Luni, 14 Martie 2005 - 12:52 PM Aleg.RO: Nastase: "In Romania este acceptat modelul Basescu, care organizeaza lovituri de palat"

Publicat de: Silviu Sergiu

evenimentulzilei Atacat din toate partile de cei care il fac responsabil pentru intrarea PSD in opozitie, Adrian Nastase are motive sa rasufle usurat: viitoarea conducere a partidului va include si functia de presedinte executiv. Chiar daca admite ca pina la Congres mai este, iar lucrurile s-ar putea schimba, e convins ca aceasta functie va fi pastrata, din moment ce membrii Biroului Executiv Central au aprobat-o prin vot. Refuza in continuare sa candideze impotriva lui Ion Iliescu pentru functia de presedinte al PSD pentru ca este "de moda veche" si nu agreeaza "modelul Traian Basescu" de a face politica, adica nu vrea sa organizeze "lovituri de palat". Recunoaste totusi ca acest model este acceptat de electoratul roman. Despre toate acestea si despre alte teme la ordinea zilei, intr-un interviu pe care Adrian Nastase l-a acordat "Evenimentului zilei".
Ati avut emotii in privinta functiei de presedinte executiv?
Sincer, nu. Pina la urma nu era vorba de functia de presedinte executiv, ci era vorba de increderea pe care eu o am in colegii mei si de faptul ca eram convins ca ei vor accepta o anumita abordare pe care eu le-am propus-o. Aceasta abordare punea accentul nu pe o functie sau alta, pe o persoana sau alta, ci pe ideea de echipa de conducere intr-o formula echilibrata, care sa tina seama de istoria partidului si de preocuparile noastre in acest moment, ca partid in opozitie. Functia de presedinte executiv reflecta mai curind nevoia de a asigura un anumit tip de echilibru in interiorul partidului. Am fost aproape sigur ca aceasta varianta va fi acceptata la nivelul Biroului Executiv Central. Sigur, vom vedea la nivelul Congresului, care va avea ultimul cuvint, daca aceasta functie va fi validata.
Lucrurile se pot schimba pina la Congres?
Teoretic, pot sa apara modificari, dar votul unanim al celor 150 de lideri ai partidului reflecta o formula pe care, fara indoiala, ei o vor recomanda si in cadrul Congresului, din moment ce au votat-o si nu au existat divergente.
"Altii ar fi dorit ca presedintele sa aiba doar un rol decorativ"
De ce unii dintre colegii dumneavoastra va contesta dreptul de a ocupa o astfel de functie? Ma refer la Miron Mitrea, la Dan Ioan Popescu.
Nu cred ca imi contesta dreptul de a candida pentru functia de presedinte executiv atita timp cit nu au contestat dreptul meu de a functiona ca presedinte al partidului. Teoretic, cine poate mai mult poate si mai putin. Am lucrat in echipa, au fost in echipa mea si in cadrul guvernului, si in cadrul partidului. Sigur, poate de aceea au o anumita nemultumire, cum poate si eu am o anumita nemultumire in ceea ce-i priveste. Ceea ce am inteles eu la un moment dat este ca aveau rezerve in legatura cu necesitatea acestei functii, dar asta probabil ca facea parte dintr-un ansamblu de negociere mult mai complex.
V-au sustinut ca presedinte PSD cit timp erati la putere. Acum situatia este alta: ati pierdut alegerile, partidul este in opozitie.
Eu vreau sa va spun ceva. Ei sint doi lideri ai partidului care, sigur, pot sa aiba anumite pareri, le pot sustine. Ceea ce este foarte important este ca nici ei, in momentul in care am discutat aceste lucruri in sedinta Biroului Executiv Central, nu au avut un punct de vedere diferit. Asta in ceea ce priveste functia. In ceea ce priveste candidatura, sigur ca votul lor secret se va exprima in cadrul Congresului. Poate sint si altii care au formule mai complexe, poate gindesc formula de conducere a partidului numai prin functia de secretar general. Altii poate ca ar fi dorit ca presedintele sa aiba doar un rol decorativ, sa fie presedinte de onoare. Au fost o multime de variante. Ceea ce este important este ca acum conducerea partidului, vorbesc de membrii BExC, a fost de acord sa sustina aceasta formula de conducere, urmind ca nominalizarile si alegerea ca atare sa se faca in cadrul Congresului.
Cum apreciati atitudinea domnului Iliescu in aceasta problema?
