Marți, 29 Martie 2005 - 08:35 AM Aleg.RO: Fulminanta ascensiune a PD

Publicat de: Sorin ROSCA STANESCU

ziua Sondajul CURS, pe care unele ziare il publica astazi, confirma faptul ca un partid care, in urma cu un an, insemna foarte putin si se inscria in cursa pentru putere practic cu un singur jucator major, care era Traian Basescu, cunoaste o crestere considerabila. Am putea spune chiar fulminanta. Pentru ca PD abia-abia ar fi putut intra in Parlament, daca s-ar fi dus singur in alegeri. Asociat cu PNL prin Alianta DA, a reusit sa dea un presedinte si sa vina la guvernare. In curand, probabil tot PD ne va da si un primar general al Capitalei, in persoana lui Videanu. Este, fara nici un fel de discutie, singurul mare castigator, nu numai al alegerilor din 2004, ci si al primei decade a lui 2005 care, daca va fi an al anticipatelor, se va transforma si in platforma electorala. In acest moment, PD a reusit performanta de a juca la egalitate cu PNL. Dar impreuna, ele scad totusi, in comparatie cu cercetarile anterioare de piata.

Iata ca, la scurt timp de la alegerile parlamentare si prezidentiale, Alianta DA, instalata destul de greu la guvernare, incepe sa inregistreze un trend descrescator. La intrebarea daca lucrurile merg intr-o directie buna, la inceputul acestui an se pronuntau pozitiv peste 50 la suta dintre repondenti, iar acum, conform datelor oferite de cercetarea de piata CURS, procentul optimistilor a scazut sub 50 la suta. Numai 46 la suta cred ca ne indreptam intr-o directie buna si, foarte aproape, respectiv 42 la suta, cred ca directia este gresita. Cei 12 la suta care sunt nehotarati se vor regasi in curand, aproape in totalitate, in cea de-a doua tabara. Este un semn cat se poate de elocvent ca societatea romaneasca continua sa ramana divizata, in ciuda faptului ca, intotdeauna dupa alegeri, formatiunea care a reusit sa preia guvernarea si Presedintia acumuleaza puncte, in mod inertial, circa cel putin o jumatate de an, in timp ce perdantii se diminueaza, tot inertial. Aceasta ultima cercetare de piata este spectaculoasa, pentru ca ea indica un fapt oarecum neobisnuit. Si anume ca, mult mai devreme, respectiv chiar in interiorul primelor sase luni, tendintele descrise mai sus tind sa se estompeze, sa se anuleze chiar, dupa care nu pot urma decat fenomenele regresive. In urma cu o luna, daca ar fi avut loc alegeri anticipate, Alianta DA obtinea peste 56 la suta si putea forma guvernul linistita, fara a fi obligata sa faca concesii altor parteneri. Astazi, acest lucru este imposibil, pentru ca numai 48 la suta dintre electori ar mai vota. In timp ce PSD sta ferm pe pozitie. Si asteapta sa creasca mai tarziu.

Spuneam ca marele castigator este, chiar si in aceste conditii, Partidul Democrat. Pentru ca, pentru prima data de cand exista el, se afla la egalitate cu cel mai puternic partid de la putere. Dintre cei care ar vota Alianta DA, 43 la suta s-ar duce la PNL si tot 43 la suta la PD. Cei 14 la suta nehotarati, putem preconiza, conform unor tendinte de pana acum, ca se vor indrepta catre partidul care vine puternic din urma, deci catre PD. Pana la urma, nu este deloc exclus ca, pentru liberali, mariajul cu democratii sa insemne, in final - asa cum multi analisti au proorocit - o pierdere.

Daca PD este deocamdata marele castigator, PPRM - fostul PRM - este marele perdant. Tot deocamdata. La alegeri, conform prognozelor celor mai multe dintre institutele de cercetare de piata, partidul lui Corneliu Vadim Tudor, dupa o serie de balbaieli doctrinare si dupa o proasta gestionare, timp de patru ani, a statutului sau de principal partid de opozitie, abia-abia a reusit un 13 si ceva la suta. Iar Tribunul s-a plasat, fapt extrem de semnificativ, sub partid. Iata ca acum PPRM se balbaie undeva la 8 la suta.

Daca PSD ramane constant, inregistrand in perspectiva o tendinta chiar de crestere, pe seama unei descresteri usoare a Aliantei DA si daca numarul celor care apreciaza ca Romania se indreapta intr-o directie buna este mai mic de 50 la suta, existand pericolul ca ei sa fie depasiti de sceptici, iar cei care considera ca guvernul este condus la fel ca inainte sau chiar mai rau reprezinta peste 50 la suta, atunci si tema alegerilor anticipate trebuie pusa intr-o alta perspectiva. Cercetarea CURS ne arata ca 42 la suta dintre electori nu stiu ce sunt alegerile anticipate. Si, in aceste conditii, sunt mai multi cei care se tem de perspectiva unei noi prezentari la urne. Ceea ce inseamna, adunand toate datele la un loc, intr-o interpretare care, recunosc, este personala, ca daca liderii Aliantei vor sa faca anticipate, atunci procedurile trebuie declansate foarte repede. O intarziere de cateva luni poate fi fatala. Iar daca vor fi anticipate, Alianta trebuie sa stie ca cel mai castigat va fi Partidul Democrat. Iar daca nu vor fi anticipate, atunci trendul descrescator al Aliantei trebuie stopat. Prin rezultate spectaculoase la guvernare.


(636 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Sorin ROSCA STANESCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Fulminanta ascensiune a PD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70941686630249 seconds.