Miercuri, 09 Iunie 2010 - 05:35 AM Aleg.RO: PDL si PSD isi disputa Curtea Constitutionala

Publicat de: ---

adevarul Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, insista pentru reluarea votului asupra numirii reprezentantului social-democratilor, Valer Dorneanu,  pentru un post de judecator constitutional . Batalia intre Putere si Opozitie pentru cele doua posturi de judecator la Curte devine tot mai dura, in conditiile in care Legile austeritatii ar putea ajunge la judecata magistratilor.

Validarea lui Valer Dorneanu la Curtea Constitutionala si o eventuala victorie a liberalului Teodor Melescanu, propus de Comisia Juridica a Senatului pentru cel de-al doilea post de judecator, ar crea o majoritate in plenul Curtii  defavorabila actualei guvernari. Astfel, magistratii numiti la propunerea grupurilor parlamentare ale PSD si PNL ar insuma sase voturi din cele noua.

taguri roberta anastase vot curtea constitutionala pdl psd valer dorneanu udmr

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat ieri ca plenul va decide daca se va relua votul asupra numirii lui Valer Dorneanu. Declaratia sa a venit la numai cateva ore dupa ce deputatii PSD au acuzat-o ca a incercat sa introduca pe ordinea de zi a plenului de ieri repetarea votului pentru postul de judecator, dar fara succes.

Liderul social-democratilor Victor Ponta a afirmat, inainte de inceperea sedintei, ca Anastase vorbea la telefon cu premierul Emil Boc, apoi a inmanat aparatul unor deputati independenti si ai minoritatilor, carora li "s-ar fi promis  avantaje in schimbul votului pentru Curtea Constitutionala".

Anastase a argumentat ca solicitarea de reluarea a votului trebuie decisa de plen deoarece in Biroul Permanent al Camerei se fac "presiuni" pentru ca acest lucru sa nu se intample.

Biroul Permanent al Camerei, in care Opozitia este majoritara, a respins, luni, atat solicitarea liderului grupului PDL Mircea Toader ca in prima sedinta de plen sa se reia votul pentru alegerea  unui judecator la Curtea Constitutionala, cat si cererea de elaborare a unui punct de vedere din partea Comisiei juridice pe aceasta tema.

Totusi, Anastase a mentionat ca asteapta ca deputatii juristi sa discute cererea sa de repetare a votului. In Comisia juridica, reprezentantii Puterii sustin elaborarea punctului de vedere cerut de Anastase, in timp ce deputatii Opozitiei se opun. Cum diferenta dintre cele doua tabere este de doar un vot, s-ar putea ca hotararea sa depinda de optiunea deputatului UDMR Mate Levente Andras.

 "Nu am luat inca o hotarare, vreau sa ma mai documentez. Dar in principiu eu am votat o data in plen, nu pot sa-mi cenzurez votul acum", a spus deputatul UDMR. Comisia juridica se va reuni azi pentru a lua o decizie.

Contradictii intre lege si regulamentul alesilor

La Senat, sedinta de plen pentru numirea unui judecator la Curtea Constitutionala va avea loc saptamana viitoare, in functie de calendarul motiunii de cenzura. Nemultumiti ca senatorii juristi l-au recomandat pentru CCR pe liberalul Teodor Melescanu, in defavoarea propunerii PDL Iulia Antoanella Motoc, democrat-liberalii au reusit sa mai amane numirea.

Cearta din Parlament legata de validarea lui Valer Dorneanu a pornit de la procedura de vot din cele doua Camere. Legea privind organizarea Curtii Constitutionale prevede ca "fiecare Camera a Parlamentului numeste, cu votul majoritatii membrilor sai, la propunerea Biroului Permanent si pe baza recomandarii Comisiei juridice, in calitate de judecator, persoana care a intrunit numarul cel mai mare de voturi".

Potrivit acestei legi, alegerea unui judecator se face cu votul majoritatii absolute, adica a 50% plus unu din numarul total de membri. Constitutia invoca aceeasi prevedere din legea de functionare.Totusi, in Regulamentul Camerei Deputatilor se prevede ca hotararile se iau cu votul majoritatii celor prezenti, cu exceptia legilor constitutionale si organice.

Predescu, presedinte interimar al Curtii

Mandatul a trei judecatori ai Curtii Constitutionale a expirat pe 7 iunie, data pana la care Camera Deputatilor, Senatul si Presedintia ar fi trebuit sa valideze persoane noi pentru ocuparea acestor functii.

Presedintele Traian Basescu i-a prelungit deja mandatul lui Petre Lazaroiu. Unul dintre cei trei judecatori ale caror mandate au expirat

este chiar presedintele Curtii Ioan Vida. Atributiile acestuia vor fi exercitate de magistratul Ion Predescu, potrivit unui comunicat transmis de institutie.

"Eu ca presedinte al Camerei am trimis o solicitare pentru un punct de vedere de la Comisia Juridica. Personal astept acel punct de vedere."

Roberta Anastase

presedintele Camerei

Deputatilor

Votul in cazul Dorneanu

Candidatul propus de PSD pentru un post de judecator constitutional, Valer Dorneanu, a obtinut saptamana trecuta 161 de voturi, in vreme ce Stefan Minea, sustinut de PDL, a adunat 123.


(339 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

PDL si PSD isi disputa Curtea Constitutionala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30837202072144 seconds.