Vineri, 22 Ianuarie 2010 - 06:31 AM Aleg.RO: De ce absenteaza alesii din parlament: "Nu pot sa si votez si sa fiu si la televizor în acelasi timp". Topul chiulangiilor din plen

Publicat de: ---

Gândul

Pentru unii senatori si deputati, platourile televiziunilor sunt mult mai interesante decat munca din parlament, alesii motivand absenta din plen prin nevoia de a explica la televizor activitatea politica . Aceasta, în contextul în care o cincime dintre deputati si aproape doua treimi dintre senatori nu au fost prezenti în plen la mai mult de jumatate dintre sedintele legislativului. Cel care detine recordul de absente în cazul camerei superioare este senatorul PNL Ioan Ghise, care si-a exprimat un singur vot, în perioada septembrie-decembrie 2009.

"Nu am voturi în plen pentru ca trebuie sa merg la televiziuni, sa particip la emisiuni. Or, nu pot sa si votez si sa fiu si la televizor în acelasi timp! Nu e vorba de prezenta, pentru ca eu vin de dimineata, dar apoi plec din plen la biroul permanent al grupului unde muncesc. Pregatesc discursul de la televizor. Apoi, trebuie sa plec pe la ora noua înspre Casa Presei, sau înspre Baneasa, pentru ca pe la zece încep emisiunile" a explicat pentru Gandul, Ioan Ghise, precizand ca, oricum, exprimarea sa în plen nu are o importanta foarte mare: "E inutil sa votez legile ordinare atat timp cat Camera Deputatilor decide. Fenomenul e invers în cazul legilor organice. Vointa cetatenilor din cadrul unui colegiu, exprimata la camera, este anulata de senat prin reprezentantii aceluiasi colegiu".

La fel de ocupat cu prezenta la emisiunile televiziunilor este si deputatul PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, care ne-a declarat ca absenta sa din plen a fost cauzata de campaniile electorale de anul trecut: "A fost obligatia mea sa am o prezenta mediatica intensa, a fost necesar sa ma prezint la emisiunile de televiziune ca sa reprezint punctul de vedere al partidului. M-am dus atat de des la televizuni încat la un moment dat ma fortam sa ma duc, nu o faceam din placere. Dar asta e situatia, e nevoie de o opinie autorizata".

Hrebenciuc - zero voturi

Conform raportului de monitorizare întocmit de Institutul pentru Politici Publice, singurul deputat care a reusit "performanta" de a absenta de la toate sedintele din sesiunea parlamentara septembrie-decembrie 2009 este liderul grupului parlamentar PSD, Viorel Hrebenciuc, un numar foarte redus de voturi exprimate înregistrand si coordonatorul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu (32 din 168), precum si liderul minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian (52 din 168). Doar noua dintre cei 333 de deputati si-au exprimat votul la toate sedintele camerei, în cazul senatului cel mai ridicat procent al prezentei la voturile finale fiind de 78%.

Campania electorala pare sa-i fi tinut departe de fotoliile parlamentare pe Crin Antonescu si Mircea Geoana, senatorul PNL, fiind prezent la 3% dintre sedintele din plen, iar senatorul PSD la 7% dintre acestea. Cei care vin însa la toate sedintele din plen spun ca nu s-au gandit sa lipseasca deoarece considera ca functia lor trebuie tratata ca orice loc e munca pentru care esti platit. "Intr-adevar, nu-mi aduc aminte sa fi lipsit în plen. Eu consider aceasta meserie ca pe ceva normal, de aceea o fac cu sarguinta. N-a fost o fortare, ci o chestiune fireasca sa ma prezint la serviciu.

Probabil ca cei care nu prea vin la sedinte sunt la al doilea sau al treilea mandat si merg dupa principiul ?lasa-ma sa te las!?. Oricum, mai este pana la finalul mandatului, asa ca vom vedea daca o sa confirmam", ne-a spus deputatul PD-L, Adrian Badulescu. . Topul absentelor de la vot (exclus parlamentarii care cumulau si functii de ministri):

Camera Deputatilor:

Nume Grupare politica numar voturi procent din nr. total voturi 1 Viorel Hrebenciuc PSD 0 0 2 Dan Pasat indep 0 0 3 Nini Sapunaru PNL 14 8,3% 4 Nicolae Stan PD-L 15 8,9% 5 Andrei Dolineaschi PSD-PC 16 9,5% 6 Catalin Ioan Nechifor PSD-PC 19 11,3% 7 Marian Bobes indep 24 14,3% 8 Andrei Valentin Sava PD-L 26 15,5% 9 Eugen Nicolicea indep 29 17,3% 10 Silviu Prigoana PD-L 32 19%

Senat

Nume Grupare politica numar voturi procent din nr. total voturi 1 Ioan Ghise PNL 1 0% 2 Viorel Riceard Badea PD-L 1 0% 3 Marko Bela UDMR 2 1% 4 Dan Coman Sova PSD-PC 4 2% 5 Dan Voiculescu PSD-PC 6 3% 6 Crin Antonescu PNL 6 3% 7 Catalin Voicu PSD-PC 9 4% 8 Ion Toma PSD-PC 12 6% 9 Vasile Cosmin Nicula PSD-PC 14 7% 10 Mircea Geoana PSD-PC 15 7%


(537 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

De ce absenteaza alesii din parlament: "Nu pot sa si votez si sa fiu si la televizor în acelasi timp". Topul chiulangiilor din plen | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.41015696525574 seconds.