Sâmbătă, 10 Martie 2007 - 06:34 AM Aleg.RO: Gigi Becali: Basescu - cameleon, Stolojan - comunist, Vadim - sarac cu duhul

Publicat de: Corina Dragotescu

Cotidianul

Intr-un interviu acordat „Cotidianului“, Gigi Becali spune ca daca nu ia 25% la europarlamentare si nu cistiga presedintia cu 80%, se retrage la oi si isi face o banca . Banca Becali.

Domnule Gigi Becali, vreti sa ajungeti presedintele Romaniei?

Da.

De ce?

Pentru ca sint cel mai puternic barbat din tara asta si e normal ca cel mai puternic om sa conduca tara. Am o obligatie sfinta. Daca sint cel mai puternic, trebuie sa fiu si numarul unu.

De ce credeti ca sinteti cel mai puternic? Pentru ca aveti bani sau pentru ca aveti forta?

Combinat. Banii sint o arma. De aia sint si cel mai puternic. Pe linga curajul si intelepciunea pe care o am. Eu cred ca sint un om bun si am calitati de bun crestin. Dumnezeu mi-a dat intelepciune.

Politica este pentru dumneavoastra o afacere?

Nu poate fi o afacere cit timp eu pun la bataie banii mei, averea mea toata, pentru a conduce tara. Si viata mea o pun la bataie, pentru ca mi-am facut o mie de dusmani. N-are cum sa fie o afacere. Ce pot cistiga eu? Cit mai am nevoie? Eu nu mai am nevoie de nimic.

De ce ati vrut sa faceti pasul spre politica?

Am facut pasul spre politica pentru ca vom fi judecati pentru ceea ce puteam face si n-am facut. Adica o sa-mi spuna la Judecata: “Puteai, te-am inzestrat cu curaj, ti-am dat avere, te-am inzestrat cu putere si intelepciune si puteai sa-i dai jos pe acei conducatori care duceau tara la pieire si tu n-ai facut-o.

Va ginditi la judecata de apoi?

Da, pentru mine politica este un drum spre mintuire. Poate nu pot sa devin, si e clar ca nu pot sa devin, pustnic, poate sint unele pacate, fumez, injur, la care nu pot sa renunt, pentru ca nu pot, dar ca sa lupt, sa fiu razboinic pot. Asta imi si place. Asa am gasit un drum spre mintuire: a ma lupta pentru ridicare spirituala a neamului.

Ce rol a avut Viorel Hrebenciuc in pasul pe care l-ati facut spre politica?

Hrebenciuc e prietenul meu. Eu am avut tot timpul intuitia asta ca trebuie sa ma implic, pentru ca eu sint omul dreptatii. Eu cind vad minciuna si nedreptate ma framint, ma zvircolesc, dau cu pumnii in pat. Ma enervez. De aia si sint asa impulsiv. Pe mine minciuna, nedreptatea ma dispera, ma innebuneste. Aveam deja inclinatii sa intru in politica, mai ales ca i-am cunoscut pe majoritatea politicienilor. I-am vazut ca eu sint mai destept ca ei. Ca sa nu le mai spun ca sint prosti, le spun ca sint mediocri. Bun, si atuncea, Viorel, care e prietenul meu, mi-a spus: “Mai nea Gigi, tu daca vrei sa faci politica, in partidele astea care sint, tu n-ai sa poti sa intri niciodata. Tu in doua saptamini de zile te certi, te bati si pleci, pentru ca nu suporti minciuna". Viorel Hrebenciuc a vazut. El este un om de o anumita moralitate. A calcat si el strimb, in anumite lucruri, dus de valul politicii care este in Romania. Dar el este un om de calitate, cu sensibilitate, cu suflet. Mi-a zis ca trebuie sa fac un partid, sa o iau de la zero, ca pot. El mi-a propus mie un partid, al unora care au plecat de la PRM. Si eu i-am spus: “Bai, Viorele, tu ma vezi pe mine sa fac un partid pe care sa-l controlezi tu, cu comunistii tai de acolo? Nu, eu fac un partid al meu". Mi-a intrat in cap asta, am plecat la munte, m-am recreat...

In ce an era asta?

