Luni, 05 Februarie 2007 - 06:57 AM Aleg.RO: Comuna europeana

Publicat de: ---

evenimentulzilei In localitatea argeseana Ciofrangeni, fiecare ulita este iluminata, fiecare casa are apa la robinet, iar stadionul are nocturna .

Primarul comunei argesene Ciofrangeni, Doru Panteru, spune despre localitatea pe care o conduce ca e municipiu. Omul nu glumeste si nici nu are probleme de sanatate. Pur si simplu crede ca satul pe care il conduce este mai dezvoltat decat un municipiu.

In prima sedinta din acest an, Consiliul Judetean Arges a validat rezultatele concursului „Comuna argeseana, comuna europeana”. Au fost trei sectiuni ale concursului, iar la „Urbanism, protectia mediului si gospodarirea apelor” castigatoare a fost declarata comuna Ciofrangeni, aflata la 60 de kilometri de Pitesti. „Ar fi trebuit sa fim castigatori la toate sectiunile, dar invidia e mare”, crede primarul Panteru.

Contestat de prefect

Prefectul judetului, Ion Carstoiu, a contestat titlul obtinut de Ciofrangeni pe motiv ca localitatea nu are Planul Urbanistic General actualizat. „Ia vedeti aici, ce e asta?!”, ne vara Panteru sub ochi cele trei volume ale Planului Urbanistic General. „Prefectul a fost dezinformat. Am PUG si l-am si depus unde trebuie in timp util.”

Nemultumirile primarului sunt multe. „Domnule, Ciofrangeni este o comuna mica si nu trebuie sa iasa in fata. Asta cred multi”, este de parere edilul. Omul este misterios si nu vrea sa spuna prea multe. Incepe sa turuie despre realizarile si motivele pentru care conduce acum o comuna europeana.

„La Ciofrangeni nu mai gasesti noroi pe ulite. Daca va murdariti pantofii, eu ii mananc. Avem iluminat public cum nu au multe orase. Toate ulitele sunt luminate. Avem un parteneriat cu o firma ungara si ne costa putin. Avem 1.200 de corpuri de iluminat. Am pietruit drumurile, lucram la reteaua de apa si la canalizare”.

Odata pornit, Doru Panteru este greu de oprit. Nu vrea sa spuna cum a reusit cu un buget de doar 3,3 milioane de lei.  „De ce sa afle toti primarii?! M-am descurcat. Sa se descurce si ei. Sa-si miste fundu’ din birou”.

Primarul vorbeste, explica, se agita, striga la „oamenii la Legea 76” care muncesc pentru comunitate in contul ajutoarelor sociale. „Hai, mai, nu stati, dati din maini, ca acu’ se face seara. Ce dracu’, trebuie sa terminam odata!!”.

WC in fundul curtii, dar cu apa calda si dus

Mandria cea mare a primarului este noul WC al scolii din centru. A fost construit intr-o luna, are apa calda, cabine separate pentru baieti, fete si cadre didactice. Are chiar si dus. Panteru cheama paznicul si verifica discret curatenia. E curat, iar omul a scapat de chelfaneala. „Nicio comuna nu are asa ceva, credeti-ma pe mine.”

„Am facut podete si poduri, gabioane sa nu ne mai inunde apa, toate pe bani putini. Am cumparat materiale si au muncit satenii. Asta e!”, continua primarul sa-si laude comuna. Si totusi, obiectivul care ii este cel mai apropiat sufletului  este stadionul comunal, dotat cu nocturna. La cativa pasi se inalta vestiarele. Si aici sunt 12 dusuri cu apa calda. „Asta a fost ambitia mea. Am vrut sa arat ca se poate face nocturna si la Ciofrangeni”.

Proiecte de om batran

Ion Rusu are 79 de ani si proiecte mari. Mosul are apa curenta si vrea sa puna si in grajdul vacii o instalatie ca sa nu-si mai rupa spinarea carand apa cu galeata. Pana atunci, ca tot omul gospodar, cara niste pari „pentru caprele de fan”. „De ce sa zic eu. A facut dom’ primar multe...”, ne spune batranul. De aceeasi parere sunt si Natalia Gheorghe, Ion Stancu ori Elena Mosteanu, toti locuitori ai comunei. „Ei, am vrea apa peste tot si canalizare, la fel. Poate le-o face...”, se gandesc ei.

Comuna are sapte biserici si toate au termopane. Intr-un sat a fost construit un camin cultural. „Pai, mai aveti nevoie?!”, intrebam. Primarul recunoaste ca e mai mult salon de nunti, dar este o investitie importanta pentru cei care au de-acum unde sa petreaca civilizat.Despre premiul pe care l-a primit, de 100.000, nici nu vrea sa vorbeasca. „Ce, aia sunt bani?! Om vedea la ce i-om folosi. Sunt putini, asa ca nu ai ce sa faci cu ei.”

Realizari

Au indeplinit criteriile

Printre criteriile care au stat la baza acordarii titlului de „Comuna argeseana, comuna europeana” se numara realizarea PUG-ului, infrastructura, refacerea scolilor din comuna, a spatiilor aflate in administrarea consiliului local, preocuparea pentru protectia mediului si rezolvarea problemelor cauzate de calamitati. Primarul Doru Panteru spune ca la toate criteriile sta foarte bine: s-au modernizat 37 de kilometri de drumuri, scolile si caminele culturale au fost refacute, s-au construit gabioane care sa apere comuna de raul Topolog. In plus, la Ciofrangeni retelele de apa se intind  pe o distanta de 40 de kilometri.

Ion Sandu spune ca ar vrea canalizare in toata comuna


(467 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Comuna europeana | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69795298576355 seconds.