Vineri, 16 Februarie 2007 - 05:58 AM Aleg.RO: Traian Băsescu, la SAR

Publicat de: ---

AMOS News Președintele României, Traian Băsescu, a participat joi, la Conferința Anuală a Societății Academice din România. Presedintele Traian Basescu a apreciat ca exista un decalaj intre societatea romaneasca si clasa politica, care si-a pierdut capacitatea de a mai fi motorul, locomotiva pentru evolutia Romaniei: “realitatea este ca Romania insasi a luat-o inaintea politicienilor, Romania a decolat, a trecut de pragul critic al pistei, a inceput sa zboare, iar politicienii sunt pe pamant, desi aveau bilete la avionul acesta. Si au ramas la sol pentru simplul motiv ca nu au inteles ca societatea romaneasca si-a luat zborul”. Presedintele a explicat ca oamenii politici trebuie sa reuseasca sa recupereze acest decalaj pentru a putea avea o contributie pozitiva la dezvoltarea Romaniei. In caz contrar, a afirmat Presedintele, populatia isi va pierde tot mai mult increderea in politicieni cu repercursiuni pentru democratia din Romania.

Presedintele s-a declarat “putin mai optimist” decat expertii SAR in ceea ce priveste capacitatea de adaptare a politicilor guvernamentale. Seful statului a aratat ca Romania urmeaza sa pregateasca si sa primeasca raportul de admisibilitate pentru sapte programe operationale. Cinci dintre cele sapte programe operationale, programul operational regional, programul operational de mediu, de transporturi, de resurse umane si de asistenta tehnica au devenit deja admisibile din punctul de vedere al Bruxelles-ului, a argumentat seful statului. Presedintele Basescu a precizat ca, desi exista inca probleme in zona agriculturii, Romania a reusit sa demonstreze in fata partenerilor europeni ca, cel putin la nivelul ministerelor, are capacitatea de a genera programe fiabile.

Din punct de vedere economic, Romania beneficiaza de o prognoza incurajatoare, a afirmat Presedintele: “se estimeaza o crestere economica de 6 la suta a PIB, personal cred ca va fi usor depasita, se estimeaza o inflatie de 5 la suta, cred ca si aici vom reusi sa producem o oarecare surpriza prin realizarea unei inflatii in jurul a 4 la suta pentru acest an, chiar daca BNR in politicile sale macroeconomice relaxeaza dobanzile”.

In ciuda acestei prognoze optimiste, simpla crestere economica nu va asigura Romaniei convergenta cu standardele europene in ceea ce priveste nivelul de trai al populatiei, a avertizat presedintele tarii. “Este clar ca aici avem nevoie de strategii nationale. Daca putem produce programe operationale acceptabile pentru Bruxelles, trebuie sa recunoastem ca, in momentul de fata, nu avem o strategie nationala cunoscuta, bine pusa la punct si care sa garanteze realizarea convergentei”, a adaugat Presedintele.

Presedintele Traian Basescu a explicat ca o strategie nationala se bazeaza pe identificarea prioritatilor nationale, precum cresterea calitatii sistemului medical, a educatiei, a infrastructurilor atat de transport, cat si cele culturale, de cercetare sau de educatie si pe punerea acestora in relatie cu resursa financiara. “In Romania s-au mai elaborat strategii nationale. Ele au pacatuit intotdeauna cu supraevaluarea obiectivelor in raport cu resursele”, a apreciat Presedintele subliniind ca, poate pentru prima data, Romania nu are o problema majora de resurse in raport cu obiectivele pe care si le va stabili. Tara noastra are un nivel al indatorarii scazut in raport cu standardele europene, ceea ce-i permite o angajare finaciara in plus fata de suma alocata de Comisia Europeana, a aratat Presedintele: “la 32 de miliarde, bani alocati Romaniei din bugetul Comunitatii pentru urmatorii sapte ani, mai putem adauga 32 de miliarde fara nicio problema”.

“In momentul de fata Romania risca sa nu isi poata atinge obiectivele in conditiile in care si le-a fixat precis, in conditiile in care are banii, dar suntem in situatia de a intra intr-o criza de forta de munca profunda”, a atentionat seful statului. Criza fortei de munca se manifesta pe doua paliere, a explicat Presedintele, al existentei fizice a acesteia si al calitatii ei. Astfel, problema cheie a reusitei procesului de convergenta cu strandardele UE, mai mult decat resursa finaciara sau capacitatea de stabilire a obiectivelor, este forta de munca, a apreciat seful statului.