La Revelionul anului 2003, m-am dus la munte, mi-am pus in cap asta si m-am intors sa incep sa-mi fac un partid. Am venit pe 5 ianuarie, m-am sculat la ora sapte, m-am dus la birou, m-am intins pe canapea si ma gindeam cum sa fac eu un partid. Cum stateam eu asa si ma gindeam, la ora zece a venit cineva de la Partidul Noua Generatie, care m-a intrebat daca vreau sa fiu presedintele lor. Si asa am preluat partidul. Da, practic a fost un partid nou, ca a trebuit sa stringem semnaturi. Am luat numai denumirea, ca mi-a placut. Dupa ce am intrat in treaba asta a inceput balamucul. Asta era in ianuarie 2004. La inceputul lui martie nu stiam incotro sa o apuc. Ma rugam la Dumnezeu: “Doamne, m-ai indrumat sa fac politica, ajuta-ma sa nu ma fac de ris!". Deja ma faceam de ris. Incepusem o treaba si nu stiam cum sa o termin. Trebuia sa fac organizatii in toata tara. Mi-a dat Dumnezeu ideea asta. Am luat un carnet, ca primeam telefoane din tara, ii notam si ii puneam presedinti interimari. Cum erau ei. S-a dovedit, dupa aia, ca trei sferturi erau oameni imorali. Am facut apoi cum am putut, am slabit de la 80 de kile la 70 ca era greu, ma consumam ca nu-mi ieseau. Am luat 3,4 la locale, 2,7 la parlamentare si 1,8 la prezidentiale. Dupa alegeri am dat un ordin ca patru luni de zile sa nu se mai dea nici un semnal de la centru spre organizatii. In felul asta cei care au venit pentru bani stiam ca pleaca. Cine va ramine, am zis, inseamna ca e loial si idealist. Ca am dat multi bani atunci si m-au si furat. Eu le-am zis: daca 70% merg la biserici si 30% la voi, e bine, da sa nu fie invers. Dupa patru luni am facut un Consiliu si au venit numai vreo 20 de insi. La ora asta avem un partid superorganizat.

Se spune ca sinteti o creatie a PRO TV, pentru ca ati avut un contract cu ei sa apareti la stiri. Este adevarat?

Minciuna. N-a fost un contract cu mine. PRO TV avea sa-mi dea niste bani din drepturi de televizare. Deci nu i-am dat eu. El mi-a dat mie. Acuma eu vad multi ziaristi ca spun ca sint creatie de televiziune. La mine n-a fost asa, Becali a fost aratat la televiziune asa cum este el. Prin Constitutie avem dreptul la imagine. Daca omul a inteles ca sint un om bun, inseamna ca am transmis oamenilor ce am spus. E ilogic sa spui ca sint creatia televiziunilor. Era normal sa-l arate pe Becali care e patron la Steaua. Pe cine sa arati? E anormal ca nu m-a aratat televiziunea nationala. As putea sa-i dau in judecata pentru ca am dreptul la imagine, conform Constitutiei. De ce rideti, doamna?

Ca vreti sa dati in judecata televiziunea ca nu v-a dat la televizor.

Daca vorbim de democratie, trebuie sa o respectam si sa o vedem in litera ei. Daca scrie in Constitutie dreptul la imagine, cum adica?

Dreptul la imagine nu inseamna ca trebuie sa va dea televiziunea pe post...

E obligata, cum da un presedinte de partid, de la PNL, la PSD, la PLD, trebuie sa dea si pe Becali, care e presedintele PNG.

Nu sinteti partid parlamentar, aveti un timp limitat...

Sint patronul Stelei? Cum il da pe alt patron de la alta echipa, sa ma dea si pe mine! Sa stiti ca eu n-am dat in viata mea nici un ban pe la televiziuni sa ma dea pe post. Nici bani la jurnalisti. Ei, am dat o data la unul, fir-ar al naibii, si a doua zi m-a criticat la un post de radio. Atunci i-am cerut inapoi. L-am lasat in pace pina la urma, ca avea un patron mare miliardar care m-a rugat prin altcineva sa-l las in pace. N-am inteles. Daca era asa mare patron, de ce n-a dat el bani la angajatul lui care avea o problema?

