Sâmbătă, 10 Martie 2007 - 06:34 AM Aleg.RO: Basescu a venit in avion cu Ungureanu.Tariceanu a venit in gand cu Cioroianu

Publicat de: ---

gardianul Mihai Razvan Ungureanu s-a intors, ieri, de la Bruxelles cu Traian Basescu, dupa ce in urma cu doua zile l-a insotit in avion pe Calin Popescu-Tariceanu . Nici ieri liberalii nu «i-au uitat» pe democrati. Premierul a lansat cåteva sageti catre Basescu si PD.

Dupa ce Basescu a parasit, ieri, conferinta de presa pentru a nu pierde avionul catre casa, premierul a subliniat inca o data ca nu va renunta la propunerea PNL cu privire la  sefia MAE. In acest sens, liderul liberal a spus ca  Adrian Cioroianu nu va figura pe lista persoanelor propuse pentru Parlamentul European pentru ca  urmeaza sa fie numit în functia de ministru de Externe.

„Nu ma întrebati pe mine. Deciziile sunt la Presedintie“, a spus Tariceanu. El a apreciat ca nu exista nici un suport si nici o ratiune pentru ca numirea lui Cioroianu la conducerea MAE sa fie refuzata.  Senatorul Adrian Cioroianu a fost nominalizat, în urma cu mai mult de doua saptamâni, de conducerea PNL pentru postul de ministru de Externe, în locul lui Mihai Razvan Ungureanu care a demisionat din aceasta functie. Deocamdata însa, Ungureanu îndeplineste în continuare functia de ministru de externe, întrucât seful statului nu a semnat decretul de eliberare a sa din functie.

Atac la Boc
Mai mult, Tariceanu a declarat ca asumarea raspunderii Guvernului pentru votul uninominal, conform propunerii formulate de liderul PD Emil Boc, nu este o solutie potrivita.  „Este o chestiune care trebuie sa întruneasca un consens cât mai larg“, a spus Tariceanu. In urma cu doua zile, Boc a sustinut ca Executivul de la Bucuresti trebuie
sa-si asume raspunderea pentru votul uninominal „în cazul în care vor esua negocierile dintre partide cu privire la  introducerea acestui tip de scrutin pâna la sfârsitul actualei sesiuni legislative“. „Ar fi ultima solutie pentru a trece de la vorbe la fapte si pentru a realiza o alternativa la referendumul care poate fi organizat de presedintele României“, a completat Boc.

Voronin, in corzi
Presedintele Traian Basescu a declarat, la randul lui, ca România nu are nimic de ajustat în relatia cu Republica Moldova si a anuntat totodata ca statul român a cerut asistenta de la Comisia Europeana referitor la legea cetateniei pentru ca aceasta sa nu afecteze interesele altor state. „România are un proiect, dar trebuie pus în concordanta cu Comisia Europeana si ieri (n.r. -8 martie) am decis sa solicitam asistenta pentru ultimele detalii legate de Legea cetateniei române. Nu vrem ca o eventuala lege care sa convina României sa afecteze alte state“, a declarat presedintele. El a sustinut ca solicitarea de asistenta si armonizarea intereselor generale cu cele particulare face parte din statutul de membru al UE, dar ca, în general, este greu sa impui celorlalte state un subiect national. „Trebuie sa avem capacitatea sa ne acomodam interesul national în functie de cel general“, a apreciat seful statului. Republica Moldova si-a început atacul la adresa României prin declaratia executivului de la Chisinau în legatura cu acordarea cetateniei pentru locuitorii Republicii Moldova.

Strategia  Consiliului
Liderii Uniunii Europene au adoptat la finalul celor doua zile ale summitului european de primavara o strategie pe termen lung în domeniul energiei si combaterii încalzirii climatice.
Pachetul de masuri contine patru obiective obligatorii pentru toate statele membre, respectiv reducerea, pâna în 2020, cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, fata de nivelul din 1990, dezvoltarea surselor de energie regenerabila, astfel încât acestea sa furnizeze, pâna în 2020, 20% din necesarul energetic al Uniunii, promovarea eficientei energetice prin economisirea a 20% din consumul total de energie pâna în 2020 si folosirea de biocombustibili în proportie de cel putin 10% din totalul combustibililor utilizati. Toate obiectivele asumate de „Cei 27“ sunt obligatorii, urmând însa ca stabilirea cotelor pentru fiecare stat membru în parte sa se faca dupa consultarea cu guvernele nationale.

Proiectul Nabucco
Proiectul Nabucco a fost si el  inclus in declaratia  Consiliului. Proiectul, estimat la sase miliarde de dolari, prevede construirea unui gazoduct de 3.300 de kilometri, care va asigura tranzitul gazelor naturale din regiunea Marii Caspice, în special Azerbaidjan, catre Europa de Vest pe traseul Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria, fara a tranzita Rusia. Realizarea proiectului ar permite diversificarea importurilor de energie ale UE si ar reduce dependenta fata de Rusia.


Alegerile pentru PE,in 13 mai
Presedintele PPE, Wilfried Martens si liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul sustin ca alegerile europene sa aiba loc în România la data stabilita - 13 mai 2007. Seful liberalilor din PE, Graham Watson, crede ca amanarea alegerilor ar putea fi benefica. Claudia Cristofan (Corespondenta de la Bruxelles)


(380 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Basescu a venit in avion cu Ungureanu.Tariceanu a venit in gand cu Cioroianu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.31296181678772 seconds.