Joi, 28 Ianuarie 2010 - 06:48 AM Aleg.RO: UDMR merge mai departe…

Publicat de: Iulian Badea

cronicaromana Anul 2009 a fost unul greu, extrem de greu, pentru liderii UDMR . Opozitia nu a reprezentat niciodata o alternativa de luat in calcul pentru Marko Bela si colegii sai. Asa ca, obsesia ajungerii la guvernare a provocat multe nopti de insomnie unor lideri care au fost manati, dupa 1990, doar de un singur scop: obtinerea privilegiilor conferite de Putere. Apararea drepturilor comunitatii maghiare a reprezentat doar stindardul electoral al unor politicieni demagogi, avizi de atingerea propriilor interese politice si financiare. Dominati de un tupeu fantastic, liderii Uniunii imbracati in haina democrata sau radicala in functie de scopurile de moment au calcat de prea multe ori in picioare demnitatea romanilor. Toate acestea, sub ochii unei clase politice afundate in orgolii si scandaluri, incapabila sa inteleaga ca menirea sa este alta, iar respectarea Constitutiei trebuie sa fie litera de lege pentru toata lumea. Fie el chiar partener de guvernare. Inutil sa mai amintesc aici tot teatrul politic si santajul, pe cat de ordinar, pe atat de
eficient, la care parlamentarii UDMR au apelat mereu pentru a intra in orice ecuatie guvernamentala. Daca ne referim doar la anul trecut, Marko Bela si ceilalti udemeristi au pariat, initial, pe cartea Johannis, alegand, interesat evident, o alianta cu PSD si PNL. Asa vedeau ei in acel moment varianta accederii la Putere. Victoria lui Basescu si surparea acestei majoritati efemere a reorientat rapid UDMR catre noua Putere. Parteneriatul cu PNL a fost denuntat, iar liderii Uniunii au sarit fara nicio jena in barca noii Puteri. Mirajul guvernarii a calcat in picioare orice urma de demnitate politica, de respectare a unei intelegeri semnate anterior. Desi se vorbea de un tandem cu liberalii, udemeristii au anuntat ca vor face parte din guvernul Boc IV inainte de a se pune bazele vreunui punct de vedere comun cu cei carora Marko Bela si colegii sai tocmai ce le jurasera fidelitate. Si au inceput negocierile. Pe baza algoritmului politic, bineinteles. Judetele cu comunitate maghiara, in special Covasna si Harghita au devenit fiefuri ale liderilor si baronilor maghiari. Astfel, maghiarizarea judetelor a atins apogeul. De la prefect pana la ultimul sef de institutie deconcentrata, nominalizarile au fost exclusiv politice. Iar UDMR si-a luat partea leului. Prefecti, sefi de deconcentrate. In Covasna, spre exemplu, seful Directiei de Cultura a realizat un nou site, de aceasta data eminamente in limba maghiara. Am dubii ca a fost vorba doar de o banala scapare. Drepturile comunitatii maghiare au fost ridicate la rang de drepturi absolute. Nu sunt adeptul patriotismului de fatada, ieftin, care aduce foloase electorale, insa toata aceasta agresivitate a UDMR a fost incurajata iresponsabil de lipsa de reactie a unor lideri politici.
In anul de gratie 2010, cand un membru al Guvernului Romaniei - ditamai vicepremierul - vorbeste de autonomie fara a fi chemat sa dea explicatii de nicio institutie a statului, situatia devine grava. Un protocol de colaborare cu PD-L, care sa iti permita sa poti face orice fel de declaratie, mi se pare de neconceput. Controversatul statut al minoritatilor, proiect de lege blocat de ani buni in Parlament si contestat in vechea legislatura chiar de Emil Boc si democrat-liberali, a devenit una dintre prioritatile noii Puteri, iar insusi premierul (contestatarul de mai ieri) a promis ca acesta va fi adoptat pana in iunie 2010. Cat de departe poate fi impins compromisul atunci cand in contrapondere sunt majoritatea parlamentara si pastrarea functiilor guvernamentale detinute de liderii din Modrogan? Pana atunci, mai-marii Uniunii incep sa conteze si la capitolul bunastare materiala. Chiar si pe timp de criza. Cazul Verestoy, multimilionar in euro, un lider care a imbinat armonios afacerile cu politica, incepe sa faca “pui” in randurile Uniunii. De aici si scandalul cu civicii maghiari, nemultumiti evident ca sunt exclusi de la beneficiile guvernarii. UDMR insa, merge mai departe. Printre interese, compromisuri, functii obtinute in teritoriu, bani publici... Si nu s-ar spune ca nu ii merge din plin.


(549 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la Iulian Badea


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

UDMR merge mai departe… | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.39086699485779 seconds.