Miercuri, 30 Martie 2005 - 09:03 AM Aleg.RO: PPRM va sesiza Avocatul Poporului cu privire la neconstitutionalitatea a doua ordonante de urgenta

Publicat de: CR

cronicaromana Partidul Popular Romania Mare (PPRM) va sesiza Avocatul Poporului pe tema neconstitutionalitatii Ordonantei de urgenta referitoare la modificarea formularelor privind declaratiile de avere si de interese, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele partidului, Lucian Bolcas, liderului grupului parlamentar al acestei formatiuni politice din Camera Deputatilor. PPRM este de acord cu noua forma, mai cuprinzatoare, a declaratiei de interese, dar considera ca Executivul a incalcat articolul 115, alineatul 6 al Constitutiei, care interzice emiterea de ordonante avand ca subiect statutul parlamentarilor, a spus Lucian Bolcas. “Nu dicteaza Guvernul ce formulare trebuie sa completeze parlamentarii si sub ce sanctiuni”, a sustinut vicepresedintele PPRM.
Potrivit lui Bolcas, deputatii PPRM vor sesiza Avocatul Poporului si pentru Ordonanta de urgenta 8/2005 pentru modificarea si completarea Legii 67 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, care ar incalca acelati text constitutional, deoarece ar viza probleme care intra in domeniul exercitarii drepturilor electorale.
Articolul 115, alineatul 6 al legii fundamentale stipuleaza ca ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica.
Curtea Constitutionala hotaraste asupra exceptiilor de neconstitutionalitate privind legile si ordonantele, ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial; exceptia de neconstitutionalitate poate fi ridicata si direct de Avocatul Poporului, mentioneaza articolul 146, alineatul d din Constitutie.
Mentionam ca PPRM isi exprima “imensa consternare si marea durere si preocupare” pentru rapirea jurnalistilor romani in Irak. Momentul este “mult prea dramatic pentru a ne permite speculatii politice de orice natura”, a subliniat Bolcas, care a adaugat ca trebuie intreprinse “absolut toate eforturile si folosite toate mijloacele pentru salvarea vietilor ziaristilor, fara nici un fel de rezerva”. “Romania trebuie sa dovedeasca, in primul rand, ca isi apara cetatenii”, a afirmat vicepresedintele PPRM.


(503 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la CR


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

PPRM va sesiza Avocatul Poporului cu privire la neconstitutionalitatea a doua ordonante de urgenta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.48953914642334 seconds.