Joi, 28 Ianuarie 2010 - 06:49 AM Aleg.RO: Prima calatorie a lui Basescu al II-lea între Cahul si Kabul

Publicat de: ---

Gândul

Avand ca destinatie localitatea Cahul din Republica Moldova, dar cu gandul la capitala Afganistanului, Kabul, presedintele Traian Basescu si-a început, miercuri prima sa vizita oficiala din cel de-al doilea mandat . O vizita simbolica de multumire pentru sprijinul pe care basarabenii l-au acordat lui Basescu la alegerile prezidentiale: 90% din cele 8777 de voturi exprimate în Republica Moldova în primul tur si 94% din cele 12300 de voturi în cel de-al doilea tur.

Promisiuni-cadou

Pe langa recunostinta declarata la Chisinau, seful statului roman le-a adus basarabenilor si promisiunea acordarii a 100 de milioane de euro, bani nerambursabili pe care Romania îi va vira Republicii Moldova. "Este un sprijin pentru patru ani, în perioada 2010-2013, iar suma va fi acordata în patru transe anuale, destinate proiectelor de infrastructura în educatie si nevoilor autoritatilor locale", a precizat Traian Basescu, enumerand si proiectele pe care Bucurestiul le are în vedere pentru conectarea cu teritoriul de peste Prut: doua linii electrice între Falciu si Gotesti, respectiv Suceava si Balti, precum si "parteneriatul estic" de transport al gazelor naturale ce presupune cuplarea infrastructurii romane cu cea basarabeana pe culoarul Ungheni-Iasi. La toate acestea se adauga 300.000 de doze de vaccin împotriva gripei noi, promisiune ce l-a facut pe presedintele interimar al republicii Moldova sa exclame: "Multumim pentru vaccin! Cetatenii se cam tem de vaccinare, dar mai bine sa fie sanatosi decat bolnavi".

Agentie speciala pentru acordarea vizelor

Dupa ce a dat asigurari ca Romania "nu va semna niciodata un tratat care sa redefineasca frontiera cu Republica Moldova", adaugand ca statul roman recunoaste granita, " asa cum a fost mostenita de la URSS", Basescu le-a mai dat un motiv de bucurie cetatenilor basarabeni, anuntand ca, pana la sfarsitul saptamanii, sistemul de acordare a vizelor va fi simplificat: "Vineri va fi emisa o ordonanta de urgenta pentru crearea unei agentii speciale pentru acordarea vizelor cetatenilor moldoveni. Aceasta va avea cinci unitati teritoriale: la Iasi, Galati si Suceava, precum si la Cluj si Timisoara, în oricare dintre aceste locuri se vor putea depune cereri pentru acordarea cetateniei romane". De altfel, seful statului a promis ca în termen de sase luni ca rezolve toate dosarele ramase restante în ultimii douazeci de ani. Numai în anul trecut, Bucurestiul a acordat 14.000 de vize cetatenilor moldoveni, de sase ori mai multe decat cele pe care basarabenii le-au primit pana în anul 2008.

Micul trafic de frontiera - functional la 31 martie

Pe langa problema vizelor, Traian Basescu a tinut sa-l asigure pe omologul sau basarabean ca acordul privind micul trafic de frontiera va deveni functional în urmatoarele doua luni, ceea ce înseamna ca cetatenii Republicii Moldova vor putea intra pe teritoriul roman pe baza pasaportului si a unui permis special care va avea o valabilitate cuprinsa între doi si cinci ani: "Trebuie pregatite acele premise de mic trafic de frontiera si trebuie sa avem consulatele de la Balti si Cahul în functiune, în asa fel încat oamenii sa nu mai mearga la Chisinau pentru a obtine actele".

INFO PLUS

O mica gafa la decolare

Cu cateva ore înainte de a sosi în capitala Republicii Moldova, Traian Basescu a gafat, în momentul în care a trecut în revista programul vizitei peste Prut. Seful statului a declarat, pe Aeroportul Otopeni, ca va vizita sediul noului consulat roman deschis "la Kabul", încurcand astfel orasul moldovenesc Cahul cu capitala Afganistanului.

Video: Antena 3


(547 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Prima calatorie a lui Basescu al II-lea între Cahul si Kabul | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29207992553711 seconds.