Vineri, 09 Martie 2007 - 06:01 AM Aleg.RO: Presedintele Basescu voteaza cu PSD la uninominal

Publicat de: Cristian Sutu, Raul

Cotidianul

Traian Basescu a decis sa sustina proiectul PSD pentru votul uninominal . Decizia a fost luata in plin proces de suspendare a presedintelui, initiat de PSD.

 <P align=center>Basescu merge pe mina lui Geoana,desi acesta vrea sa-l suspende.

„Daca ar fi dupa mine, si eu as merge pe proiectul vostru de lege (privind votul uninomal - n.r.). E cel mai adecvat.“ Afirmatia ii apartine presedintelui Traian Basescu, citat de liderii pesedisti prezenti la consultarile de marti de la Cotroceni. In cadrul acestei intilniri, Traian Basescu ar fi declarat ca va incerca sa-i convinga pe cei de la PD de necesitatea unei intrevederi cu PSD pe tema votului uninominal. Propunerea a venit, se pare, de la Cristian Diaconescu, fost ministru PSD al Justitiei: „Singura varianta e sa stam impreuna in jurul unei mese“. Potrivit declaratiilor lui Victor Ponta, in opinia lui Basescu, „proiectul celor de la PD e mult mai complicat“ si va fi mai greu de implementat intr-o prima faza.

PSD propune un model britanic 100%

Ponta spune ca, de fapt, democratii au preluat proiectul de lege propus de Asociatia Pro Democratia. „Sincer, mie-mi place proiectul Pro Democratia. E putin mai strict decit proiectul nostru si sustine un sistem mixt uninominal plus lista“, mai spune Victor Ponta. Seful juristilor PSD a tinut sa precizeze ca proiectul inaintat de social democrati este inspirat din legislatia britanica.

Blaga confirma preferinta lui Basescu

Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a confirmat ieri ca presedintele Traian Basescu ar agrea o alta varianta de vot uninominal decit cea propusa de partidul sau, dar a refuzat sa spuna care. In timp ce democratii au promovat la consultarile de la Cotroceni varianta Asociatiei Pro Democratia, presedintele a sustinut „un punct de vedere al altui partid“.   Intrebat daca presedintele le-a cerut democratilor sa sustina punctul sau de vedere, Blaga a replicat: „Nu, deloc. Nu ne-a cerut sa sustinem nici un punct de vedere. S-a bucurat ca avem un punct de vedere“. Surse democrate prezente la intilnirea de la Cotroceni ne-au confirmat insa ca este vorba despre varianta propusa de PSD. „Dupa ce i-am prezentat varianta noastra, presedintele ne-a spus ca el ar prefera mai mult varianta propusa de PSD despre care ne-a spus ca, din punctul lui de vedere, ar fi mai potrivita pentru situatia politica actuala“, ne-au declarat sursele.

Boc vrea raspundere guvernamentala

Liderul PD, Emil Boc, a adus ieri din nou in discutie ideea asumarii Guvernului pe votul uninominal daca nu se ajunge la o solutie cu privire la adoptarea acestuia in Parlament. „In cazul in care, dupa discutiile pe care le vom avea cu partidele parlamentare, pe baza proiectului Pro Democratia, nu se va ajunge la un acord, voi reveni cu propunerea lansata premierului de a ne angaja raspunderea cu privire la proiectul de vot uninominal“, a anuntat ieri Boc, de la Cluj, reluind cererea publica pe care i-a mai adresat-o premierului si la inceputul lunii ianuarie.

Pro Democratia vs PSD

* Pro Democratia sustine un singur tur de scrutin, spre deosebire de PSD, care propune doua tururi in cazul in care candidatii nu reusesc sa obtina 50% din voturi.

* Pro Democratia propune circumscriptii electorale la nivel de regiuni de dezvoltare, fiecare impartite in colegii uninominale, in timp ce PSD doreste circumscriptii la nivel de judete, fiecare impartite in subcircumscriptii.

* Pro Democratia sustine votul mixt. Mandatele la nivel de circumscriptie sa fie obtinute jumatate uninominal, jumatate pe liste. PSD vrea un vot uninominal pur, fiecare partid avind dreptul la un singur candidat pe subcircumscriptie.


(348 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Cristian Sutu, Raul


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Presedintele Basescu voteaza cu PSD la uninominal | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.32280087471008 seconds.