Luni, 12 Octombrie 2009 - 05:52 AM Aleg.RO: Partidele fac revista de front pentru motiune

Publicat de: ---

adevarul PSD si PNL se tem ca vor avea dezertori la vot, in timp ce PDL este sigur ca toti parlamentarii sai vor fi disciplinati si vor vota impotriva . In goana dupa cele 236 de voturi necesare motiunii, opozitia isi mobilizeaza parlamentarii si-si numara potentialii tradatori.
Mircea Geoana, presedintele PSD, pare a avea cele mai mari dificultati in impunerea disciplinei de vot la motiune desi a declarat categoric ca social-democratii vor vota favorabil.

Mai multi lideri cu greutate ai partidului s-au pronuntat, public sau in sedintele interne, impotriva motiunii, ceea ce pune sub semnul intrebarii un vot pentru din partea lor. Primarul Constantei, Radu Mazare, de exemplu, tuna in fieful sau impotriva motiunii in timp ce mai-marii PSD decideau la Bucuresti sustinerea motiunii, ?Nu este bine ca partidul sa darame Guvernul si sa arunce tara in criza?, recomanda Mazare, amenintand ca ii va instrui pe parlamentarii PSD de Constanta sa voteze contra, daca decizia a fost luata fara ca el sa fie consultat.

Potrivit Mediafax, Miron Mitrea si Dan Voiculescu ar fi avut rezerve fata de sustinerea motiunii. Surse politice spun ca pe lista ar figura si numele sefului filialei Teleorman a PSD, Liviu Dragnea. Conform scenariului, si alti parlamentari din filialele celor trei s-ar situa pe aceeasi pozitie, astfel ca tabara opozantilor ar ajunge sa totalizeze 20-25 de membri.

Printre acestia s-ar regasi cei sapte parlamentari de Constanta, trei de Teleorman si, eventual, cei cinci  parlamentari ai Partidului Conservator.

Patru liberali migratori

Aceleasi surse mai afirma ca numarul social-democratilor care ar fi tentati sa se pronunte contra demersului Opozitiei ar putea fi mai mare. Explicatia: exista temerea ca, dupa ce motiunea va trece, PSD se va confrunta cu probleme de imagine deoarece va fi acuzat de PDL ca a provocat caderea Guvernului, adancind criza. PNL, desi initiator al motiunii, are la randul sau probleme legate de pierderea unor voturi favorabile. Doi deputati si un senator au demisionat recent din randurile liberalilor, iar plecarea inca unui deputat pare iminenta.

Potrivit speculatiilor din ultimele zile, PDL ar reusi sa mai atraga de partea sa la votul motiunii alti cativa parlamentari PNL. Spre deosebire de colegele de Opozitie, UDMR nu se vede confruntata nici cu plecari din partid, nici cu indisciplina la vot. Ca initiatori ai motiunii, toti parlamentarii Uniunii ar trebui sa voteze favorabil.

Unele voci au afirmat insa ca senatorii si deputatii UDMR se vor pronunta pentru motiune, urmand ca, dupa caderea Guvernului, sa intre la guvernare alaturi de PDL.

Guvernul, cu demisia pe masa

Parlamentarii PSD, PNL si cei ai UDMR au 278 de voturi, cu 42 mai multe decat este necesar pentru ca motiunea sa treaca. Acest avantaj se micsoreaza pe masura ce creste numarul senatorilor si deputatilor PSD sau PNL care nu doresc sa voteze pro motiune.

S-ar putea insa ca Guvernul sa nu mai ajunga pana la motiune. Potrivit Hotnews.ro, cabinetul Boc II isi va prezenta demisia daca judecatorii Curtii Constitutionale vor ajunge azi la concluzia ca motiunea de cenzura nu incalca legea.


(451 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Partidele fac revista de front pentru motiune | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71456003189087 seconds.