Vineri, 01 Iunie 2007 - 05:55 AM Aleg.RO: “Legionarii foloseau religia in scopuri politice. Ca si domnul Basescu” Interviu cu Doina Cornea

Publicat de: ---

cronicaromana Cunoscuta disidenta anticomunista, intr-un interviu acordat BBC, isi declara nemultumirea fata de lipsa de simt critic manifestata de intelectuali importanti ai Romaniei, mai ales fata de unele tendinte de rau augur, pe care Doina Cornea le identifica in actiunea politica a presedintelui Traian Basescu .

Cunoscuta disidenta anticomunista, intr-un interviu acordat BBC, isi declara nemultumirea fata de lipsa de simt critic manifestata de intelectuali importanti ai Romaniei, mai ales fata de unele tendinte de rau augur pe care Doina Cornea le identifica in actiunea politica a presedintelui Traian Basescu.
- Doamna Cornea, mi-ati spus ca nu vreti sa mai dati interviuri. De ce?
- Hotararea o luasem deja inainte de telefonul dvs, si voiam sa ma tin si eu de cuvant, sa nu ma razgandesc. Dar totusi m-ati convins cand mi-ati spus ca sunteti de la BBC. Am obosit, anii trec. Aceasta este cauza. Ma simt sfarsita. Ca sa poti sa dai un interviu, fiind persoana singura, trebuie sa citesti cateva ziare, trebuie sa asculti stirile, nu numai la un singur canal, ci mai multe, ca sa vezi ce zic. Trebuie sa asculti si BBC-ul, la 6 dupa masa, care este poate cel mai obiectiv. Si in plus aceste mese rotunde, talk-show-uri. Nu mai fac fata.
- Oboseala fizica?
- Fizica.
- Cu sperantele cum stati, ca daca ai sperante, nu te opresti?
- E adevarat, dar sa-ti irosesti ultimii ani din viata in felul acesta, cand am o biblioteca de cel putin doua mii de carti… Stau acolo volumele lui…, ale Simonei Veil, Mircea Eliade, Ionescu, stiu eu. Ma uit la ele si jumatate sunt necitite.
- Doamna Cornea, sunt carti pe care le aveati si inainte, si totusi in viata, nu de putine ori ati lasat lectura pentru a formula public o pozitie, fie inainte de 89, fie dupa. De ce nu mai merita acum?
- Am lasat pictura, am lasat schiul, am lasat muzica. Lectura nu. Pe vremea lui Ceausescu citeam foarte intens. Acum este nebunia aceasta, incat omul nu mai are viata personala. Ori eu nu stiu cat mai traiesc, pentru ca ma simt foarte obosita, sfarsita fizic. Fizic sfarsita. Un an, doi, trei… Si nu inteleg sa mi-i irosesc stand cu nasul in televizor. Mai am o gradina pe care trebuie sa o intretin. Am raspundere fata de florile mele. Nu e frumoasa, ati vazut-o, e ca si mine gradina, dar o iubesc din tot sufletul. Eu mi-am taiat iarba, de pilda, intr-un colt aici, sa dau aer trandafirilor. Trebuie sa mai si mananc, sa-mi cumpar minimul de mancare, ce gasesc in cartier, si sa fac curatenie.
- M-a adus la dvs un taximetrist, pe care l-am luat din zona garii, si care nu a avut nici o tresarire cand i-am spus adresa. Nu mi-a lasat impresia ca e un om care stie cine sta aici.
- Probabil. Nu sunt o persoana atat de importanta. Multi taximetristi stiu. Unii m-au si injurat. Venise nepotica mea din Franta, in vacanta aici. A luat un taxi sa o aduca aici, si zice „O, strada Alba Iulia 16? Nu sta acolo batrana aceea, babornita?”, ca si cum as fi fost o vrajitoare. Si nepoata mea i-a spus „Babornita aceea e bunica mea”, si taximetristul nu stia cum sa o dreaga. Sa revenim la sperante si incredere. Nu exista sperante sa-ti impui: eu de maine o sa am speranta. Asta este o stare - ca si iubirea, ca si credinta - care se cultiva. Ori eu, cel putin, am avut grija, trecand prin atatea lucruri nefaste, timp de 27 de ani am invatat ceva. Am invatat sa nu-mi pierd increderea. Daca iti pierzi speranta ti-ai pierdut libertatea interioara. Sunt experiente interioare pe care omul ar trebui sa le cunoasca, sa le faca. In loc de religia invatata pe de rost, preotii ar face mai bine sa-i invete aceste mecanisme interioare, cand copilul se recunoaste cand e in greseala, cand e in rau. Iti pierzi pe loc libertatea interioara. Eu numesc libertate interioara comunicarea esentiala cu acel climat spiritual mai vast decat noi, care e Adevarul, Binele, Frumosul.
