Luni, 30 Martie 2009 - 06:02 AM Aleg.RO: Vartejul electoral de pana la prezidentiale

Publicat de: Dragos Moldovan

cronicaromana
Alegerile prezidentiale de la sfarsitul acestui an vor reprezenta – foarte probabil – un moment de inflexiune in politica romaneasca, daca nu cumva de-a dreptul unul de rascruce .
In primul rand, cetatenii cu drept de vot vor avea ocazia sa aleaga intre doua prototipuri de sef al statului. Unul autoritar, implicat in jocurile dintre partide, uneori pana la limita constitutionalitatii, cu o diplomatie in politica externa abrupta, bolovanoasa in unele cazuri, sau dimpotriva, un alt prototip prezidential, retras in primul rand, efeminizat, cu o istorie echivoca in propriul partid, fara o apetenta deosebita pentru contactul direct cu multimile, in fine, prototipul intelectualului detasat de manivelele care iti asigura parghiile de Putere.
In paranteza. Cazul Emil Constantinescu versus Ion Iliescu nu este termen de comparatie pentru ceea ce se va intampla anul acesta, decat din punct de vedere al implicarii emotionale a electoratului in procesul electiv. In rest, de la contextul international pana la contextul intern, trecand prin profilul candidatilor, totul difera fata de toamna lui 1996.
Portretul robot al celui care va castiga functia suprema in stat peste cateva luni va domina pentru multi-multi ani alegerea succesorilor la Palatul Cotroceni.
Acesta este primul aspect, si poate cel mai putin important, privind momentul hotarator al alegerilor din noiembrie 2009: genul uman al urmatorilor presedinti ai Romaniei.
Mult mai important este altceva: anume ceea ce va incerca si mai ales ceea ce va PUTEA sa faca persoana desemnata sa detina functia suprema in stat in urmatoarea perioada de cinci ani, indiferent cine va fi ea.
Personajul instalat in fruntea Romaniei la sfarsitul anului, prin vot popular, va fi investit in functie pe un context politic prestabilit. Va avea de-a face cu un guvern in functiune de aproape un an, cu o majoritate parlamentara constituita si care insumeaza un procent zdrobitor de senatori si deputati. Se va confrunta cu politicienii care isi vor revendica faptul ca au fost alesi la randul lor in sistemul candidaturilor uninominale. In sfarsit, va trebui sa colaboreze cu un prim-ministru instalat, care la momentul respectiv va fi avand suficienta experienta in pozitia pe care o ocupa si care, asa cum s-a demonstrat in repetate randuri, este extrem de greu, daca nu cumva imposibil, de schimbat din functie.
Bun. De aici incolo este interesant de urmarit ceea ce va incerca sa faca si ceea ce va reusi propriu-zis noul sau reinvestitul lider al Cotrocenilor.
Primul si cel mai simplu lucru ar putea sa fie acceptarea starii de fapt pe care o va gasi. Asta, desigur, i-ar transforma prerogativele intr-unele mai degraba decorative, protocolare, cu un grad de impact asupra vietii sociale redus, adica un fel de presedinte al unei republici parlamentare ales prin vot direct.
Ar putea, bineinteles, sa incerce sa isi exercite in forta autoritatea. Sa vrea sa schimbe configuratia politica in fruntea careia a fost pus la investitura. Sa schimbe Guvernul, de exemplu. Lucrul acesta se poate face fie prin demisia primului-ministru, fie prin eliminarea (sau retragerea de buna voie) unuia dintre partidele care compun Cabinetul pe care il conduce premierul in functie. In cazul de fata, este vorba despre Alianta Partidul Social Democrat plus Partidul Conservator pentru ca este o nebunie sa te gandesti ca Emil Boc si-ar da Partidul Democrat-Liberal afara din Palatul Victoria.
Teoretic, o schimbare a Executivului este posibila, mai ales intr-o situatie de criza. Insa ea nu este deloc usor de facut in actuala configuratie a esichierului politic. Merita subliniat in mod clar faptul ca in spatele lui Crin Antonescu se afla Dinu Patriciu si ca de fapt acesta conduce majoritatea liberalilor.
Daca Ics, presedintele Romaniei, reuseste intr-o astfel de tentativa, de reconfigurare a scenei politice, atunci Romania va deveni o tara cu o democratie prezidentiala. Daca esueaza sau daca nici macar nu incearca, atunci, de facto, Romania va deveni republica parlamentara.


(1070 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la Dragos Moldovan


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Vartejul electoral de pana la prezidentiale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62208604812622 seconds.