Joi, 08 Martie 2007 - 05:23 AM Aleg.RO: Pregatirea pentru Cotroceni

Publicat de: Corina Dragotescu

Cotidianul

Imaginea delegatiilor de partid intrind la consultarile de la Cotroceni putea fi usor asemuita cu cea a unui condamnat care urca treptele esafodului .

Partidele politice au fost prinse in cleste de Traian Basescu. Acesta le-a fortat mina sa rezolve odata eterna promisiune privind uninominalul. Basescu a jucat la limita. A venit in Parlament si a aruncat parlamentarilor varianta extrema: referendumul. Astfel a pornit negocierea de foarte sus. Imediat, senatorii si deputatii s-au simtit jigniti ca se trece peste capul lor cu decizia si si-au concentrat tirul pe procedura, cazind astfel in plasa presedintelui. Pasul aparent facut inapoi de presedinte, care a chemat acum partidele la negocieri, a fost privit ca o victorie a partidelor asupra lui Basescu. In realitate, este exact invers. Absenta liderilor partidelor perindate pe la Cotroceni nu poate sa umbreasca succesul prezidential. Sefii formatiunilor si-au jucat prost cartea. Pentru populatie ei apar acum drept persoane care se opun dialogului pe una dintre temele indelung solicitate de alegatori, votul uninominal. Motivele puerile, invocate pentru a justifica absenta de la negocieri, se vor pierde in timp ca amanunte de culise. In schimb, Basescu ramine cu imaginea celui care a reusit sa forteze uninominalul.

Presedintele poate deja sa-si contabilizeze aceasta victorie, chiar daca peste doua luni va fi nevoit sa revina si sa arate cu degetul spre partidele care nu au fost in stare sa dea drumul la proiect. Ar fi un argument in plus pentru referendum. Traian Basescu avea nevoie de un asemenea gest de imagine. Ultimele sondaje il plasau pe un trend descendent, care, dupa cum au patit si alti presedinti, nu ar fi putut fi stopat decit printr-o ancora in temele populare. Asa a descoperit Basescu tema uninominalului, dupa ce cu doi ani inainte spunea despre ea ca este o prostie. Nici macar aceasta repozitionare nu a stirnit reactii negative in rindul populatiei. Seful statului a recunoscut de mai multe ori, cu lejeritatea cu care bei un pahar cu apa, ca a gresit de-a lungul timpului, ceea ce i-a marit considerabil marja de acceptare din partea electoratului. Prin acest tip de miscari, Traian Basescu se pregateste pentru jocul electoral din 2009. Mai exact pentru cursa pe care probabil o s-o duca singur in vederea obtinerii unui nou mandat. In perspectiva viitoarelor alegeri, Basescu trebuie sa-si creeze o noua imagine, care sa-i permita sa candideze ca independent la prezidentiale. Legea ii interzice presedintelui in functie sa se asocieze in campania electorala cu un partid politic, ceea ce il obliga pe acesta sa-si construiasca o altfel de platforma. La urmatoarele alegeri, Basescu va avea de infruntat adversari inregimentati politic, ceea ce teoretic i-ar face viata mai grea. Prin genul acesta de actiuni pe care le initiaza acum, presedintele isi face insa rost de alta sustinere: cea populara. Chiar daca pentru asta va mai juca si cartea demagogiei.


(459 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Corina Dragotescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Pregatirea pentru Cotroceni | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.34954214096069 seconds.