Luni, 31 Martie 2008 - 05:24 AM Aleg.RO: Cronica partidelor parlamentareUDMR, adepta sporirii atributiilor presedintilor CJ

Publicat de: ---

cronicaromana Presedintele UDMR, Marko Bela, si-a exprimat convingerea, intr-o conferinta de presa, la Targu Mures, ca intrucat presedintii consiliilor judetene vor fi alesi prin vot uninominal, UDMR doreste sporirea atributiilor acestora .
“De acum ar trebui sa ne gandim sa schimbam aceasta relatie si, la fel ca si in cazul primarilor, sa dam si alte atributii si, mai ales atributii in plus presedintilor consiliilor judetene. Noi vom incerca in acest sens si o amendare a Legii administratiei locale, cat mai repede, pentru ca presedintii alesi in iunie sa aiba deja atributii marite”, a spus Marko. Liderul UDMR a adaugat ca, la fel ca si primarii, presedintii consiliilor judetene trebuie sa aiba un alt rol decat reprezentarea consiliului in sine, iar modificarea legii ar trebui sa clarifice care institutie administrativa sa aiba o putere mai mare - comunele, orasele sau judetele-, si cine sa dirijeze banii. “Judetele trebuie sa fie cat mai puternice, indiferent daca vrem sa pastram judetele actuale sau mai tarziu, daca vrem alte judete, eventual regiuni, mai mari. Dar aceste judete trebuie sa fie intarite, fiindca o comuna sau un oras nu este destul de mare si de puternic sa elaboreze si sa impuna strategii”, a sustinut presedintele UDMR.
Potrivit acestuia, modificarile ar trebui sa mearga in directia intaririi judetelor ca si entitati, carora sa li se dea o greutate mai mare. In alta ordine de idei, UDMR Covasna a organizat ieri alegeri interne pentru desemnarea candidatilor la primarii si consilii locale pe care ii va sustine la apropiatele alegeri locale. Presedintele UDMR Covasna, Albert Almos, a precizat ca vor avea loc alegeri preliminare doar in acele localitati in care exista doi sau mai multi candidati pe un loc. In localitatile Sfantu Gheorghe si Baraolt, spre exemplu, nu se vor organiza alegeri pentru functiile de primari, deoarece exista doar cate o candidatura, respectiv cea a deputatului UDMR Antal Arpad, pentru Sfantu Gheorghe, si cea a lui Jozsef Nagy, actualul director general al Societatii Nationale a Apelor Minerale, pentru Baraolt. Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Albert Almos, care renunta la functie dupa 16 ani, va candida pentru un loc de consilier judetean, desi anuntase ca este interesat de un fotoliu de senator. Alegerile din formatiune se vor organiza cu urne fixe la sediul UDMR, intre orele 9,00 si 20,00, iar organizatorii estimeaza ca la acestea se vor prezenta cel putin 4.500 de persoane, cate au participat si la scrutinul anterior, din 2004.


(562 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Cronica partidelor parlamentareUDMR, adepta sporirii atributiilor presedintilor CJ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.39933109283447 seconds.