Miercuri, 30 Ianuarie 2008 - 05:32 AM Aleg.RO: PNL si PD-L se inteleg destul de bine in Parlament

Publicat de: ---

Cotidianul Aparut in editia din 30 Ianuarie 2008

Un studiu privind activitatea parlamentara dat ieri publicitatii de IPP releva ca in toamna anului 2007 sprijinul PSD pentru PNL s-a diminuat in Parlament, iar in Camera Deputatilor, relatiile dintre PNL si PD nu au fost chiar asa de reci cum par la televizor .

In sesiunea de toamna, in Camera Deputatilor, principalul partid de guvernamint, PNL, s-a inteles cel mai bine cu deputatii Minoritatilor, ai UDMR si PC. Astfel, in 96,31% din situatii, deputatii Minoritatilor au votat la fel cu deputatii liberali. Fata de sesiunea din primavara, s-a inregistrat o crestere de 6,61% a colaborarii dintre cele doua grupuri parlamentare. 96,02% dintre voturile UDMR au fost similare cu cele ale PNL (un plus de 7,42% fata de prima sesiune a anului), iar conservatorii au avut 89,77% voturi identice cu PNL (+ 7,76%). In ceea ce priveste sprijinul deputatilor celorlalte partide pentru PNL, s-a constatat o scadere fata de sesiunea februarie-iunie 2007. Daca atunci am avut 77,06% voturi comune PNL-PSD, in perioada septembrie-decembrie, indicele a fost de 65,34%. Rezulta ca „ajutorul“ PSD a scazut cu 11,72%. Cu 4,58% a scazut si sprijinul acordat liberalilor de PRM si cu 3,91% cel al PD. In prima sesiune a anului, PNL si PD au votat la fel in 81,18% situatii, iar in cea de a doua, in 77,27%.

La Senat, situatia este relativ similara, in sensul ca partenerii cei mai apropiati de PNL au fost UDMR si PC. Numai ca aici, in sesiunea de toamna, sprijinul dat de cele doua formatiuni politice a scazut fata de sesiunea din primavara cu 3,02%, respectiv cu 7,12%. Chiar daca si la Senat se constata o scadere de 10,57% a sprijinului acordat de PSD liberalilor, se poate observa ca pe intregul parcurs al anului 2007 s-a inregistrat o mare distantare intre PD si PNL. In primavara, voturile similare intre cele doua partide au fost in pondere de 61,71%, iar in toamna, de 51,49%.

La capitolul „aliante“ impotriva unui tert, la Camera Deputatilor, in sesiunea de toamna intilnim un paradox: o buna colaborare legislativa intre PNL si PD impotriva PSD. In 42,44% dintre situatii, cele doua partide au votat contra PSD. Comparativ, in sesiunea de primavara, procentul a fost mai mic, 33%. „Relatia“ PNL-PSD impotriva PD a fost vizibila in perioada septembrie-decembrie intr-un indice de 21,95%, cu unul mai putin decit in primavara, 22,78%. In sesiunea de toamna, PSD si PD s-au opus impreuna liberalilor in 15,61% dintre voturi, in timp ce in primavara, cota a fost de 22,10%. La Senat, situatia este diferita: PNL a colaborat cel mai mult cu PSD impotriva PD: 41% in sesiunea de toamna, 44,23% in sesiunea de primavara. PSD si PD au facut front comun impotriva PNL in 25,47% (toamna) si 15,38% (primavara), iar intelegerile anti-PSD ale liberalilor si democratilor au fost sporadice: 9,32% (toamna), 6,92% (primavara). Similitudinile la vot intre PNL si PSD au avut drept rezultat modificari legislative in special in domeniile justitie si administratie publica. Studiul IPP mai releva ca la trecerea legilor in domeniile economic si social, PNL s-a bucurat de sprijinul larg al PD, „in ciuda declaratiilor politice antagonice“ ale liderilor celor doua partide.

Muti ca niste lebede

51 de deputati nu au adresat nici o interpelare sau intrebare ministrilor sau altor reprezentanti ai autoritatilor centrale de la inceputul actualei legislaturi. Din zona opozitiei, trei nume grele nu au deranjat deloc guvernantii: Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea (PSD), precum si Dumitru „Mitica“ Dragomir (PRM). De asemenea, independentul Cozmin Gusa nu are la activ nici o interpelare. 651 de interpelari si intrebari a avut independentul Mircia Giurgiu, urmat de liberalul Emilian Frincu - 323 si de PD-L-istul (ex-PRM si ex-PC) Petru Calian - 261. (L.G.)

Mai multe despre raportul IPP pe tema activitatii parlamentarilor, pe www.cotidianul.ro/select


(444 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

PNL si PD-L se inteleg destul de bine in Parlament | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.38821291923523 seconds.