Miercuri, 30 Martie 2005 - 08:58 AM Aleg.RO: Patru semnaturi care nu folosesc nimanui

Publicat de: Laura Ciobanu

Cotidianul Ghici ghicitoare, ce este obligatoriu, dar nu se respecta? Protocolul coalitiei de guvernamint, ignorat in egala masura de cei care ar trebui sa i se supuna, ca si de cei care vegheaza la respectarea sa. De altfel, documentul pare facut sa ½e incalcat, intrucit nu prevede decit obligatii, nu si sanctiuni. La ora actualA, dintr-o indiferenta greu de explicat, conducerea coalitiei nu a luat masuri ferme la adresa celor care, din ce in ce mai des, se abat de la litera intelegerii. Senatorul PNL Tiberiu Prodan a scapat nesanctionat dupa ce saptamina trecuta s-a pronuntat, alaturi de alti doi colegi de coalitie, Fekete Szabo (UDMR) si Gheorghe Constantin (PUR), impotriva ordonantei guvernului privind declararea amanuntita a averii. Potrivit protocolului semnat de cei patru aliati, parlamentarii coalitiei au obligatia de a sustine initiativele guvernului si de a se consulta cu reprezentantii Executivului cind au amendamente proprii.

Dar, desi presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, anunta saptamina trecuta, in termeni duri, ca va cere sanctionarea rebelului, Biroul Permanent Central al PNL a decis, luni seara, ca o atentionare verbala ar fi de ajuns. Ba i-au gasit si scuze celui care a luat pentru prima oara cuvintul in Senat pentru a spune ca i se pare anormal sa declare si averea sotiei. „Domnul senator este proaspat in functie si nu stie anumite reguli. I s-a atras atentia ca, daca avea probleme personale, trebuia sa le discute in interiorul partidului. A fost atentionat si, prin acest gest, s-a incheiat discutia pe aceasta tema”, a precizat pentru „Cotidianul’’ purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu.
Scuze pentru nesupusi

Totodata, Tariceanu mai anunta ca va pune cazul in discutia coalitiei, pentru a cere PUR si UDMR sa-i sanctioneze si pe ceilalti doi senatori care s-au aliat cu Prodan impotriva declaratiilor de avere. La numai citeva zile de la anunt, ideea nu mai este de actualitate. Nicolaescu a explicat ca li se va cere liderilor de grup sa ii instruiasca mai bine pe parlamentari cu privire la continutul protocolului, pentru ca „sint cam 67% nou-veniti care doresc sa se afirme, dar nu cunosc mecanismele de reglare in cadrul coalitiei”.
Concurenta fratricida la Arad

Incidentul de la Senat constituie cea mai grava abatere de la protocol, dar aceasta nu este unica. In Arad, liberalul Gavril Popescu a candidat vineri la presedintia Consiliului Judetean, ramasa vacanta dupa numirea lui Gheorghe Seculici ca vicepremier, desi coalitia decisese ca functia revine tot PD. Abatere grava, intrucit deciziile coalitiei sint obligatorii pentru orice membru de partid. In aceeasi zi, liderii locali ai PNL si PD, impreuna cu toti membrii Consiliului de Conducere a Aliantei D.A. PNL-PD Arad semnasera un protocol prin care-l sustineau pentru aceasta functie pe democratul Iosif Matula. Socat de ceea ce era sa se intimple cu fosta sa functie, vicepremierul Seculici, care este si presedintele PD Arad, a spus ca va pune cazul in discutia coalitiei. Liberalii au insa alta parere: conducerea centrala a decis luni seara ca decizia in privinta lui Gavril Popescu trebuie luata la nivel local. Este drept ca presedintele PNL Arad Titu Gheorghiof a declarat ca nu exclude varianta ca Popescu sa fie dat afara din partid.
PUR, tratat cu menajamente

Umanistii, experti in incalcarea protocolului, au beneficiat si ei de aceeasi clementa. Saptamina trecuta, la aproape doua luni de la semnarea documentului la nivel central, existau inca zece judete in care nu se incheiasera protocoale locale, din cauza neintelegerilor dintre conducerile locale ale PUR si cele ale Aliantei PNL-PD. Desi coalitia daduse ultimatum PUR ca pina saptamina trecuta sa rezolve acest gen de probleme, in ultima sedinta a CNC umanistilor li s-a cerut sa mai reduca din numarul de judete cu probleme pina in aceasta saptamina. Semnarea protocoalelor locale este obligatorie. De altfel, PUR a mai calcat in alte doua ocazii pe alaturi in ceea ce priveste protocolul. Spre deosebire de aliati, umanistii au apreciat, initial, ca poate ar fi mai bine ca o comisie parlamentara sa investigheze situatia locativa a presedintelui Traian Basescu. Ministrul Economiei, Codrut Seres, a sustinut la Senat ordonanta privind preluarea creantelor RAFO la bugetul de stat, suspendata de guvernul Tariceanu, desi in final, vinovat a fost gasit secretarul de stat. Totusi, pina in prezent, in afara de Basescu, care ii tot ameninta cu anticipatele, nimeni nu a incercat sa-i aduca la ordine pe umanisti.


(444 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Laura Ciobanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Patru semnaturi care nu folosesc nimanui | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.41763806343079 seconds.