Miercuri, 30 Ianuarie 2008 - 05:32 AM Aleg.RO: Olteanu cere Parchetului sa inainteze Parlamentului solicitarile de cercetare a ministrilor deputati

Publicat de: Realitatea Romaneasc

real_romaneasca     Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, a solicitat procurorului general al Romaniei, Codruta Kovesi, sa inainteze Parlamentului cererile privind declansarea urmaririi penale pentru ministrii sau fosti ministri care au calitatea de deputati . "In conformitate cu procedurile legale, pentru parlamentarii Adrian Nastase si Miron Mitrea, membri ai Camerei Deputatilor, ministrul interimar al Justitiei urmeaza sa inainteze Camerei Deputatilor solicitarile pentru declansarea procedurilor de adoptare a cererilor de incepere a urmaririi penale", se arata in scrisoarea lui Bogdan Olteanu, adresata in 25 ianuarie Codrutei Kovesi, prin care raspunde astfel adresei trimisa de secretarul de stat al Ministerului Justitiei, Gheorghe Mocuta.
In opinia lui Olteanu, aceasta procedura pe care o cere sa fie aplicata de Kovesi rezulta din prevederile Constitutiei, respectiv ale articolului 109, precum si din dispozitiile Legii 115/1999 privind raspunderea ministeriala.
Olteanu atrage atentia asupra continutului expunerii de motive a legii, "care prezinta intentia nemijlocita a legiuitorului" si care precizeaza expres ca in situatia ministrilor deputati competenta de a cere urmarirea penala revine Camerei Deputatilor.
Totodata, Olteanu invoca sustinerile Avocatului Poporului - institutie care apara drepturile si libertarile cetatenilor in raportul acestora cu institutiile publice - care a inaintat Curtii Constitutionale o exceptie de neconstitutionalitate privind articolele 12-22, 23, 24 din Legea 115. In motivarea exceptiei, admisa de Curtea Constitutionala, Avocatul Poporului spunea ca, potrivit Constitutiei, Senatul, Camera Deputatilor si Presedintele au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului in cadrul imunitatii care protejeaza ministrii, pentru a-i proteja de eventuale sicane, raspunderea juridica a membrilor Guvernului avand consecinte in plan politic.
Avocatul Poporului a mai sustinut ca prin articolul 109, alineatul 2, din Constitutie legiuitorul constituant a intentionat sa faca o distinctie clara intre membrii Guvernului care sunt in acelasi timp si deputati sau senatori si membrii Guvernului care nu sunt parlamentari.
"Intr-o asemenea interpretare, Ministerul Public trebuie sa sesizeze acea Camera a Parlamentului din care face parte membrul Guvernului, care este in acelasi timp parlamentar, iar pentru membrii Executivului, care nu sunt deputati sau senatori, sesizarea va fi adresata presedintelui tarii", spune Olteanu.
Presedintele Camerei Deputatilor sustine ca, avand in vedere restituirile de pana acum ale dosarelor dispuse de instante, nerespectarea procedurilor in dosarele privindu-i pe minstrii care au calitatea de parlamentari ar crea riscul altor restituiri si, implicit, ar putea impiedica justitia sa se pronunte pe fondul vinovatiei sau nevinovatiei persoanelor in cauza.
Astfel, Olteanu ii cere lui Kovesi sa transmita cererile pentru declansarea urmaririi penale, insotite de dosarele cauzelor respective, pentru desfasurarea procedurilor parlamentare in acest sens.
La randul sau, Codruta Kovesi a anuntat marti ca a transmis Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) adresa presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, pentru formularea punctelor lor de vedere. "Scrisoarea presedintelui Camerei Deputatilor a fost trimisa la DIICOT si DNA pentru formularea punctelor de vedere ale celor doua institutii, avand termen de raspuns 6 februarie", a comunicat marti Biroul de presa al Ministerului Public.
(564 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea Românească

· Alte știri de la Realitatea Romaneasc


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea Românească:

Olteanu cere Parchetului sa inainteze Parlamentului solicitarile de cercetare a ministrilor deputati | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.38971400260925 seconds.