Marți, 20 Martie 2007 - 06:05 AM Aleg.RO: Primarii de sector nu s-au înghesuit la întâlnirea cu ministrul Borbely

Publicat de: ---

AMOS News Ministrul delegat pentru lucrări publice și amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, s-a întâlnit luni, cu reprezentanții Primăriei Capitalei, ai primăriilor de sector și cu cei ai Prefecturii Municipiului București pentru a discuta pe tema consolidării clădirilor de locuit multietajate, încadrate în clasa I de risc seismic. Deși invitația a fost adresată primarilor, la întâlnire au fost prezenți prefectul municipiului București, Mioara Mantale și primarul sectorului 2, Neculai Onțanu, celelalte primării delegând alți reprezentanți pentru această discuție.

Ministrul Laszlo Borbely și-a exprimat nemulțumirea față de lipsa de interes a primarilor de sectoare față de un program extrem de important pentru prevenirea unui dezastru în eventualitatea producerii unui cutremur major.

"Am organizat această întâlnire pentru că este important să găsim împreună soluții pentru a-i convinge pe proprietari să-și consolideze clădirile. Responsabilitatea este în primul rând a primăriilor care au relația directă cu asociațiile de proprietari. Anul trecut, în iunie am trimis o notificare în care am informat autoritățile locale cu privire la termenul de 9 luni pe care îl aveau primăriile pentru a identifica, potrivit legii, clădirile mai înalte de 3 etaje care au spații publice la parter și care au fost construite înainte de 1978. Din păcate, Primăria Capitalei a primit răspuns doar de la Primăria Sectorului 2. De asemenea, Primăria Sectorului 4 a răspuns dar a transmis o listă ce cuprinde toate clădirile construite înainte de 1978, nu doar pe care cu spații publice. Este inadmisibil așa ceva, mai ales în condițiile în care suntem țara care acordă cele mai mari facilități pentru consolidarea clădirilor", a declarat ministrul.

Ministrul Laszlo Borbely le-a cerut primăriilor să definitiveze în maximum 2 săptămâni inventarierea clădirilor de locuit cu spații publice la parter construite înainte de 1978.

Totodată, a cerut prefectului municipiului București să inițieze și la nivelul Prefecturii astfel de întâlniri pentru a-i determina pe primarii de sectoare să se implice în programul de consolidare a clădirilor.

Directorul Direcției de Investiții din Primăria Capitalei, Bogdan Șoșoacă, a precizat că Primăria Municipiului București a trimis deja notificări pentru 328 de clădiri expertizate și încadrate în clasa I de risc seismic. De asemenea, Primăria Capitalei a trimis adrese și la primăriile de sector cărora le-a cerut să identifice și să comunice clădirile de locuit construite înainte de 1978 și care au spații publice la parter, astfel încât să poată trimite notificări cu privire la obligativitatea expertizării.

În cadrul întâlnirii, Laszlo Borbely, le-a atras atenția reprezentanților primăriilor că, în 14 martie 2007, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul comun MTCT-MAI nr. 319/171, privind unele măsuri pentru avertizarea populației din zonele expuse riscului la cutremur, ordin care instituie obligația autorităților administrației publice locale pentru realizarea și amplasarea panourilor de înștiințare ( bulina) în dreptul intrărilor principale în clădirile de locuit, în termen de 60 de zile.

Pentru urgentarea acțiunilor de proiectare și execuție a lucrărilor de consolidare la clădirile încadrate în clasa I de risc seismic s-a promovat anul trecut Ordonanța 14/2006, aprobată prin Legea nr 128/12.05.2006, pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.20/1994.

Modificările prevăd în principal identificarea și inventarierea, de către autoritățile administrației publice locale a  clădirilor cu peste P+3 etaje, construite înainte de anul 1978 și care dețin spații publice la parter sau alte nivele ale clădirii, în termen de  9 luni de la aprobarea legii.

Obligativitatea expertizării tehnice a structurii de rezistență a clădirilor identificate, în termen de maxim 2 ani de la notificarea  de către autoritățile administrației publice locale a  acestor clădiri.

Obligativitatea realizării  proiectării lucrărilor de consolidare în termen de 2 ani de la notificarea încadrării în clasa I de risc seismic și începerii execuției lucrărilor de consolidare în termen de 2 ani de la data finalizării proiectului de consolidare.


(514 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Primarii de sector nu s-au înghesuit la întâlnirea cu ministrul Borbely | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67732405662537 seconds.