Marți, 27 Februarie 2007 - 05:55 AM Aleg.RO: Primarii din Constanta, in febra europarlamentarelor

Publicat de: ---

romanialibera Primarii, viceprimarii si secretarii administratiilor locale din judetul Constanta au fost instruiti cu privire la atributiile ce le revin pentru pregatirea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European . Conducerea Prefecturii Constanta a demarat operatiunile legate de acest eveniment. Danut Culetu a emis, deja, ordinul privind infiintarea comisiei ce se va ocupa de tot ce inseamna, din punct de vedere tehnic, alegerile europarlamentare. In aceasta structura au fost cooptati directorii institutiilor care au legatura cu organizarea si desfasurarea alegerilor.  Ca sa puna punct oricaror speculatii, prefectul le-a spus primarilor ca scrutinul se va desfasura pe 13 mai si nu va exista nici o amanare.
Multi dintre primarii prezenti in sala au acumulat deja experienta in ce priveste organizarea alegerilor, pe parcursul mai multor mandate. Dar, ca de fiecare data in astfel de momente, autoritatile judetene trebuie sa isi faca datoria cum scrie la carte. Date fiind circumstantele, adica primele alegeri pentru Parlamentul European dupa aderare, este de asteptat ca observatori din tarile membre sa doreasca sa vada, la fata locului, modul in care romanii isi exprima votul, adica trebuie sa se simta spiritul european.
Prefectul a risipit orice indoiala cu privire la cheltuielile legate de organizare. Ministerul Administratiei si Internelor deconteaza tot. Primarilor li s-a sugerat, insa, sa inventarieze recuzita de la alegerile trecute - cabine de vot si urne - pentru a mai economisi niste bani.

La curent cu prevederile legale

Unul dintre primele lucruri cu care trebuie sa se puna la curent primarii si functionarii din administratiile locale este legislatia. Legea 33 din 2007 reglementeaza clar tot ce tine de organizarea si desfasurarea acestui tip de alegeri ce va intra in obisnuinta romanilor deveniti, de la inceputul anului, cetateni europeni. Pentru prima oara, in lege a fost intodus termenul "resortisant". Sefii administratiilor locale au aflat ca asa se numeste persoana, cetatean al uneia dintre tarile membre UE, care poate vota pe teritoriul Romaniei in baza unei solicitari scrise la care se ataseaza mai multe documente. Dreptul de a-si exercita dreptul la vot va fi dat de Autoritatea Nationala Permanenta, care analizeaza cazul si transmite decizia in teritoriu. Conform orarului stabilit pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, peste o luna, la administratiile locale vor ajunge listele electorale permanente in care, pentru judetul Constanta, vor fi trecuti aproximativ 600.000 de cetateni cu drept de vot. Nu mai este mult pana cand primarii localitatilor trebuie sa depuna propunerile pentru presedintii sectiilor de votare si loctiitorii acestora. Pentru ca procedurile legate de completarea proceselor verbale ce contin datele privind votul sunt destul de complicate, reprezentantii Directiei Judetene de Statistica au sugerat primarilor sa aleaga oameni care inteleg cum se intocmesc astfel de documente si stiu… aritmetica. Prefectura, la solicitarea primarilor, se va ocupa mai bine de organizarerea modului in care se vor preda buletinele la Biroul Electoral Judetean, luat cu asalt de presedintii sectiilor de votarea dupa finalizarea numararii.

Indemnizatii impozabile

Sefii administratiilor locale au mai aflat ca presedintii sectiilor de votare si loctiitorii vor primi cate 50 RON pentru zilele in care vor participa la alegeri. Prefectul judetului a mentionat ca exista diferente la plata intre cele doua functii. Presedintele va fi platit cinci zile iar loctiitorul doar trei. Calculul este foarte simplu. Sumele primite ca indemnizatie pentru participarea la procesul electoral se impoziteaza. Concluzia ce se poate desprinde este ca nominalizarile primarilor se vor modifica de mai multe ori pentru ca este greu de imaginat ca cei desemnati sa accepte pentru o suma atat de mica sa isi asume responsabilitatea supravegerii alegerilor din localitati. Tragerea la sorti pentru desemnarea presedintilor sectiilor de votare si a loctiitorilor se va desfasura pe 3 mai, la Tribunalul Constanta.


(562 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Primarii din Constanta, in febra europarlamentarelor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.39459300041199 seconds.