Joi, 15 Februarie 2007 - 05:59 AM Aleg.RO: Basescu matura alesii cu referendumul sau

Publicat de: Ciprian Ranghel, Cri

Cotidianul

Presedintele Basescu a lansat ieri, in Parlament, procedura de organizare a unui referendum pentru introducerea votului uninominal .

Politicienii au venit in Parlament cu referendumul lor si au plecat cu al lui Basescu. Presedintele a anuntat ieri consultarea poporului pentru votul uninominal.

Dupa ce i-a acuzat pe politicieni ca isi fac legi in folos propriu, presedintele Basescu a detonat ieri o noua bomba in Parlament: a anuntat declansarea procedurii de organizare a unui referendum, pentru introducerea votului uninominal. Opozitia, care a boicotat mesajul presedintelui, sustine ca procedura nu poate fi declansata pentru ca nu se poate considera ca seful statului s-a consultat cu Parlamentul. Oricum, meciul dintre parlamentari si presedinte este departe de a se fi incheiat.

„In baza articolului 90 din Constitutia Romaniei si a art. 11 si 12 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, precum si a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 567/2006, va consult - repet, termenul constitutional este va consult - cu privire la organizarea unui referendum cu privire la introducerea votului uninominal la Senat si Camera Deputatilor incepind cu urmatoarele alegeri parlamentare.

Din acest moment, procedura de lansare a referendumului a fost indeplinita. Va multumesc.“ Asa si-a incheiat Traian Basescu discursul sustinut ieri in Parlament. In forta. Pentru ca anuntul facut de seful statului este o replica la procedura de suspendare initiata de opozitie.

Nu a cerut scuze

Cert este ca Basescu nu a avut nici cea mai mica intentie de a face pace cu parlamentarii, care asteptau scuze prezidentiale dupa ce au fost acuzati ca fac legi pentru infractori. Dimpotriva, Basescu a aratat ca votul uninominal este singura solutie pentru a se evita „riscul unui vot de blam generalizat la adresa politicienilor romani“. „Singura solutie pentru corectarea acestei perceptii este introducerea votului uninominal pentru Parlamentul Romaniei“, a declarat Basescu.

Mai mult, presedintele le-a spus alesilor ca au exagerat cind au pretins scuze, pentru simplul motiv ca nu s-a referit doar la parlamentari: „Eu nu m-am referit la Parlament, ci la, citez: «politicieni care fac legi pentru infractori». Si acest lucru nu tine doar de politicieni aflati in Parlament, tine si de politicieni aflati in Consiliile Locale, in Guvern. Boala este extinsa in tot sistemul nostru politic si administrativ“.

Lista de acuzatii

Basescu a prezentat si citeva exemple care demonstreaza, in opinia sa, „ca de multe ori si Parlamentul a fost atras in aceste realitati ale coruptiei“. Ordonante prin care agenti economici sint scutiti sau aminati de la plata obligatiilor catre stat, Legea de privatizare a Petrom, votata fara a fi cunoscute clauzele, sau Legea prin care se aprobau facilitati fiscale pentru companiile producatoare de bere, toate sint, in opinia presedintelui, exemple prin care politicieni din tot spectrul au servit diverse grupuri de interese.

De pe lista lui Basescu nu putea lipsi RAAPPS. „Vorbind despre un sistem mascat de coruptie, a continuat seful statului, as merge mai departe pronuntind numele aproape magic RAAPPS, regia care pune la dispozitia demnitarilor locuinte de serviciu. Putini parasesc aceste locuinte dupa ce pleaca din functia publica, cei mai multi continuind sa beneficieze de tratament special, nelegal, ceea ce ii face depedenti de Guvern chiar daca ei sint in opozitie“, a spus Basescu.

Au taiat firul scurt

Seful staului crede, totodata, ca „exista o stare de nervozitate pentru o parte dintre oamenii politici, deoarece nu mai functioneaza telefonul catre procurori si judecatori“. De asemenea, Basescu a mentionat ca in spatele unor campanii din presa se ascund interesele nu tocmai ortodoxe. Presedintele crede insa ca sint si citeva semne bune: „As spune ca Justitia a inceput sa functioneze. (...) Am vazut politicieni judecati pentru coruptie, dar rareori am vazut demisii. Perpetuarea acestei stari de fapt nu ar fi fost posibila in cazul in care respectivul politician ar fi fost ales in mod direct de catre cetateni“, a conchis seful statului.

Cum se ajunge la referendum

* Plenul comun al celor doua Camere aproba solicitarea presedintelui si o comunica la Palatul Cotroceni (in acest moment, opozitia contesta faptul ca Traian Basescu ar fi consultat Parlamentul, motivind lipsa de cvorum. Incidentul legislativ va fi discutat in proxima sedinta a Birourilor Permanente).

* Presedintele Romaniei emite un decret pentru organizarea referendumului pe tema data.

* Guvernul adopta o hotarire privind organizarea referendumului si stabileste data desfasurarii scrutinului, care va avea loc in cel putin 30 de zile.

* Daca in urma scrutinului cetatenii aproba prin vot tema propusa de presedinte, Parlamentul poate sau nu sa se conformeze in privinta introducerii votului uninominal. Estimativ, referendumul nu poate avea loc mai repede de o luna si jumatate, doua luni.

