Joi, 24 Martie 2005 - 07:56 AM Aleg.RO: Depolitizarea administratiei

Publicat de: RAZVAN VONCU

cronicaromana Asa cum ati putut citi in ziarul nostru de ieri, PSD a initiat in Camera Deputatilor o motiune simpla impotriva actualului gu-vern, avand ca subiect declarat “Deprofe-sionalizarea si politizarea administratiei publice, principii ale guvernarii Tariceanu”. Aparent, o motiune destinata sa-i protejeze pe functionarii pesedisti din administratia locala si din serviciile descentralizate, si chiar, la limita, pe acei functionari publici neafiliati politic, pasibili de a fi inlocuiti cu oameni ai noii Puteri.
In realitate, tin sa va atrag atentia ca, dincolo de dezgustatorul spirit de clan de care este animat fostul partid de guvernamant - autor, el insusi, al celei mai salbatice politizari a actului de administratie, intre 2000-2004 -, se ascunde o mare primejdie. Si anume, aceea de a provoca o ingrijorare europeana, cel putin la nivelul Partidului Socialistilor (care dispune de 202 mandate in Parlamentul European), cu privire la situatia administratiei publice din Romania. In conditiile in care, sa nu uitam, unul dintre capitolele la care suntem atent monitorizati, pana pe 25 aprilie (cand vom semna, dupa toate semnalele, Tratatul de aderare la UE), este chiar “Justitie si Afaceri Interne”.
Sa incepem cu... inceputul. Politizarea administratiei a inceput in perioada 1995-1996, cand fostul PDSR, aflat pe cai mari si pregatindu-se sa guverneze, dupa cum declarau liderii lui, pana in 2058, a inceput sa acapareze parghiile de conducere a tarii. Acest proces nefast a continuat, la cote si mai inalte, in perioada 1996-2000, cand regimul Constantinescu, sub pretextul de-pedeserizarii, a inlocuit politrucii fostei Puterii cu politrucii proprii. Venit la putere in 2000, sub lozinca “ Sa schimbam Schimbarea!”, fostul PDSR, devenit PSD, a desavarsit politizarea administratiei din Romania. Practic, n-a mai ramas coltisor de serviciu public si localitate, in care in functie sa fie oameni din afara PSD: toti trebuiau sa faca parte din partidul-stat.
Dominanta acestei politizari a actului de administratie in Romania, indiferent de culoarea politica a regimului, a fost deprofesionalizarea. Vreme de patru ani, cat destinele Romaniei au fost in mana social-democratilor, am tot insis-tat asupra acestui aspect: in Romania, nu greselile politice sunt catastrofale, ci administrarea tarii. Nu-mi place sa ma auto-citez, dar am afirmat in repetate randuri ca Romania nu este o tara neguvernata, ci este o tara neadministrata. Tot in repetate randuri, i-am adresat fostului guru pesedist al administratiei, dl Octav Cozmanca, o serie de intrebari foarte simple: cati functionari administrativi au studii de specialitate? cati absolventi ai facultatilor de profil, din tara si din strainatate, lucreaza in administratia publica, locala si centrala? cati functionari au studii superioare? s.a.m.d. N-am primit niciodata raspuns la nici una dintre aceste intrebari, cu toate ca fostul guvern era foarte prompt in a raspunde, atunci cand avea cat de cat dreptate.
Rezultatul deprofesionalizarii administratiei e vizibil cu ochiul liber, de cum intri in Romania si pe oriunde ai intra. Tara este murdara, invechita, lasata de izbeliste. Orasele sunt gospodarite haotic, fiecare face ce-l taie capul, pentru orice ilegalitate se poate obtine o autorizatie. Cetateanul de rand trebuie sa depuna eforturi considerabile pentru a-si obtine drepturile, iar legea este subiect de interpretare pentru orice functionar. Exista, desigur, si exceptii, dar nu atat de numeroase incat sa determine o schimbare pozitiva a tabloului. Faptul ca, intre domeniile in care Romania nu indeplineste criteriile de aderare, se afla si administratia consfinteste, negru pe alb si sub expertiza UE, ceea ce am scris mai sus.
N-am de unde sa stiu daca in teritoriu au loc, la ora actuala, presiuni ale noii Puteri, impotriva functionarilor publici care fac parte din PSD. Dar stiu cu siguranta ca actuala Putere are obligatia, stabilita de Comisia Europeana, de a determina o eficientizare a administratiei publice. Aceasta nu se poate face tot cu oamenii care au transformat-o intr-o problema care poate periclita aderarea la UE. Trebuie schimbati! Si e numai vina PSD ca, in 2000, in loc sa schimbe Schimbarea (adica principiul “sculati-va voi, ca sa ne asezam noi”), a hiper-politizat administratia, inlocuind incompetentii CDR cu incompetentii proprii. I-am prevenit, de altminteri, inca de atunci, pe liderii PSD ca, astfel, isi expun oamenii unei posibile epurari, in situatia in care, in 2004, ar pierde alegerile. Insa n-am fost ascultat: cineva in PSD a crezut pana la capat ca vor castiga...
Foarte grav si demn de condamnat mi se pare, asadar, faptul ca, dupa ce a transformat administratia intr-o problema nationala, fostul partid de guvernamant se foloseste de aceasta problema ca arma politica impotriva actualei Puteri, neglijand interesele tarii. Care cer, imperios, ca macar in ceasul al treisprezecelea, sa facem ceea ce ne cere Uniunea Europeana, in care dorim sa intram: depolitizarea si profesionalizarea actului de administratie.
Nu neglijez, fireste, eventualitatea ca actuala Putere sa cada in aceeasi greseala, de a inlocui incompetentii PSD cu incompetentii Aliantei. Insa intervalul de timp in care ne vom da seama e foarte scurt: limita e 25 aprilie. Iar sanctiunea pe care o va primi de la electorat actuala Putere, daca (Doamne fereste!) va rata integrarea in 2007, va fi cumplita.
Pana atunci, sa nu judecam cu prezumtia de vinovatie. Sa speram ca guvernul ii va inlocui pe incompetenti cu oameni mai competenti, indiferent de culoarea politica. Iar motiunea PSD trebuie aratata ca model de politicianism si cinism cras. Sper ca noul PPRM sa aiba inteligenta politica de a nu vota alaturi de stanga, dupa ce tocmai s-a plasat la centru-dreapta. Mai ales ca nu are nici un interes politic in aceasta chestiune, oamenii sai din teritoriu fiind obiectul unei salbatice epurari, in perioada 2000-2004.


(746 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la RAZVAN VONCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Depolitizarea administratiei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66426205635071 seconds.