Joi, 31 Ianuarie 2008 - 05:28 AM Aleg.RO: Hrebenciuc, Verde Imparat

Publicat de: ---

Cotidianul Aparut in editia din 31 Ianuarie 2008

Alianta PSD cu ecologistii a fost negociata de Mircea Geoana si cu vicepresedintele PER Cristian Jura, care este angajat la grupul parlamentar social democrat din Camera, condus de Hrebenciuc .

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Cristian Jura (stinga) este vicepresedinte la PER

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt">si lucreaza ca expert parlamentar la grupul

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt">deputatilor PSD

PSD si PER pun la cale o alianta pe zona stinga, care sa fie alternativa la puterea de dreapta, a declarat ieri, pentru Cotidianul, presedintele ecologistilor, Danut Pop. Verzii sint considerati o miscare politica cu viitor in Romania, in conditiile in care sint puternic reprezentati pe scena politica europeana. Conducerea celor doua partide a avut o prima intilnire pe aceasta tema luni, intrevedere de la care nu a lipsit nici liderul de onoare al social democratilor, Ion Iliescu, cunoscut pentru preocuparile sale ecologiste. „PER apartine familiei de stinga si ne gindim la o alianta in perspectiva alegerilor generale din toamna acestui an. Nu am discutat despre liste comune, iar la locale vom merge singuri“, sustine Pop.

Afinitatile politice nu sint singurele argumente in favoarea apropierii dintre cele doua partide. Un altul ar putea fi noul vicepresedinte ecologist Cristian Jura, care este in acelasi timp si expert parlamentar la grupul PSD din Camera Deputatilor, grup condus de nimeni altul decit de eminenta cenusie a social democratilor, Viorel Hrebenciuc. In timp ce Jura recunoaste ca provine din „filonul“ pesedist intruchipat de Hrebenciuc, liderul PSD sustine ca nu are nici o legatura cu preferintele ecologiste ale expertului sau. „Nu eu l-am adus la grup, ci viata“, ne-a declarat ieri Hrebenciuc.

In declaratia sa de interese de pe site-ul Camerei, Cristian Jura nu si-a trecut si functia din partid, explicindu-ne ca aceasta este de provizorat, urmind a fi confirmata la viitorul congres PER din februarie. Jura a anuntat ca va renunta la slujba sa de expert la inceputul acestei sesiuni parlamentare tocmai pentru a nu mai purta eticheta de apropiat al PSD. „Trec cu arme si bagaje la ecologisti si nu vreau sa planeze aceasta suspiciune“, ne-a declarat Cristian Jura, precizind in acelasi timp ca nu a fost membru al PSD, desi a ocupat mai multe functii in timpul guvernarii social democrate, si ca este membru al Fundatiei „Nicolae Titulescu“, condusa de fostul premier Adrian Nastase.

Un alt nume interesat de ecologisti si apropiat de Viorel Hrebenciuc este cel al omului de afaceri Costel Bobic. Un nume vehiculat in mai multe scandaluri precum Bancorex, Tigareta II sau in cel al retinerii lui Andrei Gheorghe pentru consum de marijuana. Bobic a recunoscut ieri, pentru Cotidianul, ca este un simpatizant al Verzilor, dar a negat ca ar fi implicat financiar in sustinerea acestui partid. Cel putin pina acum. „Eu de obicei iau, nu dau. E o prostie asta ca eu as finanta PER. Sa va explic care e legatura mea cu ecologistii. Fiica mea si-a terminat studiile la Universitatea din Cambridge si intr-o zi m-a sunat sa ma intrebe despre sistemul politic romanesc. Si m-a intrebat unde sint ecologistii, dupa care mi-a explicat ce fac acestia in Europa. Si m-a convins. Asa am devenit eu simpatizant al ecologistilor“, ne-a declarat Bobic. Acesta nu a exclus insa pe viitor posibilitatea sa finanteze miscarea ecologista, una despre care spune ca are sprijinul sau „total“.

Costel Bobic nu este singurul om de afaceri atras de ecologisti. Presa a scris si despre un interes al lui Sorin Ovidiu Vintu de a lansa o astfel de platforma politica si chiar despre o eventuala preluare a PER. Contactat ieri de Cotidianul, Vintu a negat ca ar avea un interes politic in aceasta zona: „Nici pomeneala! Eu nu sprijin nici o miscare ecologista politica si nici nu ma intereseaza. Fiind indragostit de Delta, eu sprijin orice individ care vrea sa faca ceva pentru mediu“.

Scandal cu injuraturi in vara anului trecut

Infiintat la inceputul anilor ’90 - atunci cind si-a atins si punctul maxim de popularitate, sub conducerea lui Otto Weber, fiind prezent in primul Parlament postdecembrist al tarii cu opt deputati -, PER a disparut treptat din peisajul politic. A fost membru fondator al Conventiei Democrate in 1991, fiind ultima oara prezent in Legislativ in perioada 1996-2000, atunci cind a avut cinci parlamentari. In vara anului trecut, Consiliul National al PER a fost scena unui scandal de proportii. Unul din care nu au lipsit injuraturile.

Liderul de atunci al PER, Petre Lificiu - fostul ministru al Apelor si Protectiei Mediului din guvernul Adrian Nastase -, a fost pus la zid de unii colegi pentru ca a negociat de unul singur fuziunea partidului cu PNG-ul lui Gigi Becali. Actualul presedinte al PER, Danut Pop, a prezentat o inregistrare telefonica a unei conversatii cu Lificiu in care acesta isi facea praf adversarii din partid. “Eu trezesc masele, nu un cacacios ca ala sau ca ala care spune ca nu am fost mandatat. Mai da-i in p… mea pe toti”, spunea Lificiu. Ulterior, acesta a renuntat la functie, in locul sau fiind numita o conducere interimara.

Amanunte despre toti presedintii pe care i-a avut PER din 1990 pina azi, pe  www.cotidianul.ro/select


(514 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Hrebenciuc, Verde Imparat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.42888903617859 seconds.