Opozitia contesta declansarea referendumului

Opozitia contesta declansarea oficiala a referendumul anuntat de Basescu pe motiv ca la discursul presedintelui nu s-a respectat procedura parlamentara. Mai precis, se acuza faptul ca, din lipsa de cvorum, nu a fost votata ordinea de zi.

Din aceasta perspectiva, decizia PSD, PRM si PC de a parasi plenul Parlamentului capata o importanta juridica. Senatorul PRM Gheorghe Funar sustine ca, din cauza nerespectarii procedurilor, declaratia sefului statului nu poate produce efecte juridice. “Din punct de vedere legal, declaratia presedintelui, practic, nu exista”, ne-a declarat Funar.

La rindul sau, presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Sergiu Andon (PC), considera ca nu se poate spune cu certitudine daca, prin anuntul facut de Basescu in Parlament, procedura de referendum a fost declansata si ca ar fi nevoie de medierea Curtii Constitutionale. In opinia lui Andon, Birourile Permanente ar trebui sa ii comunice lui Basescu ca nu au fost intrunite conditiile pentru consultarea Parlamentului si sa planifice o alta data si ora special pentru procedura de consultare. Aceasta teorie este sustinuta si de unii dintre liberali.

PD este de alta parere

Democratii sustin insa ca procedura a fost perfect legala. Deputatul PD Daniel Buda, membru in Comisia juridica, a explicat ca intrucat Traian Basescu a anuntat tema pe care intentioneaza sa convoace referendum, se poate considera ca procedura de initiere a consultarii populare a inceput. El a remarcat ca este intr-adevar nevoie de o hotarare a Parlamentului legata de propunerea sefului statului. Deputatul PD a atras atentia asupra faptului ca, intrucat nu exista un termen pana la care Parlamentul sa isi spuna parerea, opozitia ar putea, teoretic, trena dezbaterea si exprimarea unui punct de vedere.

Dupa plecarea presedintelui din Parlament, Opozitia a revenit in plen iar PSD a cerut ca “incidentul legislativ” sa fie dezbatut in cadrul unei sedinte comune a conducerilor Senatului si Camerei Deputatilor.

PSD are spioni la Cotroceni

PSD a reusit sa afle despre ce va vorbi presedintele cu mult inainte de aparitia lui Basescu la Parlament. Unul dintre liderii PSD ne-a confirmat telefonic, cu doua ore inainte de discurs, ca referendumul pentru vot uninominal este tema principala in mesajul presedintelui. Surse din partidul lui Geoana ne-au declarat ca, aflind de intentia lui Basescu s-a decis ca PSD sa nu fie prezent la sedinta. O decizie similara au luat-o si parlamentarii PRM si PC. Explicatia s-a vazut ulterior: opozitia a contestat legalitatea sedintei in care a vorbit Traian Basescu prin faptul ca nu a existat cvorumul de lucru.

Presedintele, atacat din toate directiile

Doar PD si PLD merg pe mina presedintelui si sustin referendumul pentru votul uninominal.

„Este inca o smecherie ieftina“, a calificat liderul PSD, Mircea Geoana, anuntul presedintelui Traian Basescu privind demararea unui referendum privind votul uninominal. Nici presedintele Camerei Deputatilor nu a fost mai blind. Bogdan Olteanu a spus ca propunerea este „pura demagogie“ si sustine ca seful statului a fost principalul adversar al introducerii votului uninominal. In plus, colegul sau de partid, liberalul Crin Antonescu, spune ca nu poate fi de acord cu presedintele daca acesta considera „ca asta a fost consultare“ si aminteste ca „PNL, incepind cu 1996, a avut proiecte concrete in aceasta privinta“. Si conservatorii amintesc ca au militat pentru votul uninominal. „Cred ca este o diversiune in conditiile in care cunoasteti ca initiativa PC privind votul uninominal este din 2003, insa in Parlament nu am avut nici un sprijin“, sustine senatorul PC Sabin Cutas.

Democratii sustin, UDMR respinge

Desi pareau destul de nemultumiti, democratii afirmau dupa sedinta ca vor sustine propunerea presedintelui. „Este o tema cu succes la populatie“, s-a multumit sa raspunda liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu. Mult mai incintat se arata liderul PLD, Theodor Stolojan, care sustinea ca „votul uninominal va cerne bine oamenii“. Votul uninominal este respins categoric de UDMR. Marko Bela crede ca ideea referendumului pentru vot uninominal este „populista si anacronica“. „Presedintele Basescu ar fi trebuit macar de data aceasta sa se consulte cu partidele politice ca sa-i explicam dezavantajele“, a declarat Marko.

Peremistii au sarit si ei la atac, acuzindu-l pe Traian Basescu ca incalca din nou Constitutia. „Referendumul se convoaca cu consultarea Parlamentului, care trebuie sa se exprime prin vot cu privire la aceasta cerere de consultare. Inca o data presedintele a facut dovada ca habar n-are de Constitutie si de legile tarii“, sustine vicepresedintele  PRM, Lucian Bolcas.

Citeste si:   De git cu Basescu  de Pavel Lucescu

 Citeste discursul integral al presedintelui


(481 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Ciprian Ranghel, Cri


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Basescu matura alesii cu referendumul sau | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68071389198303 seconds.