Marți, 27 Februarie 2007 - 06:00 AM Aleg.RO: Basescu insista pentru un MAE decapitat. Mai sunt 23 de zile...

Publicat de: ---

gardianul Basescu va fi, cel mai probabil, insotit la Consiliul European de demisionarul de la MAE, Ungureanu, deoarece nici pana acum presedintele nu l-a numit ministru pe Cioroianu . Insa, mai are la dispozitie 23 de zile din cele 30 legale, in care trebuie sa raspunda propunerii PNL.

Diplomatia romaneasca este intr-un impas. Romania are in continuare un ministru de externe demisionar, care se afla inca in functia de la MAE. Razvan Ungureanu asigura de mai bine de doua saptamani interimatul. Si asta datorita presedintelui Traian Basescu.

In data de 19 februarie PNL l-a nominalizat pe Adrian Cioroianu pentru a-l inlocui pe Razvan Ungureanu in fruntea Externelor. In aceeasi zi, liberalii au transmis documentatia necesara la Cotroceni. Insa decretul prezidential de numire a lui Cioroianu la MAE nu a fost semnat nici pana astazi. Ba, mai mult, dupa ce s-a intors dintr-o vizita oficiala in Egipt (21-22 februarie), in care a fost insotit chiar de Ungureanu, presedintele Basescu a precizat ca trebuie sa mai mediteze asupra numirii unui nou ministru de externe. Seful statului a precizat atunci ca MAE nu este o institutie in care sa te apuci de invatat de la jumatatea mandatului. Insa, trebuie amintit ca presedintele are la dispozitie doar 30 de zile de gandire, data dupa care poate fi chemat in instanta, deoarece nu a raspuns unui act administrativ. Intre timp, Administratia Prezidentiala a anuntat ca Basescu va pleca in perioada 8-9 martie la Consiliul European, unde este cel mai probabil, conform cutumelor, sa fie insotit tot de demisionarul Ungureanu. Mai este de notat si declaratia lui Cioroianu care a mentionat ca a discutat cu seful statului si este convins ca nehotararea acestuia referitor la sefia de la Externe nu are nici o legatura cu persoana sa. De amintit este si contextul politic actual marcat de dispute dure intre PNL si PD. Or avea ele legatura cu decizia presedintelui privind MAE? Si daca ar fi asa, care a fost logica declaratiei lui Emil Boc, conform careia acesta se arata convins ca Cioroianu va face fata functiei de la Ministerul de Externe? Singurul lucru cert este acela ca Opozitia fructifica la maximum nehotararea lui Basescu, PSD precizand ca ar dori sa treaca situatia de la MAE in dosarul suspendarii presedintelui.

Cioroianu si Ungureanu, in asteptare
Adrian Cioroianu a declarat, într-o emisiune televizata, ca a avut o discutie cu presedintele Basescu înainte de plecarea acestuia în vizita oficiala în Egipt. “Nu pot da detalii. A spus ca are nevoie de un timp de gândire”, a declarat Cioroianu care s-a aratat convins ca întârzierea unui raspuns în ceea ce priveste numirea sa la MAE are drept cauza agitatia de pe scena politica. “Poate si ce s-a întamplat cu Ungureanu i-a lasat un gust amar”, a mai spus Cioroianu. El a mai apreciat ca aceasta situatie i-ar putea afecta imaginea. Pe de alta parte, Ungureanu intentioneaza sa candideze la alegerile pentru PE, având mari sanse sa fie desemnat cap de lista, au precizat, ieri, surse liberale, conform Mediafax. In alta ordine de idei, Crin Antonescu a spus ca responsabilitatea pentru “starea de provizorat” de la conducerea diplomatiei românesti apartine presedintelui.
Claudia Cristofan


(546 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Basescu insista pentru un MAE decapitat. Mai sunt 23 de zile... | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.35237193107605 seconds.