De ce un partid de dreapta, la un popor despre care sondajele arata ca are o mare asteptare pe zona de stinga?

Eu am alta parere. Poporul e de dreapta. In inima lui, in singele lui e de dreapta. Dovada ca nu mai vrea sa voteze PSD-ul orice-ai face si vin spre mine. E o reparatie istorica ce fac eu acuma.

De ce nu se duc spre alte partide de dreapta, PNL, de exemplu?

Care de dreapta? PNL nu e de dreapta. PNL-ul este o adunatura de tilhari, care au zis “stai ca sintem noi mai hoti si putem sa furam mai mult decit PSD-ul".

PD-ul?

PD-ul nu e de dreapta. Din moment ce azi a vorbit de Romania social democrata si peste o saptamina s-a transformat intr-un partid popular, nu e de dreapta. Cum sa te transformi intr-o saptamina? Daca n-ai schimbat nici doctrina, cum esti de dreapta? Nu, dreapta trebuie sa o simti in inima. Eu, prin ceea ce fac, ii atrag pe oameni spre dreapta. Dreapta inseamna credinta in Dumnezeu, nationalism, democratie, ordine, familie. Fara Dumnezeu nu se poate face nimic.

Speculati sentimentele crestine in folosul dvs. politic?

Nu le speculez. Vreau sa le trezesc. Nu le vreau pentru mine. Le vreau pentru neamul meu. Le speculez pentru ei.

Spre ce familie politica europeana mergeti?

Familia populara europeana, dar nu ma integrez, o intregesc. Eu vreau sa fac ce nu s-a facut de o mie de ani: vreau sa fac un fel de unire a celor doua biserici. Uniunea Europeana inseamna o Europa unita. Reintregim teritorial Europa. Trebuie sa o reintregim si spiritual. Si asta face Becali acum. PNG promoveaza crestin-democratia de tip oriental. Eu vin in Partidul Popular, dar vin cu ortodoxismul. Imbogatesc crestin-democratia occidentala, care e cladita pe catolicism.

Sinteti pentru unificarea Bisericii?

Sint pentru unirea crestinismului. Aceste doua surori vin acum si stau la masa impreuna si se iubesc, dupa ce au fost in pribegie ani de zile. Orgoliile au tinut aceste doua Biserici la polii opusi.

Acesta va fi un mesaj electoral?

Asta este un ideal al meu. Nu vreau sa ne dispersam in crestin-democratia occidentala.

Care va fi mesajul electoral catre populatie?

Mesajul se rezuma din sloganul electoral: In slujba crucii si a neamului romanesc. De aici pleaca totul.

Caracterizati-mi partidele politice.

N-am ce sa caracterizez. Parerea mea am tot spus-o. PSD-ul a furat tot din tara asta. PRM-ul? Mai are un sapte-opt la suta. O sa-i mai aiba citiva ani pina se vor duce acei nostalgici comunisti sau acei batrini pe care-i mai poate pacali Vadim. UDMR-ul, normal nu ar fi un partid. Ungurii ar trebui sa candideze in partidele romanesti. Trebuie sa respecte cetatea in care traiesc. Faptul ca cer autonomie teritoriala inseamna instigare la distrugerea Romaniei. Sint o creatie a comunistilor din PSD, care au avut o gaselnita, sa aiba tot timpul votul UDMR-ului. Eu stiu bine de tot despre ce e vorba.

Spuneti ca UDMR e creatia PSD?

Da, eu stiu. E sustinut de PSD. Nu va pot spune mai multe. Nici hotaririle judecatoresti, sa poata sa candideze, nu le obtineau daca nu era PSD-ul.

Ce parere aveti de Traian Basescu?

Pe mine m-a impresionat, atunci cind am fost cu el. E un om cu care, daca stai, iti da senzatia, prin bunul-simt care il are, ca esti cel mai bun prieten cu el. E o mare calitate a lui. Cred ca nu e fals cind esti cu el. El are o dubla identitate. E cameleon. In momentul cind te desparti, uita de apropierea care ai avut-o cu el, cit ai stat cu el, si se dezice foarte repede. Poate deveni opusul. Citeodata ma uit la omul Basescu si la televizor si parca as vrea sa-l cred pe omul ala de la Golden Blitz, cu care am stat. Imi impun sa-l cred ca-i ala. Mi-as dori sa fie presedintele tarii mele omul ala care l-am cunoscut eu. Omul de la Golden Blitz.

