Miercuri, 28 Martie 2007 - 06:50 AM Aleg.RO: Scandalul dintre Basescu si Tariceanu - subiect de teza de licenta in Elvetia

Publicat de: Ziarul Gandul

Gândul "Razboiul dintre Palate" l-a inspirat pe un student din Fribourg sa aleaga Romania drept studiu de caz pentru teza sa de licenta .

Sean Muller, un tanar de 24 de ani, marturiseste, in introducerea lucrarii de licenta, ca alegerea lui Traian Basescu in functia suprema in stat si, mai ales, declaratiile acestuia din campania electorala privind asumarea rolului de "presedinte-jucator" i-au furnizat imboldul necesar pentru a propune teza "Puterile presedintelui in sistemele semiprezidentiale - Cazul Romaniei".

Muller si-a elaborat lucrarea in 2006, raportandu-se la evenimentele de la sfarsitul anului 2004 si de pe parcursul celui urmator. Dincolo de bibliografia si aparatul critic impresionante, lucrarea sa este cu atat mai interesanta cu cat neutralitatea tanarului, ca si cea a tarii sale, nu pot fi puse la indoiala. if(typeof(ord)=="undefined")ord=Math.random()*10000000000000000; document.write('); Dupa ce expune din punct de vedere teoretic conceptul de sistem semiprezidential si discuta despre puterile prezidentiale, Muller trece la analizarea situatiei din Romania, incepand cu o prezentare retrospectiva a raporturilor dintre presedinti si premieri in perioada 1990-2004.

Aceasta ii permite ca, ajungand la mandatul presedintelui Basescu, sa poata face o comparatie cu regimurile anterioare: "A existat intr-adevar o tendinta a presedintelui de a interveni mai mult decat predecesorii sai in activitatea guvernamentala. Aceasta a inceput cu formarea Executivului, cand majoritatea rezultata in urma alegerilor parlamentare s-a dezintegrat la presiunea lui Basescu, iar elemente ale sale au fost reintegrate intr-o noua majoritate, formata in jurul partidelor care l-au sustinut pe Basescu in cursa prezidentiala."

Muller observa insa ca seful statului a declarat ca il va nominaliza pe Tariceanu drept premier inca inainte de a consulta oficial partidele reprezentate in Parlament.

Dupa acest moment, presedintele si-a asumat tot mai pregnant un rol de "arbitru", reprezentand viziunea sa personala asupra atributului constitutional de "mediator". Din punctul de vedere al autorului, aceasta atitudine a avut meritul de a mari eficienta guvernamentala, mai ales in domeniul reformei in Justitie si al luptei anticoruptie. Pe de alta parte insa, pretentia lui Basescu de a avea o pondere egala cu cea a lui Tariceanu in decizia Executivului a dus la un blocaj institutional si a alimentat lupta dintre Palate, comenteaza el.

"Se pare ca Basescu a uitat ca Executivul depinde in egala masura de Parlament ca si de el - sau poate chiar mai mult de Parlament, deoarece, odata ce Guvernul este investit, presedintele nu ii poate revoca in mod unilateral pe membrii sai, ca sa nu mai vorbim de premier. In schimb, Parlamentul poate refuza sa isi dea votul de incredere, aproband o motiune de cenzura, ceea ce duce la caderea Guvernului", considera Muller.

Pentru a explica plastic situatia din Romania, el il citeaza pe ex-premierul Adrian Nastase care constata ca tara a ajuns "o masina cu doua volane si doi soferi". Concluzia autorului este insa ca problema nu consta in existenta a doi conducatori, ci in faptul ca acestia nu se inteleg in privinta directiei.

Conform CV-ului, Sean Muller cunoaste limba romana si a si lucrat in Romania in perioada 1 august - 28 octombrie 2005.


(483 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Ziarul Gandul


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Scandalul dintre Basescu si Tariceanu - subiect de teza de licenta in Elvetia | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71718215942383 seconds.