Vineri, 09 Martie 2007 - 06:01 AM Aleg.RO: Pedistii si liberalii au alta optiune decat Basescu la tipul de uninominal

Publicat de: Liliana RUSE

Gândul Termenul dat de presedintele Traian Basescu partidelor - sfarsitul lui martie si inceputul lui aprilie - poate fi respectat numai daca, prin asta, seful statului a inteles doar un acord asupra tipului de vot uninominal care urmeaza sa fie adoptat .

Presedintele Comisiei parlamentare pentru elaborarea noului Cod electoral, liberalul Mihai Voicu, apreciaza ca atat le-ar trebui partidelor sa negocieze o solutie agreata macar de PNL, PD si PSD. "Daca cele trei partide se inteleg, se poate contura o majoritate. Abia dupa aceea, vom putea lucra in Comisia electorala un text, care sa fie trimis spre aprobare Parlamentului. Ar mai fi deci nevoie de inca o luna, pentru aprobarea legii", ne-a declarat Voicu, ministru al Relatiei cu Parlamentul. if(typeof(ord)=="undefined")ord=Math.random()*10000000000000000; document.write('); In opinia sa, ar fi nevoie ca saptamana viitoare, presedintii de partide si liderii grupurilor parlamentare sa se intalneasca si sa inceapa negocierile.

Ministrul liberal afirma ca foarte importanta, pentru ajungerea la un acord, este pozitia pesedistilor: "Daca PSD vrea cu adevarat sa se schimbe ceva, atunci va si dori sa negocieze. Oricum, PNL si PD sustin acelasi sistem de vot, cel propus de catre Pro Democratia". Conform lui Mihai Voicu, doua ar trebui sa fie principiile de baza ale noii legi electorale: sa nu se voteze liste, ci oameni si sa nu se introduca un sistem de recompense sau sanctiuni, de tipul "invingatorul ia totul". Asa s-ar intampla daca s-ar aplica sistemul propus de PSD, adica un partid care obtine 30 la suta in alegeri ajunge sa ia 60 la suta din locurile in Parlament.

Cat priveste solutia pe care presedintele Traian Basescu pare s-o agreeze, ea apartine "prin eliminare" Partidului Conservator, afirma Mihai Voicu. "Marturisesc ca nu am mai auzit de acest sistem si este posibil ca si presedintele sa nu fi inteles exact. Uninominal in doua tururi este sistemul similar alegerii primarilor: se deseneaza un numar de circumscriptii egal cu numarul senatorilor si castigatori sunt declarati cei care au majoritatea in primul tur sau cele mai multe voturi in cel de-al doilea", mai spune ministrul. Ieri, secretarul general al PD Vasile Blaga a declarat ca partidul nu agreeaza optiunea prezidentiala: "Presedintele are un punct de vedere. Noi avem un altul (...). Nu ne-a cerut sa sustinem niciunul anume. S-a bucurat ca avem un punct de vedere". Blaga a aratat ca PD sustine propunerea Pro Democratia pe subiectul votului uninominal.

Traian Basescu spusese, miercuri, dupa consultarile cu partidele parlamentare ca i s-a parut "extrem de interesanta" varianta propusa de o formatiune, pe care nu a vrut s-o nominalizeze. liliana.ruse@gandul.info


(414 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Liliana RUSE


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Pedistii si liberalii au alta optiune decat Basescu la tipul de uninominal | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.35451507568359 seconds.