-Ati avut o ultima pozitie publica, la vremea campaniei electorale pentru Referendumul din 19 mai. Chiar daca era un text bine temeperat, pareati mai degraba tematoare de pericolul unor derapaje din partea lui Traian Basescu, decat de ceea ce se invoca in contrapartida – oligarhii, mogulii de presa. De ce pe dvs pareau sa va sperie mai mult asa-zisele derapaje de la democratie ale lui Traian Basescu decat pacatele unui regim ticalosit?
- Acest regim ticalosit ma sperie in general, dar a fost prezentat foarte unilateral. Asta mie imi este foarte suspect. Totul se oprea la domnul Dinu Patriciu, de parca ar fi singurul care ar merita, nici nu stiu…Cat e el de cinstit, de necinstit, justitia nu s-a pronuntat. Ori dansul sa fie singurul oligarh in tara aceasta si singurul om necinstit? De ce nu a citat si din cealalta parte oligarhii? Din PD, ca nu imi inchipui ca nu sunt si acolo oameni de afaceri foarte puternici. Eu cred ca domnul presedinte nici nu a inteles bine la inceput acest cuvant. Intr-adevar, eu ma temeam mai mult de niste manifestari ale domnului presedinte Basescu, pe care de-a lungul timpului, cel putin de un an, un an si jumatate, eu le tot observ si le descriu in presa, le evoc. Pentru ca eu cred ca un presedinte trebuie din cand in cand corectat. Noi l-am creat pe Ceausescu. Cred ca sunteti de acord. L-am creat nu suta la suta, dar l-am creat partial. Intelectualii si oamenii care au tot aplaudat. Si acum suntem pe cale sa-l deservim pe presedintele Basescu, neaducand o critica la felul lui de a guverna si de a fi. Eu constat ca merge din rau in mai rau.
- Cand greseste isi cere scuze. Pana la urma, e o persoana temperamentala, care recunoaste cu seninatate ca uneori, cum spune, il mai ia gura pe dinainte. Ar ramane faptele, spun partizanii sai, precum condamnarea comunismului de la tribuna Parlamentului.
- Cam tarziu, pentru ca au fost presiuni asupra domnului presedinte care au inceput cu un an inainte. „Condamnati comunismul”, si i s-a aratat de ce trebuie condamnat comunismul.
- Dosarele securitatii.
- Dosarele securitatii. Si acolo s-a lucrat cu doua masuri. Eu nu stiu daca toate dosarele au fost predate, daca dosarele responsabililor PCR nu au fost distruse. Asta nu stiu… In acelasi timp, si-a mobilizat pionul principal, PD-ul, care facea parte din comisia de la CNSAS. Ori in preziua cand Ticu Dumitrescu trebuia sa-si depuna candidatura pentru a fi desemnat presedinte, hop, PD-ul l-a propus pe domnul Turianu. Nu a fost corect deloc. Sigur, au fost proteste. La acele proteste a participat, pe langa Ana Blandiana, domnul Rusan si domnul Gabriel Liiceanu, pe care l-am vazut in fata cladirii.
- Combaterea coruptiei, razboiul declarat coruptiei.
- E foarte bine. Aici nu sunt competenta. Verbal, declarativ, este cel mai vocal presedinte, pornit impotriva coruptiei, pornit impotriva oligarhilor. Mie personal mi-a parut rau ca nu mai e doamna Monica Macovei ministru, dar trebuia sa iasa si dansa. Nu se putea sa rupi cu PD-ul si sa o pastrezi pe doamna Macovei. Dar ce a facut in campania asta mi-a displacut. Ca ministru al Justitiei ma asteptam la mai multa sobrietate, nu sa o vad de mana cu domnul Basescu, care isi are latura sa demagogica, populista. Mai ales, ieri…