Domnia sa a ezitat sa formuleze un punct de vedere transant. Domnul Iliescu are o foarte mare experienta de partid. Dinsul stie ca lucrul cel mai riscant in politica este sa te pronunti intr-un anumit moment si sa vina anumite evenimente dupa aceea sa te infirme. De aceea, intotdeauna dinsul a avut pozitii mai putin transante, mai rezervate, urmarind cu atentie o anumita evolutie a lucrurilor si pronuntindu-se in legatura cu ele gradual. Cred ca acest tip de politica este specifica oamenilor care au experienta. Sigur, dupa alegeri era important sa vedem impreuna care este opinia majoritara in cadrul partidului. In ultimele luni, domnul Iliescu a putut sa vada mai bine care este pulsul, a participat la citeva sedinte de partid si in felul acesta a vazut pulsul partidului, pulsul organizatiilor, a vazut ca lucrurile nu sint nici atit de bune, nici atit de rele cum poate pareau uneori din afara. Lucrurile acestea, fara indoiala, i-au marcat o anumita gradualizare, o anumita schimbare a punctelor de vedere.
"Iliescu este un bun al partidului"
Daca nu erau de acord colegii dv. cu functia de presedinte executiv, ati fi candidat impotriva lui Ion Iliescu la presedintia PSD?
Au fost unii colegi care imi sugerau sa fac acest lucru, unii chiar discutau, inainte de sedinta BExC, sa elimine functia de presedinte executiv ca sa ma determine sa candidez impotriva lui Ion Iliescu. Cred in continuare ca problema nu este ca eu sa concurez cu Ion Iliescu, pentru ca ar putea sa cistige unul dintre noi eventual, dar ar pierde partidul, ar pierde un segment pe care fiecare dintre noi, ca generatie, ca formatie, il poate aduce in sustinerea acestui partid.
De ce este Ion Iliescu indreptatit sa ocupe functia de presedinte al partidului, si nu altcineva?
Este o intrebare pe care mi-au pus-o foarte multi. Nu stiu daca o sa dau vreodata un raspuns strict rational. La mine exista, probabil, si o componenta subiectiva, dar cred ca aceasta exista la foarte multi. Domnul Iliescu, timp de 15 ani, a trecut prin extrem de multe lucruri. A platit pentru unii si a fost atacat, timp de 15 ani, cum probabil nu a fost atacat nimeni. Pe de alta parte, a avut o multime de initiative de natura politica si a reprezentat in permanenta un "aset" (bun, valoare - n.r.) pentru partid. Ca atare, partidul ii datoreaza foarte mult. La Congresul de anul trecut, noi ne-am luat anumite angajamente privind revenirea sa la conducerea partidului. Ca presedinte al partidului, atunci, eu am fost cel care a propus aceasta formula. Este deci o chestiune personala pentru mine, in acelasi timp o ratiune care poate parea cumva demodata in lupta politica de astazi, in care modelul lui Traian Basescu, care organizeaza o lovitura de palat ca sa-l dea jos pe Petre Roman, este mai curind formula acceptata. Eu fac parte, probabil, dintre cei de moda veche. Imi aduc aminte ca, in martie 1990, la primul Congres al FSN, Ion Iliescu a fost cel care m-a propus purtator de cuvint si sef al Departamentului de relatii internationale. De aici probabil si aceasta dimensiune subiectiva, acest respect care tine si de modul in care am lucrat impreuna in ultimii 15 ani, chiar daca au fost numeroase situatii in care am avut pareri diferite.
Ati declarat, la un moment dat, ca PSD-ul pe care l-a lasat Ion Iliescu nu mai este PSD-ul de astazi.
Este foarte adevarat, dar cred ca si Ion Iliescu, participind la sedinta BExC, cred ca se gindea la acest lucru pe care i l-am spus in citeva rinduri. Cred ca a inteles in ultima vreme. Dinsul a lasat un anumit partid, PDSR, in 2000. Inevitabil, partidul s-a schimbat. S-au schimbat foarte multi oameni, e o alta mentalitate in partid, intrarea in Internationala Socialista, aceste contacte regulate cu diversi lideri socialisti sau social-democrati din Europa si din lume, participarea la reuniunile internationale, participarea chiar la o guvernare de succes cu o componenta externa foarte solida, toate au schimbat partidul. Intr-un astfel de partid, fiecare dintre noi isi construieste fisa postului intr-un mod care sa se armonizeze cu celelalte pozitii din partid. De aceea nu cred in riscul unor confruntari. Din contra, cred in sansa unei echipe care sa poata sa se adreseze in mod firesc unor segmente de electorat foarte diferite. Actualul guvern lucreaza mai mult pentru electoratul lui Ion Iliescu decit pentru electoratul lui Adrian Nastase, in sensul ca oamenii saracesc mult mai rapid, iar frustrarile si nemultumirile ii vor duce pe multi dintre oamenii acestia catre o zona mai radicala a stingii.
