Marți, 08 Iunie 2010 - 06:16 AM Aleg.RO: Legea lustratiei, neconstitutionala: sunt interzise condamnarile colective

Publicat de: ---

Gândul Curtea Constitutionala: Legea lustratiei este neconstitutionala /// Foto: Octav Ganea

Judecatorii Curtii Costitutionale au decis, cu majoritate de voturi, ca Legea lustratiei - care limiteaza temporar accesul în unele functii publice pentru persoanele care au facut parte din aparatul regimului comunist - este neconstitutionala

Curtea Constitutionala a fost sesizata de catre 29 de senatori si 58 de deputati PSD, în cadrul controlului anterior promulgarii legii . Decizia judecatorilor urmeaza sa fie motivata si publicata în Monitorul Oficial, ea fiind definitiva si general obligatorie. Principalul argument invocat de PSD priveste rezolutia APCE si deciziile CEDO referitoare la interzicerea condamnarilor colective. Legea lustratiei a fost adoptata pe 19 mai de catre Camera Deputatilor, for decizional.

"Lustrabilii" si interdictiile pe care le-ar fi avut

Ca persoane lustrabile au fost definite persoanele care au ocupat functii de conducere în perioada 1945 - 1989 si au fost remunerate pentru aceasta în PMR, PCR, UTC, UASCR, deputatii în Marea Adunare Nationala, membrii consiliilor populare judetene, municipale si orasenesti, membrii Consiliului de Stat si ai Consiliului de Ministri, conducatorii institutiilor de presa sau de propaganda ai PCR, directorii de editura, persoanele din învatamantul de partid, din structurile Securitatii sau colaboratorii acesteia ca politie politica, magistratii cu functii de conducere în sistemul judiciar comunist, comandantii din Inspectoratul General de Militie pana la nivelul sefilor de post inclusiv, sefii misiunilor diplomatice si consulare s.a. Aceste persoane intrau sub incidenta legii si aveau o interdictie de cinci ani la functii publice numite si alese.

Practic, persoanele din categoriile enumerate nu ar fi putut fi alese sau numite pe o perioada de 5 ani consecutivi în demnitati si functii publice, cum ar fi cea de presedinte al tarii, senator, deputat, membru al CSM, consilieri locali si judeteni, consilieri prezidentiali sau de stat în cadrul Administratiei Prezidentiale, membri ai Guvernului, judecatori ai Curtii Constitutionale, avocatul poporului, membru în CA sau în conducerea executiva a BNR sau a altor banci de stat sau membru în CA sau AGA ale regiilor nationale, companiilor nationale, presedinte sau vicepresedinte al ICCJ, procurori generali, membri în conducerea ANI.

Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD: O lege de esenta stalinista

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a declarat pentru Gandul, la momentul adoptarii legii: "Este o prostie. Este total aberant sa vii la nivelul anului 2010 cu o astfel de lege. Legea aceasta este una de esenta stalinista. Mi se pare o prostie ca o tara europeana sa vina dupa 20 de ani cu astfel de chestiuni". Fostul presedinte Ion Iliescu a apreciat, într-o postare pe blog, ca adoptarea Legii lustratiei este anacronica, antidemocratica si anticonstitutionala: "Adoptarea legii lustratiei nu este doar anacronica. Ea este antidemocratica si anticonstitutionala. Adoptarea ei în anul 2010 de Parlamentul Romaniei este neavenita si constituie o adevarata diversiune, dupa principiul: "tara arde si baba se piaptana". In opinia sa, practica "lustrarii" unor categorii de oameni în bloc, fara stabilirea de culpe individualizate, este specifica regimurilor totalitare: "Aceasta a existat în Romania în timpul tuturor dictaturilor care s-au succedat. Personal, am simtit acest lucru, în 1940, în timpul dictaturii regale a lui Carol al doilea, cand nu am putut, dupa terminarea scolii primare, sa dau examen de admitere la un liceu, pentru ca tatal meu era detinut politic. Au urmat, dupa razboi, lustrari ale fostilor "mosieri" si "capitalisti" , "membri ai partidelor burgheze" si "fiilor acestora".

Cezar Preda, vicepresedinte PDL: Lustrabilii au terminat ce aveau de furat

Vicepresedintele PDL Cezar Preda considera, dupa adoptarea actului normativ, ca Legea lustratiei s-a aprobat mult prea tarziu, fara sa mai aiba vreo importanta în prezent, în conditiile în care "lustrabilii au terminat ce aveau de furat si acum au acceptat sa devina lustrati". Deputatul PDL de Buzau a declarat ca Legea lustratiei s-a aprobat mult prea tarziu pentru ca efectele ei sa mai fie eficiente în prezent. Cezar Preda a explicat ca legea "a fost tinuta la sertar de Bogdan Olteanu": "S-a aprobat Legea lustratiei, tinuta la sertar de Bogdan Olteanu, ca asa-l rugase PSD între anii 2007-2008. Noi am aprobat-o ieri. Mult prea tarziu. Lustrabilii au terminat de furat în tara asta si acum au acceptat sa devina lustrati. Nu mai are nici o importanta".


(373 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Legea lustratiei, neconstitutionala: sunt interzise condamnarile colective | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28564310073853 seconds.