Presedintele Basescu a adaugat ca forta de munca este “problema cheie a sanselor noastre de a fi eficienti” si, paradoxal, mai putin banii ori capacitatea de a stabili obiectivele: “In aceste conditii pentru mine devine foarte clar ca Romania este foarte aproape de a-si pierde unul din marile avantaje in competitie cu alte tari: pretul scazut al fortei de munca. Antreprenorii romani nu vor mai putea sa valorifice pentru foarte mult timp acest avantaj pentru ca neplata corespunzatoare a fortei de munca nu face nimic altceva decat s-o impinga catre un export voluntar”.

In acest context, Presedintele a amintit ca Romania a fost un mare exportator de forta de munca in ultimii patru ani, apreciind, totodata, ca fara capacitatea companiilor romanesti de a creste salariile exista riscul ca Romania sa ramana un mare exportator de forta de munca intr-un moment in care cel mai important lucru pentru tara noastra ar fi repatrierea ei.

Presedintele Basescu a aratat, in continuare, ca o a doua problema legata de succesul aderarii este modul in care acest succes este distribuit: “Daca succesul aderarii se va concentra la foarte putini oameni, cifrele vor arata bine din punct de vedere al cresterii PIB, al performantei economice, dar rezultatul va fi o teribila polarizare a societatii romanesti intre bogati si cei care nu vor beneficia de succesul aderarii, adica aceia care vor ramane saraci”. Din acest punct de vedere, presedintele Basescu a afirmat ca distributia succesului aderarii trebuie sa fie prioritatea zero a clasei politice romanesti, a institutiilor statului roman.

Presedintele tarii a mai spus ca Romania are o economie care poate fi etichetata, in multe din zonele ei, ca fiind una “de privilegiu, in care nu intotdeauna au functionat sansele egale, in care clientela politica a avut acces la resurse, iar oamenii obisnuiti nu au avut nicio sansa pentru ca nu au cunoscut politicieni”. In acest sens, Presedintele a exemplificat prin faptul ca, desi Comsia Europeana a alocat resurse pentru dezvoltarea rurala, se poate constata ca in mediul rural nimeni nu stie cum se pot accesa banii, ce proiecte pot sa faca, care sunt mecanismele si procedurile pe care trebuie sa le aplice. “ Desigur, interfata dintre Bruxelles si populatia Romaniei sunt institutiile statului roman. Avem competente, in mod categoric, programele se fac, banii se vor aloca, marea problema este insa ca nu pleaca informatia de la aceasta interfata catre populatie”, a afirmat Presedintele. In aceste conditii, a spus presedintele Basescu, exista riscul real ca succesul sa nu poate fi distribuit si sa fie “din nou canalizat catre clientela politica”.

Seful statului a argumentat prin faptul ca in intalnirile pe care le-a avut cu asociatiile primarilor din mediul rural, cu consilierii locali, in octombrie si noiembrie anul trecut, dar si in ianuarie anul acesta a constatat cu surprindere ca in cele peste 60 de interventii ale acestora, toti au vorbit despre problemele pe care le au – lipsa canalizarii, a drumurilor, a posturilor de politie, a scolilor, a fondurilor pentru fermieri -, dar nu a existat o singura cerere de resurse din alta parte decat de la bugetul de stat. “Inainte de intrare, cu doua luni si la o luna de la intrarea in UE, mediul rural nu a intrat informational in Uniune, iar riscul formidabil de a nu da sanse egale tuturor in accesarea resurselor financiare este cel mai mare pe care Romania il are in acest moment. Daca in Romania institutiile si clasa politica nu vor renunta la a face politica pentru partide, riscul de nedistribuire a bunastarii exista si cel mai grav lucru este ca se probeaza faptul ca sansele nu sunt egale”, a declarat presedintele Romaniei.

Presedintele Basescu si-a exprimat, in context, ingrijorarea cu privire la lipsa de informare din mediul rural cu privire la accesarea fondurilor europene: “va invit pe oricare dintre dumneavoastra sa mergeti in mediul rural la un fermier obisnuit, intr-o gospodarie, la un om care are cinci hectare, la un om care are 30 de animale, le creste ca sa isi duca viata vanzandu-le, daca stie despre posiblitatea de a accesa fonduri si cum. Aceasta este o problema majora”.

