Luni, 24 Septembrie 2007 - 05:24 AM Aleg.RO: Ciuvica: SRI spioneaza PNL

Publicat de: Razvan Pritulescu

real_romaneasca     Grupul de Investigatii Politice (GIP) a scos la iveala doua documente din care reiese ca SRI spioneaza PNL si pe senatorul liberal Norica Nicolai . Concret, documentele in cauza sunt doua adrese de insotire ale unor materiale realizate de Grupul de Evidenta din cadrul SRI, semnate de generalul Vasile Stanciu, si adresate unuia dintre directorii Serviciului Roman de Informatii.
Prima adresa, prezentata de GIP in facsimil, are urmatorul continut: "Domnule Director, informatia prezentata se refera la unele afirmatii ale senatorului PNL Norica Nicolai" si este semnata de generalul de brigada Vasile Stanciu in calitate de "Sef al Grupului de Evidenta". Potrivit unui comunicat al GIP, adresa este o dovada a faptului ca SRI urmareste un parlamentar roman - pe senatorul liberal Norica Nicolai, folosind pentru aceasta mijloace specifice serviciilor secrete. Continutul adresei este explicit: "Grupul de Evidenta" condus de generalul Stanciu a descoperit si prezinta o "informatie" referitoare la "unele afirmatii" ale Noricai Nicolai. Este vorba, asadar, de afirmatii ale senatorului pe care agentii SRI le-au aflat si despre care au considerat necesar sa-si informeze superiorii.
Cea de a doua adresa, data publicitatii de GIP, are urmatorul continut: "Domnule Director, va prezentam un material referitor la intentia Partidului National Liberal de a coagula un «pol de dreapta liberal» in Republica Moldova, precum si reactii dupa recenta declaratie a presedintelui Traian Basescu referitoare la «aderarea Republicii Moldova la UE»". Adresa este semnata de acelasi general Vasile Stanciu, este datata 20 iulie 2006, este stampilata, vizata si semnata de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea.
GIP sustine ca adresa este o dovada a faptului ca SRI monitorizeaza un partid politic parlamentar, generalul Stanciu spunand explicit ca materialul pe care il transmite directorului SRI se refera la o "intentie" a PNL si anume aceea de "a coagula un pol de dreapta liberal" in Republica Moldova.
Grupul condus de Ciuvica apreciaza ca Traian Basescu este tratat "cu totul altfel" de SRI. In ceea ce il priveste pe presedinte, SRI isi indeplineste atributiile, realizand un material in care prezinta "reactii" dupa o declaratie publica a presedintelui referitoare la Republica Moldova. (La 1 iulie 2006, presedintele Basescu declarase ca "Romania a oferit Republicii Moldova, sefului statului moldovean, si varianta de a intra o data cu noi in Uniunea Europeana". Au urmat numeroase reactii in presa din Romania si din Republica Moldova, inclusiv o declaratie publica pe aceasta tema a presedintelui Moldovei, Vladimir Voronin.)
Mugur Ciuvica arata ca generalul Vasile Stanciu este o veche cunostinta a presedintelui Traian Basescu din perioada in care acesta din urma se afla la Anvers. La inceputul lui septembrie 2006, in presa au aparut documente potrivit carora Vasile Stanciu ar fi fost ofiter sub acoperire al Securitatii in Belgia, in perioada in care actualul presedinte a lucrat la Anvers (1987 - 1989). In urma acestor dezvaluiri, Traian Basescu a recunoscut public ca il cunoaste pe Vasile Stanciu din perioada in care se aflau amandoi in Belgia, iar in 2 octombrie 2006, la o luna de la izbucnirea acestui scandal, presedintele Basescu l-a trecut in rezerva pe generalul SRI Vasile Stanciu, precizeaza presedintele GIP.


(581 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea Românească

· Alte știri de la Razvan Pritulescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea Românească:

Ciuvica: SRI spioneaza PNL | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.39565086364746 seconds.