Miercuri, 16 Martie 2005 - 09:08 AM Aleg.RO: Partidul Social-Democrat al Miliardarilor din Romania (I)

Publicat de: Victor Nitelea

cronicaromana Motto
Daca face greseala de a accepta sa fie premier dupa 2000, dl Nastase isi compromite sansele de a deveni Presedinte in sau dupa 2004.
Victor Nitelea, Oglinda, 16 iunie 2000 Am calificat de mult si in repetate randuri PSD-ul condus de Adrian Nastase ca fiind de dreapta si guvernarea acestuia ca fiind ultraliberala. Mi-am bazat argumentatia pe elemente precum diferenta accentuata de impozitare in defavoarea salariatilor si in favoarea patronilor: pe vremea guvernarii “de stanga” a PSD-ului impozitul pe venit urca pana la 40% pe cand impozitul pe profit - adica al patronului - era de 25%. Ori precum politica de privatizare in forta, adica de transfer al bunurilor celor multi si saraci in proprietatea celor putini si bogati. Privatizarea in sine, chiar cinstita, este expresia unei politici liberale, de dreapta, care da prioritate intereselor individuale fata de cele colective favorizandu-i pe cei alesi - dupa criteriul capacitatii de creatie, in teorie, dupa criteriul capacitatii de furt, in practica, de prea multe ori - in detrimentul celor multi; la noi insa, privatizarea s-a mai facut si pe doi bani, ba chiar cu falimentarea in prealabil si “ad hoc” a intreprinderilor. Asa ca interesele celui sarac au fost multiplu lezate: prima data ca gaina, care-i dadea cate un ou in fiecare zi - modest, dar esential pentru supravietuire - i-a fost taiata ca sa se faca o ciorba grasa; a doua oara, ca si acea ciorba i-a fost mancata de bogatul, practic pe gratis. In sfarsit am adus argumentul ca regimul Nastase a constituit - lucru cunoscut “urbi et orbi” - un adevarat paradis al coruptiei: or, coruptia il favorizeaza pe bogat, care are cu ce sa corupa (nici o legatura cu cazul Tiriac-Mercedes!) si il defavorizeaza pe cel sarac, care devine astfel victima celui ce-l poate fura cu impunitatea asigurata prin coruptie. De altfel, cineva - nu spui cine: persoana importanta! - zicea despre dl Nastase, in campania electorala, ca “a adus sistemul mafiot la rang de politica de Stat in Romania”. Pentru ca acelasi cineva, ajuns azi presedintele Romaniei - nu insistati, ca tot nu spui cine! - sa uite si de capacirea coruptilor, si de tepe, si mai ales de pedepsirea penala care s-ar cuveni, nu-i asa, celui ce a adus sistemul mafiot la rang de politica de Stat in Romania!
Nu am adus in argumentatia mea vreun element de natura personala, cum ar fi atasamentul de bogatie, de lux, de ostentatie a opulentei, caracteristice fostului premier - pe care o parte a presei il crediteaza cu o avere personala de doua miliarde de dolari, si a carui modesta declaratie de avere nu stiu daca exista cineva in tara asta sa o creada. Sau cum ar fi modul lui de adresare superior, plin de sine, suficient, gogonat, respirand o nestavilita si neintrerupta autoadmiratie, cu fandoseli, cu ifose, cu fumuri, lipsit de orice indoiala fata de propria perfectiune - un adevarat fundamentalism al narcisismului. Mod de adresare care, subliminal, fara cuvinte, subtil dar fara gres, ii spunea celui asupra caruia se revarsa narcisismul social-democrat al premierului: “Tampitule! Nenorocitule! Sarantocule! Ce esti tu pe langa mine?”. Mod de adresare caracterizat chiar de cel care l-a creat politic, din nimic, pe Adrian Nastase - iarasi nu spui cine: persoana importanta! - cu termenul de “aroganta”. Mod de adresare care a contribuit nu putin, alaturi de vadita apetenta pentru avere, la esecul catastrofal al celui in cauza - mai ales ca “beneficiam” de el pe toate canalele, la toate orele, in toate situatiile si sub toate pretextele.
Cred acum, de altfel, ca aceste elemente de natura personala au contribuit mai mult decat cele de principiu enumerate mai sus la infrangerea PSD-ului, si ca daca jaful natiunii si coruperea societatii s-ar fi facut sub un “militian bun” - precum Ion Iliescu, care a tolerat toate acestea desi putea sa intervina - si nu sub un “militian rau”, in decembrie 2004 lucrurile s-ar fi desfasurat “normal”. Si marinarasul cel viteaz n-ar fi putut rasturna intr-o clipa caruta cu mere a unor combinatii politice atat de savant alcatuite.
Raman insa un adept al abordarilor principiale si ma intorc la acestea. Prin ce ar putea sustine PSD-ul ca a dus o politica de stanga, deci ca nu si-a tradat electoratul, doctrina revendicata si angajamentele? Un element ar fi impozitul progresiv, care il diferentiaza, aparent, de oferta dreptei. In realitate, insa, aceasta diferentiere era pur simbolica, pur cosmetica, era praf in ochi. Trec peste faptul ca guvernarea Nastase e cea care a lansat ideea inechitabila a cotei unice de impozitare, care reclama acelasi impozit procentual de la saraci si de la bogati, desi cei din urma beneficiaza de efortul bugetar mult mai mult decat cei dintai. Dar amintesc ca pe la inceputul lui 2003, cand Ion Iliescu lansase propunerea unui impozit progresiv real, nu simbolic, taxand cu 80% veniturile peste 10.000 de dolari lunar, printre cei care l-au acuzat de comunism au fost si pesedistii din aripa Nastase - ba chiar cu o vehementa care trada faptul ca masura i-ar fi lezat personal. Impozitul progresiv simbolic practicat de guvernarea Nastase era un mod de a spune: “hai sa le luam ochii prostilor facandu-i sa creada ca-l impozitam mai tare pe bogat, ca sa le dam o satisfactie de doi lei”. In esenta, impozitarea progresiva dar cu rata mica a progresiei din fosta guvernare nu se deosebea decat foarte putin de cota unica actuala, dar se deosebea capital de impozitarea progresiva reala, accentuata, propusa de Iliescu. Pentru ca primele porneau de la logica de dreapta: “hai sa socotim si sa comparam cu cat contribuie bogatul si saracul la bugetul comun”, pentru a-l pune pe bogat in postura de contribuitor generos cu ignorarea faptului ca si beneficiile lui de pe urma bugetului sunt mai mari. Iar a doua pornea de la logica de stanga: “hai sa socotim si sa comparam cu cat ramane saracul si bogatul dupa plata contributiei la bugetul comun”, ca sa vedem care din ei poate duce din ce-i ramane o viata omeneasca. (va urma)


(823 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la Victor Nitelea


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Partidul Social-Democrat al Miliardarilor din Romania (I) | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72379493713379 seconds.