Vineri, 28 Decembrie 2007 - 06:22 AM Aleg.RO: Anul premierelor in politica romaneasca

Publicat de: ---

ziarulfinanciar   1 . Referendumul

Cel mai important eveniment din 2007 este suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. Era o premiera pentru Romania, Traian Basescu fiind primul presedinte suspendat dupa 1989. Un numar de 322 de parlamentari au votat pentru suspendarea din functie a sefului statului si doar 108 au fost de partea sa. Totusi, la referendumul din 19 mai, alegatorii au votat masiv pentru revenirea presedintelui la Cotroceni - peste trei sferturi dintre cei care s-au prezentat la urne. A fost o victorie pentru presedinte, dar una limitata, intrucat el a ramas izolat in continuare de Parlament.

2. Alegerile Europene

La 25 noiembrie au avut loc primele alegeri europene la care romanii si-au putut desemna eurodeputatii. Numai ca despre acest eveniment nu se mai poate spune ca a fost un succes pentru presedinte. Amanate de premierul Calin Popescu-Tariceanu sub motivul referendumului pentru suspendarea sefului statului, alegerile au fost insotite de referendumul pentru votul uninominal (si el o premiera in Romania), convocat de presedinte. Dar electorii nu au mai iesit la vot si, din acest punct de vedere, referendumul convocat de presedinte a esuat. Este primul esec major al presedintelui Traian Basescu.

3. Ruperea Aliantei D.A.

Ruperea de facto a coalitiei PNL-PD a dus Guvernul intr-o minoritate parlamentara niciodata intalnita in Romania postrevolutionara. Actualul guvern are un sprijin parlamentar de doar 20%, dar cu toate acestea a trecut cu bine peste doua motiuni de cenzura si si-a asumat in Parlament votul uninominal fara ca cineva sa depuna o motiune. Din acest punct de vedere, Calin Popescu-Tariceanu a castigat in fata presedintelui Traian Basescu care a cerut neincetat demisia sau demiterea guvernului. Ruptura dintre PNL si PD s-a petrecut in primavara, cand premierul a facut o remaniere guvernamentala si a eliminat PD de la guvernare.

4. Razboiul total dintre presedinte si premier

Semnalul a fost dat la 11 ianuarie, odata cu izbucnirea scandalului legat de scrisoarea primita, in 2005, de presedintele Traian Basescu de la premierul Calin Popescu-Tariceanu, prin care acesta din urma ii cerea sefului statului sa intervina pe langa Parchet in favoarea omului de afaceri Dinu Patriciu. Criza a fost declansata de Elena Udrea, fost consilier prezidential. Tariceanu a negat vehement existenta documentului, dar presedintele a prezentat public biletelul. In replica, apropiatii premierului au facut publica o rezolutie pusa pe un memoriu in care presedintele cerea ministrului economiei (Codrut Seres pe atunci) sa ajute firma Alro.

5. Moartea Patriarhului

Un eveniment care a avut tangenta cu politica a fost decesul Patriarhului Teoctist la 30 iulie. Moartea sa a adus o noua premiera, anume alegerea primul nou patriarh de dupa Revolutie. Daniel a fost ales si cu votul politicienilor. Atunci s-a vazut ca din adunarile bisericesti fac parte si oameni politici, atunci s-a aflat mai bine cum si cand sprijina biserica politica si cand sprijina politica Biserica. Tot atunci a fost starnita curiozitatea legata de averea Bisericii si au fost rememorare legaturile dintre clerici si mediul de afaceri.

6. Razboi cu Italia

La 20 octombrie un roman de origine roma, Nicolae Mailat, ucidea la Roma o italianca. Episodul a provocat o adevarata furtuna - presa si opinia publica din peninsula revoltandu-se practic impotriva romanilor din Italia. Guvernul italian a dat un decret prin care cetatenii straini (in fapt romanii) puteau fi expulzati foarte usor. Premierul roman a mers la Roma pentru a vedea ce este de facut. Atunci cariera ministrului de externe Adrian Cioroianu parea ca a apus in urma unei replici a sa ramasa celebra si potrivit careia infractorii ar trebui trimisi in desertul Sahara.

7. Carnati si caltabosi

La 10 octombrie televiziunea publica - TVR difuza un document in care ministrul agriculturii de atunci era filmat cum primea ceva ce parea a fi un plic in care s-ar fi aflat - s-a spus mai apoi - 15.000 de mii de euro mita. Cu cateva zile inainte DNA anuntase ca a pornit cercetarea penala impotriva ministrului intr-un fapt de coruptie. Remes si-a prezentat a doua zi demisia dupa transmiterea materialului video, dar ecourile acestui scandal au continuat mult si intr-o etapa au afectat credibilitatea guvernului.

8. Ministri in atentia DNA

DNA a pornit cercetari penale pe numele mai multor ministri ai Cabinetului Tariceanu. Unul dintre acestia, ministrul justitiei Tudor Chiuariu, a fost chiar obligat sa demisioneze dupa ce a fost amenintat de presedintele Traian Basescu ca va fi suspendat din functie. Chiuariu este acuzat intr-un scandal legat de un teren al Postei romane. A doua zi dupa anuntul DNA de pornire a cercetarii impotriva sa, Chiuariu a modificat legea care stipula ca ministrii sunt verificati in prealabil de o comisie constituita la Cotroceni, intarziind astfel mult cercetarea sa. Actualmente, inca un ministru - cel al muncii, Paul Pacuraru - se afla in atentia DNA.

9. Muncile Curtii Constitutionale

Una dintre institutiile cele mai solicitate in acest an a fost Curtea Constitutionala care in razboiul dintre palate a fost acuzata cand de o parte, cand de alta de partizanat politic. Curtea a decis ca presedintele nu a incalcat Constitutia pentru a fi suspendat, dar Parlamentul l-a suspendat. Curtea a trebuit sa se pronunte asupra legii referendumului si i-a dat din nou dreptate sefului statului. A fost chemata, de asemenea, sa se pronunte asupra refuzului presedintelui de a-l numi ca ministru pe Adrian Cioroianu si a dat dreptate guvernului.

10. Schimbari la MAE

Schimbarea din functie a ministrului de externe Mihai-Razvan Ungureanu a fost un moment important, pentru ca a readus in discutie tensiunile dintre Ministerul de Externe si premier. Avand o imagine buna, premierul a avut dificultati in a-i alege un inlocuitor lui Ungureanu, optand in final pentru Adrian Cioroianu. Acesta a devenit tinta ironiilor presei in urma gafelor pe care le-a facut si care s-au tinut lant. Acestea au culminat cu episodul "trimiterii" infractorilor in desert. Opozitia i-a cerut demisia, dar Cioroianu este in functie.


(898 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Anul premierelor in politica romaneasca | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64818286895752 seconds.