In alta ordine de idei, seful statului a aratat ca nevoia de consolidare a agentilor economici este o alta masura care poate reduce riscul de a nu putea distribui catre societate succesul aderarii, subliniind necesitatea gasirii unor formule de asociere a firmelor romanesti pentru a face fata competitiei. In acest context, Presedintele a exemplificat mentionand doua domenii fundamentale pentru economia romaneasca: domeniul IT si al constructiilor. “In domeniul IT vine o firma de renume, X, face licitatia; performantele tehnice, cartea de vizita ii garanteaza aproape castigul, dupa care n-o sa mai vedeti reprezentantul firmei decat daca trece din sase in sase luni ca sa mai vada cu seful institutiei cum merge treaba, dupa care intra in subantrepriza firmele de IT romanesti care fac si softul, fac si echiparea, fac si programele, fac tot ce trebuie. Dar ele primesc bani pentru subantrepriza, la limita la care sa supravietuiasca, pentru ca, la randul lui, antreprenorul cheama firmele IT si le spune: ‘Frate draga, poti sa faci informatizarea primariei capitalei. Care imi luati pretul cel mai mic?’ Si vor negocia pana cand firma din subantrepriza abia isi plateste salariatii, manopera si cheltuielile”, a aratat presedintele Basescu. Totodata, presedintele tarii a subliniat ca, in conditiile in care “nu se consolideaza firmele din IT pentru a putea castiga licitatii si sa ia acel 30% pe care antreprenorul l-a expediat in banca la el acasa”, in Romania ramane o forta de munca prost platita care trebuie sa faca performanta la nivel european. “O face, dar costul lui cel mare este condamnarea la nedezvoltare”, a afirmat seful statului.

Presedintele Traian Basescu a aratat ca, in domeniul constructiilor, se intampla exact acelasi lucru ca si in domeniul IT, subliniind ca, desi avem forta de munca ieftina, ”preturile la modernizarea infrastructrii in Romania sunt la nivel european”. “Sigur, castiga firme mari, concerne, dar vine un manager de proiect cu un laptop si angajeaza in subantrepriza constructori romani la preturi minimale, condamnand constructorul roman la nedezvoltare, la salarii foarte mici pentru forta de munca, ceea ce explica exodul, atat al constructorilor romani, cat si al specialistilor IT”, a continuat seful statului. In acest context, Presedintele a reiterat necesitatea asocierii agentilor economici romani performanti pentru a putea deveni parte in mod direct la procesul de modernizare, accesand astfel contractele in mod egal, in competitie cu firmele europene.

Romania are o alta problema, consumul energetic mare fata de media Uniunii Europene pe unitatea de produs intern brut, a mai aratat Presedintele. Seful statului a explicat ca Romania trebuie sa dezvolte politici de reducere a consumului, adresate atat societatilor comerciale, cat si consumatorilor particulari, concomitent cu o strategie menita sa-i asigure independenta energetica.

Lipsa izolatiilor termice in constructia de locuinte este o sursa a pierderilor energetice, a subliniat seful statului:“Am avut ocazia sa vad fotografii in infrarosu ale blocurilor din Capitala. Cu blocurile incalzim atmosfera cand afara e frig”. Presedintele tarii a aratat ca, in tara noastra, doar in ultimii ani s-a luat in calcul necesitatea izolarii termice a constructiilor. “Ni se pare scump ca trebuie sa izolam blocurile, reprezinta 10 - 15 la suta din costul energiei pe 5 ani daca izolezi blocurile. Este un cost care trebuie asumat cu certitudine prin sisteme de creditare si prin contributia administratiei locale pentru ca intr-un termen rezonabil sa se reduca consumurile energetice”, a spus Presedintele.

Totodata, a precizat seful statului, Romania trebuie sa-si prefigureze o strategie care sa-i asigure independenta energetica. Seful statului a explicat ca independenta energetica nu semnifica limitarea la consumul resurselor interne, ci o balanta echilibrata a importurilor si exporturilor de energie. Romania va importa in continuare titei si gaze, dar va exporta energie electrica pentru a-si asigura o dependenta limitata de evolutiile politice sau economice de pe piata energetica. In acest sens, a aratat Presedintele, se va demara finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, in conditiile in care, anul acesta, reactorul 2 va functiona la capacitate.


(388 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Traian Băsescu, la SAR | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71999287605286 seconds.