Joi, 01 Februarie 2007 - 05:56 AM Aleg.RO: Atribuțiile inspectorilor ANI, limitate de senatorii juriști

Publicat de: Marius NEGULESCU

AMOS News Inspectorii viitoarei Agenții Naționale de Integritate nu vor putea dispune efectuarea unei expertize din oficiu asupra unei averi care nu concordă cu declarația specifică, ci numai cu acordul persoanei cercetate, au decis miercuri membrii comisiei juridice a Senatului. Totodata, in actiunea sa de verificare a averii inspectorul de integritate trebuie sa se limiteze strict la continutul sesizarii. In cazul in care descopera si alte elemente incriminatorii, acesta trebuie sa faca o cerere catre conducatorul institutiei, pentru a primi aprobarea de cercetare a elementelor noi aparute.

Cele doua amendamente aduse la proiectul de lege ANI au apartinut senatorului PSD, Serban Nicoale, intrunind sprijinul celor cinci parlamentari PSD si PRM, membrii ai comisiei de resort si opozitia a doar patru voturi a reprezentantilor coalitiei guvernamentale, aflati in minoritate, datorita absentei de la sedinta a senatorului liberal Norica Nicolai.

“Expertiza extrajudiciara nu se poate face in contra vointei persoanei verificate, pentru ca s-ar intra intr-o zona specifica altor autoritati, care fac controale cu conotatie judiciara", si-a motivat senatorul PSD demersul sau legislativ.

Votul a starnit nemultumirea presedintelui comisiei, senatorul UDMR Eckstein Kovacs, care a apreciat ca se incearca “golirea de continut a acestei legi".

"Aici este buba. Ce puteri mai are aceasta Agentie? Cred ca eliminarea posibilitatii de a dispune, din oficiu, efectuarea unei expertize, slabeste competentele acestei institutii", a mai spus presedintele comisiei.

Chiar daca nu a votat pentru acest amendament, senatorul PNL Teodor Melescanu a apreciat, ulterior, ca propunerea social-democrata este una “corecta”, deoarece ofera celui anchetat posibilitatea de a contesta expertiza inspectorilor ANI.

“Lipsea deci posibilitatea de aparare a persoanei. Am prevazut sa fie efectuata la cererea persoanei verificate, deoarece interesul de a se realiza expertiza este a acesteia”, a afirmat Melescanu.

Nici secretarul de stat in Ministerul Justitiei Katalin Kibedi nu a parut ingrijorata.”Amendamentul Antonie Iorgovan reprezinta un adaos la text care nu va avea repercusiuni negative asupra activitatii inspectorului de integritate” a apreciat ea.

In opinia sa, daca persoana verificata nu va fi de acord cu expertiza, inspectorul de integritate poate sesiza organele de fiscale sau de ancheta penala pentru efectuarea acesteia daca are “dubii” in legatura cu modul de dobandire a averii de catre respectiva persoana.

Senatorii juristi au mai votat o alta modificare a legii ANI, care limiteaza atat parghiile de actiune ale inspectorului ANI, cat si efectele verificarii realizate. Potrivit noului amendament, expertiza pe care o efectueaza inspectorul de integritate are caracter "extrajudiciar", si nu "judiciar", asa cum se stipula in textul initial.

"Cu toate acestea, in cazul in care inspectorul descopera o diferenta vadita intre declaratia de avere si averea dobândita, atunci acesta va sesiza organele indreptatite sa faca ancheta:cele de control fiscal sau cele de ancheta penala", a explicat Serban Nicolae, in opinia caruia inspectorii de integritate au statutul de functionari publici, iar expertiza judiciara poate fi efectuata doar de organele de ancheta ale statului.

De asemenea, comisia juridica a mai stabilit ca fiecare grup parlamentar isi va desemna doar cate un reprezentant in cadrul conducerii ANI, Consiliul National de Integritate. In forma venita de la Camera Deputatilor, Alianta D.A. avea dreptul la mai multi reprezentanti, datorita faptului ca avea grupuri separate in fiecare Camera legislativa. In componenta Consiliului au mai fost inclusi si doi reprezentanti ai guvernului, unul din partea Ministerului Finantelor si unul din partea Ministerului Justitiei.

Tot la nivelul acestui palier, senatorii juristi au decis sa acorde atributiile de alegere a presedintelui si vicepresedintilor institutiei in mana Consiliului Natinal de Integritate si nu a presedintelui statului asa cum era prevazut in forma initiala a legii.

In ceea ce priveste procedura de revocare a conducerii ANI, comisia a hotarat ca apartine numai Consiliului National de Integritate, renuntand astfel la varianta acordarii acestor atributii celor doua Camere reunite ale Parlamentului.


(557 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Marius NEGULESCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Atribuțiile inspectorilor ANI, limitate de senatorii juriști | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62654685974121 seconds.