Calin Popescu Tariceanu?

Nu are atitudine de conducator. E posibil sa fie un om usor de influentat. De Patriciu, de Vlad Moisescu, de nu stiu cine din jurul lui. Asta este vina lui. Cind a jurat ca prim-ministru, trebuia sa stearga totul cu buretele. Ca sa pleci dinspre afaceri spre politica, trebuie sa fii ca Becali: idealist. Daca nu, inseamna ca ai plecat de la o afacere spre o alta afacere mai mare. Asta este Tariceanu.

Mircea Geoana?

Mircea Geoana este... un baiat bun si atit. Asculta bine de ce spun altii.

Corneliu Vadim Tudor?

E pacat sa vorbesc despre Corneliu Vadim Tudor pentru ca este pacat sa vorbesti de oamenii saraci cu duhul.

Theodor Stolojan?

Cel mai fals om, cel mai mare comunist, care incearca sa manipuleze politica romaneasca. Unul dintre cei mai corupti.

Este cineva in politica pe care-l respectati?

Sint citiva de care imi place. Uite, imi place de Boc, asa pitic cum este el, cica-l batea cu cureaua de la ceas cind era mic. Vorbeste el asa, dar nu poti sa zici ca a facut lucruri imorale. Nu-mi place ca-i prea servil lui Basescu. Altul ar fi Blaga, Cristian Diaconescu de la PSD sau Crin Antonescu de la PNL.

Ce scor electoral v-ati propus?

25% la europarlamentare. Vreau sa cistig parlamentarele, sa fac guvernul. La presedintie vreau sa ajung in turul doi si sa cistig cu 80%.

Deci vreti puterea absoluta.

Da, ca ce vreau eu sa fac in Romania, nu pot decit daca sint eu la cirma.

Daca nu atingeti aceste tinte?

Repet. Daca nu voi intra la guvernare in 2008, sa pot sa am functie de conducere si daca nu cistig in 2009 presedintia, ma retrag din viata publica. Nu numai din politica. Ma imbrac frumos, ma duc la meci, ma intorc acasa, stau cu familia, imi iau cinzeci de oi, mi le mulg... Am curte mare. Maninc lapte dimineata, imi fac brinza si imi fac o banca. Banca Becali. Visul meu e sa fac comert cu bani. Sa cistig un milion pe zi. Iau banii, ii dau si fac biserici, camine de batrini. Imi gasesc eu drumul spre mintuire.

Intre Dumnezeu si Necuratul

Daca vorbim de stinga, normal ca diavolul a facut si o stinga buna. Aia care a fost in Suedia. Are un refugiu. Se spune: uite, domne, ce stinga buna. Si facem un model ca in Suedia, spunea Iliescu. Diavolul mai creeaza si o dreapta extremista. Aia ultranat ionalista. Adica extremism, rasism, antisemitism. Ca sa spuna uite, iti dau doua exemple: o stinga buna si o dreapta rea. Diavolul pacaleste prin stinga aia buna si prin dreapta rea. Iar dreapta asta de care vorbim noi este un nationalism izvorit din dragoste de neam si tara. Iubire de neam, de oameni. Eu fac politica de dreapta si in Africa. Ca o fac din dragoste de oameni. Pot sa fac dreptate si acolo. Integrarea in Europa se face prin nationalism. Stiti cum? De exemplu, prin refacerea satelor. Asta inseamna refacere spirituala. Intoarcerea la traditii. Uniunea Europeana incurajeaza asta.

Ascultati fragmente din interviu (format mp3):

Becali despre Traian Basescu

Becali despre Calin Popescu Tariceanu

Becali despre Geoana, Stolojan, Vadim si Boc

Becali si televiziunile

Despre Hrebenciuc si intrarea lui Becali in politica

Oile si Banca

Sloganul lui Becali


(457 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Corina Dragotescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Gigi Becali: Basescu - cameleon, Stolojan - comunist, Vadim - sarac cu duhul | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.34205508232117 seconds.