Joi, 08 Martie 2007 - 05:23 AM Aleg.RO: Basescu da referendumul pe legea uninominalei

Publicat de: Cristian Oprea

Cotidianul

Parlamentarii trebuie sa legifereze introducerea votului uninominal pina la sfirsitul actualei sesiuni parlamentare, in caz contrar Basescu activeaza referendumul .

Presedintele Traian Basescu s-a declarat ieri, la finalul consultarilor cu partidele parlamentare, increzator in faptul ca legea privind introducerea votului uninominal va fi adoptata pina la sfirsitul actualei sesiuni parlamentare. Seful statului a aratat ca toate formatiunile care au trecut pragul Palatului Cotroceni s-au declarat favorabile schimbarii sistemului de vot. Basescu tine mortis ca trecerea la votul uninominal sa aiba loc de la alegerile programate pentru anul viitor.

Totodata, el a anuntat ca va evalua in ce stadiu se afla dezbaterile parlamentare pe aceasta tema in cadrul unei noi runde de consultari, la inceputul lunii viitoare. Seful statului a avertizat insa ca ideea referendumului nu este definitiv abandonata. „Daca voi constata ca lucrurile nu se desfasoara intr-un grafic care sa dea certitudinea ca legea va fi gata pina la sfirsitul sesiunii, cu siguranta voi declansa referendumul“, a declarat Basescu.

Orban a respirat aer rarefiat

Dupa ce marti presedintele s-a consultat cu reprezentantii PSD, PD si ai UDMR, ieri, primii care au sosit la Cotroceni au fost liberalii. PNL a venit cu cea mai mica delegatie dintre toate formatiunile - fix trei oameni, printre care si unul dintre cei mai aprigi contestatari ai presedintelui, Ludovic Orban. Alaturi de acesta au mai urcat dealul Cotrocenilor Teodor Melescanu si Mihai Voicu. Imediat dupa ce a intrat in Salonul Ambasadorilor, Traian Basescu le-a strins mina celor trei, a zimbind formal si i s-a adresat lui Orban: „Ce faci, domnu’ Ludovic?“. Incurcat, viceprimarul PNL al Capitalei a raspuns: „Am venit sa inspir aer de ...“. „… de deal“, i-a continuat fraza Teodor Melescanu. Glumind, presedintele a replicat: „Vii si tu sa respiri aer rarefiat. Esti tu in stare sa respiri aer...“. Dupa sarja amicala, seful statului le-a relatat liberalilor ca la consultarile de cu o zi in urma, PSD, PD si UDMR au fost de acord cu adoptarea in Parlament, in regim de urgenta, a legii pentru votul uninominal. Presedintele s-a aratat optimist: „Am convingerea ca se poate negocia si in interiorul partidelor parlamentare“. Teodor Melescanu i-a raspuns ca PNL are deja un proiect care prevede votul uninominal, apropiat de cel initiat de Pro Democratia.

Minoritatile, deja alese

Cea mai numeroasa delegatie care a venit la Palatul Cotroceni, cu 15 deputati, a fost cea a minoritatilor nationale altele decit cea maghiara, condusa de Varujan Pambuccian.

„Cel mai mare partid!“, a glumit Basescu. Seful statului a insistat ca se impune pastrarea reprezentarii parlamentare a minoritatilor recunoscute legal. La final, Pambuccian a spus ca Basescu i-a asigurat ca va sustine formula prin care sa se continue reprezentarea in Parlament a minoritatilor si a remarcat ca deputatii grupului sau, de 17 ani, sint de fapt alesi prin vot uninominal.

Conservatorii, ultimii pe lista

Ultimii pe lista consultarilor au fost reprezentantii PC, care au venit in numar mare la Cotroceni, dar reprezentati de la nivelul doi in jos. Seful delegatiei, Codrut Seres, a reiterat ideea ca PC vrea vot uninominal pe care-l vor sustine in Comisia electorala din Parlament. Chiar daca a spus ca-i respecta opinia referitoare la referendum, Seres a reamintit ca PC nu-l sustine. Seres a avansat 15 mai pe care PC o propune ca data-limita pentru gasirea unei solutii. Alaturi de el, din delegatia PC au mai facut parte: Sergiu Andon, Codrut Seres, Rodica Stanoiu, Bogdan Ciuca, Petru Calian si Irinel Popescu. Dupa consultari, Bogdan Ciuca a anuntat ca i-a inminat lui Traian Basescu o scrisoare din partea liderului PC, Dan Voiculescu, care insoteste un proiect de lege referitor la trecerea la votul uninominal depus de PC la Parlament inca de acum doi ani.


(395 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Cristian Oprea


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Basescu da referendumul pe legea uninominalei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.31935596466064 seconds.