat raspunderea în fata Parlamentului pe proiectele de lege care vizeaza masuri de austeritate impuse de situatia economica a tarii. La data de 9 iunie a.c., motiunea a fost prezentata în sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului. Conform art. 113 alin. (3) din Constitutie, motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata în sedinta comuna a celor doua Camere. Contrar acestei prevederi constitutionale, Parlamentul a stabilit dezbaterea motiunii în data de 15 iunie a.c., la 6 zile de la prezentare", scrie Basescu.

El precizeaza ca legat de modul de calcul al termenelor pe zile prevazute de textele constitutionale, Curtea Constitutionala s-a pronuntat în jurisprudenta sa (Decizia nr. 233 din 10 decembrie 1999 sau Decizia nr. 89 din 26 ianuarie 2010) stabilind ca "sunt termene care privesc desfasurarea raporturilor constitutionale dintre autoritatile publice si, prin urmare, în masura în care nu se prevede altfel în mod expres, nu se calculeaza pe zile libere".

"In dreptul public, termenele se calculeaza ?...pe zile calendaristice, în sensul ca se include în termen si ziua în care el începe sa curga si ziua cand se împlineste...?. In consecinta, va solicit, în temeiul atributiilor constitutionale pe care le am, respectarea procedurii stabilite de Constitutie si de Deciziile Curtii Constitutionale sus-mentionate", se arata în scrisoarea lui Basescu.

Potrivit Regulamentului Parlamentului adoptarea unei decizii în acest sens are nevoie de votul conducerilor reunite, convocarea acestora fiind posibila numai cu acordul ambilor presedinti de camere legislative.

In acest moment, Anastase asteapta raspunsul omologului ei de la Senat, pe care l-a informat telefonic despre solicitarea prezidentiala.


(324 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Traian Basescu cere Parlamentului sa dezbata motiunea de cenzura în week-end. Ce argumente invoca presedintele | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29239010810852 seconds.