Joi, 30 Noiembrie 2006 - 05:59 AM Aleg.RO: Băsescu: "Cooperarea NATO-UE este un domeniu în care trebuie sa facem mult mai mult"

Publicat de: Ramona NĂSTASE

AMOS News <IMG class=photoshare-clickable id=imageLocation height=80 alt="Traian Basescu" hspace=5 src="http://www.informatia.ro/index.php?module=Photoshare&type=show&func=viewimage&iid=5463&viewkey=" width=63 align=left vspace=5 name=imageLocation o­nclick="handleOnClickImage(this)">Președintele Traian Băsescu a declarat, în alocuțiunea prezentată în cadrul lucrărilor Summit-ului, că România este un susținător fară rezerve al parteneriatelor cu Japonia, Australia, Noua Zeelanda, arătând că aceste state împărtășesc aceleași valori și au aceleași obiective pe termen lung precum NATO.
De asemenea, președintele Basescu a arătat ca România pledează pentru "politica ușilor deschise", sublinind ca "toti actualii aspiranti, Albania, Croatia, Macedonia, au obtinut progrese semnificative in pregatirea pentru aderarea NATO".

"In evaluarea lor trebuie sa tinem seama atat de meritele individuale, cat si de faptul ca integrarea euro-atlantica a Balcanilor de Vest este esentiala pentru asigurarea stabilitatii in regiune", a precizat Băsescu.
<P align=center><IMG class=photoshare-clickable id=imageLocation height=196 alt="Traian Basescu si presedintele Letoniei, Vaira Vike - Freiberga" src="http://www.informatia.ro/index.php?module=Photoshare&type=show&func=viewimage&iid=5460&viewkey=" width=300 name=imageLocation o­nclick="handleOnClickImage(this)">
Traian Băsescu și președintele Letoniei Vaira Vike - Freiberga

Presedintele si-a exprimat speranta ca toti actualii candidati vor deveni membri NATO la viitorul summit.

Seful statului a afirmat ca pentru a avea stabilitate in Balcanii de Vest trebuie sa fie evitate zonele gri, nelasand nicio tara din regiune in afara institutiilor euro-atlantice.


In acest sens, Parteneriatul pentru Pace (PfP) este o parghie utila, presedintele Basescu pronuntandu-se pentru invitarea Serbiei, Bosniei-Hertegovina si Muntenegrului la PfP.
<P align=center><IMG class=photoshare-clickable id=imageLocation height=161 alt="Traian Basescu si Razvan Ungureanu la summit-ul NATO de la Riga" src="http://www.informatia.ro/index.php?module=Photoshare&type=show&func=viewimage&iid=5461&viewkey=" width=300 name=imageLocation o­nclick="handleOnClickImage(this)">
Traian Băsescu și Răzvan Ungureanu la summit-ul NATOTotodata, presedintele Romaniei a mentionat intensificarea dialogului cu Georgia pe probleme legate de aderare: "Acesta este doar inceputul drumului. Nu exista scurtaturi, dar nu trebuie sa fie nici obstacole artificiale. Georgia trebuie sa indeplineasca obligatiile care ii revin, iar NATO, la randul sau, sa continue sa sprijine cu fermitate suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei si eforturile de reforma".

Presedintele Basescu a declarat ca Romania considera ca usa NATO trebuie sa ramana deschisa si pentru Ucraina, cand aceasta tara "va dori si va fi capabila".

"Trebuie sa continuam sa dialogam cu Ucraina si sa o incurajam sa actioneze ca un partener de incredere si previzibil, contributor la securitatea regionala si internationala. Trebuie sa sprijinim fortele reformiste de la Kiev si sa le oferim asistenta", a spus seful statului.

Presedintele Basescu a subliniat ca amenintarile in zona extinsa a Marii Negre sunt diverse, putand fi grupate in trei categorii: amenintari vechi (conflictele inghetate, violari ale suveranitatii statelor si prezenta trupelor straine), amenintari recente (traficul de armament, narcotice si persoane, terorismul interantional) si, nu in ultimul rand, cele mai noi tipuri de amenintari (exportul de practici nedemocratice sau presiuni economice unidirectionate si unilaterale).

De asemenea, presedintele a aratat ca securitatea energetica este importanta pentru Europa, iar NATO trebuie sa dezvolte un dialog pe aceasta tema cu partenerii din regiune pentru identificarea solutiilor de protejare a infrastructurii energetice, sublinind ca "energia nu trebuie sa devina un factor de presiune politica".
<P align=center><IMG class=photoshare-clickable id=imageLocation height=195 alt="Traian Basescu si Razvan Ungureanu la summit-ul NATO 2" src="http://www.informatia.ro/index.php?module=Photoshare&type=show&func=viewimage&iid=5462&viewkey=" width=300 name=imageLocation o­nclick="handleOnClickImage(this)">
Traian Băsescu și Răzvan Ungureanu la summit-ul NATO de la Riga

Seful statului a declarat ca "solidaritatea este esentiala. Un dialog politic intens intre aliati cu privire la toate subiectele relevante este obligatoriu pentru indeplinirea obiectivelor NATO".

Totodata, a subliniat presedintele Basescu, "cooperarea NATO-UE este un domeniu in care trebuie sa facem mult mai mult. Atat la aceasta masa, cat si in cadrul UE, Romania va continua sa faca tot ce poate pentru a contribui la o cooperare mult mai stransa intre cele doua organizatii care impartasesc nu mai multe obiective, dar si o mare responsabilitate".


(655 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Ramona NĂSTASE


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Băsescu: "Cooperarea NATO-UE este un domeniu în care trebuie sa facem mult mai mult" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.45273995399475 seconds.