Miercuri, 30 Martie 2005 - 09:08 AM Aleg.RO: Guvernul Nastase a demis mii de functionari publici

Publicat de: Florin Rusu

curierulnational Motiunea simpla initiata de 96 de parlamentari PSD "Deprofesionalizarea si politizarea administratiei publice, principii ale guvernarii Tariceanu" are mari sanse sa se transforme intr-un esec al principalului partid de opozitie. Dupa ce Partidul Popular Romania Mare (PPRM) a anuntat deja ca nu va sustine initiativa PSD, pe motiv ca politizarea administratiei publice a devenit un obicei sub guvernarea social-democrata, ieri, in ziua dezbaterii motiunii, Institutul National de Administratie a dat publicitatii un raport din care reiese ca actualul Executiv respecta cadrul legal, cu mici exceptii, reprezentate de functionarii implicati in campania electorala a fostului partid de guvernamant, spre deosebire de Guvernul Adrian Nastase, care, in primul trimestru al anului 2001, a eliberat din functie zeci de mii de functionari publici si "a redus cu 30 la suta personalul din administratia publica pentru a putea elibera un numar important de posturi necesare satisfacerii clientelei de partid".
In schimb, in 2005 a fost inregistrat un numar mare de demisii din functiile ocupate depuse de sefii serviciilor deconcentrate si s-a lansat zvonul ca se pregateste o reducere de personal cu 4%.
In plus, in 2001, PSD a eliberat din functii pe motive politice pe sefii serviciilor descentralizate care nu au avut avizul prefectului, membru PSD, desi aceasta nu era o conditie stabilita in statutul respectivilor functionari.
Aflat in imposibilitatea de a-si pune in aplicare programul de guvernare cu oameni numiti de PSD, actualul Executiv a elaborat un act normativ prin care sefii serviciilor descentralizate devin manageri, cu statut de personal contractual. Proiectul de lege propus de PD are in calcul ca nivelul politic sa fie stabilit pentru directori si directori adjuncti, fara a patrunde in palierele de servicii din cadrul serviciilor publice.
Deputatii PSD acuza actuala putere ca, din dorinta de a imparti conducatorii corpului administrativ in mai multe grupe, cu afiliere politica, a dus la declansarea unei crize interne si la destabilizarea functionarii sistemului administratiei.
Drept raspuns, senatorul PD, Maria Petre, a anuntat ca incepand cu aceasta legislatura, eliberarile din functiile publice pe criterii politice se vor stopa prin lege. Maria Petre a spus ca proiectul de lege care urmeaza sa fie adoptat de Parlament va fi supus dezbaterilor chiar in aceasta saptamana.
"Am decis politic in cadrul Biroului Permanent National al PD sa eliminam acest soi de ipocrizie si amestec al lucrurilor, care dainuie la noi de 15 ani. Nici o guvernare nu a separat nivelul politic de cel profesional. Functionarii publici vor fi doar tehnocrati, structurile de conducere fiind ocupate de oameni care vin si pleaca cu Guvernul", a afirmat Maria Petre.


(648 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la Florin Rusu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Guvernul Nastase a demis mii de functionari publici | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29871916770935 seconds.