Joi, 31 Ianuarie 2008 - 05:30 AM Aleg.RO: Partidele resping uninominalul in varianta propusa de Basescu

Publicat de: ---

ziarulfinanciar   Parlamentul a reluat discutiile pe marginea introducerii votului uninominal la alegerile legislative din acest an - dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale mai multe articole din legea privind votul uninominal cu compensare (jumatate dintre parlamentari alesi in circumscriptii uninominale si jumatate desemnati pe listele de partid), pentru care Guvernul isi angajase raspunderea la finele anului trecut .

Parlamentului ii revine sarcina de a pune legea in acord cu observatiile Curtii care a spus ca prevederea potrivit careia va exista si o lista nationala cu candidati care ar fi urmat sa intre in Parlament, daca un partid ar fi castigat in alegeri dreptul la mai multe mandate decat numarul candidatilor propusi de el intr-o circumscriptie sau la nivel national (daca castiga local sau national peste 50% din voturi), este neconstitutionala. Aceste liste ar fi urmat sa fie afisate la intrarea in salile in care se organizeaza votul (deci, practic, nu exista posibilitatea exprimarii unui vot asupra lor de catre alegatori). Presedintia a atacat legea la Curte pe acest motiv, iar judecatorii i-au dat dreptate.

Presedintia insista insa ca Parlamentul sa accepte votul uninominal majoritar in doua tururi (pentru care a fost organizat referendumul de anul trecut), in care toti candidatii sa fie alesi direct. Basescu a transmis marti scrisori liderilor partidelor parlamentare in acest sens, dar presedintele a fost refuzat de toti cu exceptia partidului ca il sprijina - PD-L.

In acelasi timp insa fiecare partid isi sustine propria-i varianta. PNL doreste doar eliminarea din lege a articolelor incriminate de Curte. PD-L sustine varianta Basescu. Dupa ce a anuntat ca sustine varianta Guvernului, PSD a revenit si doreste un alt sistem. Exista mai multe schite, dar cea mai interesanta ar urma sa copieze modelul german in care jumatate dintre parlamentari sunt alesi in circumscriptii uninominale pe o lista separata. Pe o alta lista alegatorul isi pune stampila pe partidul preferat - care desemneaza astfel cealalta jumatate de parlamentari.

In ceea ce priveste UDMR, aceasta ar prefera actualul sistem proportional cu liste de partid, dar la extrema ar fi de acord cu varianta guvernului. PRM nu vrea sa auda de votul uninominal.

In aceste conditii discutiile de ieri din comisiile juridice reunite au fost blocate, desi ele aveau termen din partea conducerii Parlamentului sa alcatuiasca raportul pana astazi. La finele anului trecut partidele vorbeau despre o sesiune extraordinara pentru introducerea votului uninominal, dar sesiunea nu a avut loc.

O alta problema indelung disputata este cea a delimitarii circumscriptiilor uninominale. Practic, de felul in care sunt delimitate ele poate depinde si scorul obtinut de partide - pentru ca, daca, de pilda, imparti un judet cu populatie preponderent maghiara si alipesti aceste bucati judetelor limitrofe populate in principal de romani, UDMR va fi dezavantajata, pentru ca nu va mai avea o masa de votanti compacta. Guvernul vrea delimitarea circumscriptiilor prin hotarare de guvern, dar partidele doresc o lege in acest sens. Astfel de discutii amana intrarea in vigoare a noii legi privind alegerile.

Presedintia: "D-lui Corneliu Vadim Tudor, presedintele UDMR"

In scrisoare transmisa liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor pentru sustinerea votului uninominal majoritar, presedintele Traian Basescu ii atribuie liderului nationalist calitatea de "presedinte al UDMR". Tudor a protestat vehement. El sustine ca este vorba fie de "o gluma proasta", fie de "o greseala inadmisibila".


(518 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Partidele resping uninominalul in varianta propusa de Basescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.38402199745178 seconds.