- Vorbiti de Rusaliile de la Sibiu. Putem sa citam: „pe 19 mai poporul roman a exprimat vointa lui Dumnezeu”, a spus Traian Basescu. „Va garantez ca ce s-a intamplat pe 19 mai a demonstrat ca viata mea nu mai este a mea, ci a dvs, si trebuie sa va servesc atat timp cat sunt pe pamant”. Doamna Doina Cornea, deci nu e vorba de doua mandate. Serviciul public de care vorbeste domnul Traian Basescu cuprinde restul vietii sale. Sunt acestea genul de cuvinte care va provoaca emotii?
- Negative. Cuvintele acestea imi provoaca un fel de sila, pentru ca eu
le-am auzit rostite si de Ceausescu, si de legionari. Legionarii care foloseau religia, credinta in scopuri politice. Pai asta a facut si domnul Basescu. Eu nu vreau sa-l fac legionar, pentru ca sunt convinsa ca nu exista nici o atitudine a dansului…A fost comunist, a fost pe urma PD-ist si acum e crestin-democrat, cu PD-ul impreuna. Deci nu are tangente, ca ideologie. Dar ca metoda se foloseste si dansul de naivitatea si credinta oamenilor, de Dumnezeu – valoarea suprema a crestinilor – in scopuri demagogice, in scopul de a castiga simpatia electoratului. Ati mai spus ceva ce ma sperie, eu nu stiam in intregime citatul. Se considera alesul lui Dumnezeu. Adica poporul roman si Dumnezeul l-au pus? Asta numai din gura lui Gigi Becali m-as astepta sa aud. Si o sa slujeasca poporul - si asta e echivoc - toata viata, el care este republican? Si ce ma mai nelinisteste foarte tare in privinta caracterului demagogic, acum a descoperit domnul Traian Basescu, aproape la sfarsit de mandat, ca a fost ales ca sa slujeasca poporul roman? Ieri si-a dat seama, la Sibiu, nu?
- Exista si celalat fel de a vedea lucrurile. Sa ne uitam peste apelul intelectualilor, primul dintre ele, datat 6 februarie. Sunt parci 100 de semnaturi, printre care si cea a domnului Liiceanu. Acea scrisoare poate ca spunea si lucruri adevarate. Luati chiar si de-a valma, politicienii erau acuzati ca s-ar fi rupt de-a dreptul de popor. Nu ati trait acest sentiment, in acesti 17 ani?
- Depinde care politicieni.
- Cei mai multi dintre ei.
- Politica in Romania nu se face cum se face in Occident. Politica in Romania se face in modul cel mai nemodern. Chiar si in anii ‘90, cand era domnul Coposu. Cand era domnul Coposu, domnul Campeanu conducea PNL, politica lor nu consta in proiecte, a face proiecte. Eu am calatorit destul de mult in Occident. Acolo batalia este pentru impozite mai mici sau mai mari, pentru subventii in agricultura – lucruri punctuale, care slujesc o categorie sociala sau alta. Batalia acolo se da. Sigur ca exista si acolo demagogie, este batalie pentru voturi, dar pe baza unor proiecte, si cei care castiga cu anumite proiecte se straduiesc sa le puna in aplicare, cat de cat. Ori la noi nu erau proiecte, nu erau. Si asta a fost vesnica mea discutie, de ce sa-i atacam pe liberali, ca eu sunt crestin-democrata, sunt national-taranista. N-are rost sa ne luptam intre noi. Batalia se dadea asa. Pe urma cu PSD sau FSN... Nu avea niciun sens, nimeni nu avea un proiect concret.
(Fragmente din interviul acordat postului de radio BBC)


(321 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

“Legionarii foloseau religia in scopuri politice. Ca si domnul Basescu” Interviu cu Doina Cornea | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64706707000732 seconds.