"Exista acest sentiment de politizare, care intr-un fel aduce aminte de cazul Temesan"
Si dumneavoastra, si Ion Iliescu ati vorbit despre tragerea pe linie moarta a coruptilor din PSD. De ce ezita PSD sa ia masuri in cazul lui Corneliu Iacobov?
Cred ca este vorba de moment. Pe fond, sigur ca asta este abordarea noastra, dar arestarea lui Iacobov s-a petrecut intr-un moment politic in care s-a spus ca e nevoie de exemple, e nevoie sa fie facute presiuni. La un moment dat a parut ca aceasta actiune depaseste evaluarea in sine a vinovatiei, intra intr-un spatiu politic. Discutiile din BExC pe aceasta tema au fost convergente. Practic, nici unul dintre colegi nu a privit lucrurile in alt mod. Toti au spus: bun, daca este vinovat, sigur ne delimitam, dar nu este foarte clar de ce a fost arestat, dar nici unul dintre dosarele care exista nu a fost trimis in instanta. Pe de alta parte, de ce din toate temele care au fost aduse in discutie el a fost arestat pentru o chestiune care pare mai marunta, mai putin semnificativa. Exista acest sentiment de politizare, care intr-un fel aduce aminte de cazul Temesan, din 1997. Aceasta nevoie de a da exemple vine intr-un anumit context, in care descoperim ca fraudarea alegerilor n-a fost fraudarea alegerilor sau contractul cu Bechtel n-a fost o frauda. Cu EADS, la fel, nu sint probleme, RAFO vad ca n-a fost inchisa. Toate temele de campanie au disparut, temele cu care a cistigat Traian Basescu. Desigur, Iacobov, in contextul discutiilor despre coruptie, devine material didactic. Cred ca a fost, mai curind, o reactie a PSD fata de felul in care s-au derulat lucrurile. Noi am cerut comisiei de integritate morala din partid sa examineze aceste lucruri si sa ne prezinte un raport.
"Poate ca noua lege a declararii averilor va fi suficienta"
Propunerea domnului Iliescu referitoare la declararea averilor de catre cei care vor sa candideze pentru diverse functii la Congres va fi inclusa in statutul PSD?
Nu stiu. Domnul Iliescu, la un moment dat, a reflectat cumva unele dintre parerile pe care le-a ascultat in cadrul intilnirilor de partid pe care le-a avut. Sigur ca imaginea de coruptie care s-a atasat partidului trebuie sa fie modificata. Poti sa modifici lucrul asta prin mai multa rigoare in ceea ce priveste selectia oamenilor. Atunci, criteriile de promovare vor trebui sa tina cont de anumite aspecte de moralitate. Cum anume, e greu de spus. Noi trebuie sa vedem si noua lege privind declararea averilor, continutul ei, poate ca aceasta lege va fi suficienta. Nu cred ca noi va trebui sa adaugam dincolo de ceea ce inseamna criteriile pentru demnitari.
Nu considerati oportun ca, la Congres, cei care candideaza pentru diverse functii sa explice ce avere au si cum au dobindit-o?
Mi-e greu sa va spun cum ar fi bine sa se intimple. Sigur, daca vor exista intrebari in cadrul Congresului, candidatii vor trebui sa raspunda, dar noi vom pregati pentru urmatoarea reuniune a BExC anumite reguli si anumite proceduri pentru depunerea candidaturilor. Probabil ca acolo va trebui sa venim cu anumite precizari. Cum anume se vor face aceste lucruri nu pot sa va spun, dar cred ca este nevoie de o anumita transparenta in ceea ce priveste statutul personal atunci cind cineva isi depune candidatura.
Vom avea alegeri anticipate anul acesta?
Nu cred. Am spus la un moment dat ca Traian Basescu este singurul care doreste alegeri anticipate anul acesta. Pe urma, liderii din Alianta m-au contrazis, spunind ca ei sint de acord cu alegerile anticipate. Acum inteleg ca, din nou, Traian Basescu a ramas singurul care vrea alegeri anticipate anul acesta. Alegerile anticipate nu se fac atunci cind se supara guvernul, ci atunci cind se supara parlamentul. Acesta este cel care trebuie sa invalideze o echipa guvernamentala si cred ca acesta este lucrul pe care nu l-a inteles inca Traian Basescu. El incearca intr-un fel sa se disocieze de erodarea guvernului actual, care creeaza o anumita frustrare in zona partidelor. El are siguranta unui mandat de cinci ani si nu ar dori sa fie contaminat de erodarea guvernarii. Lucrul asta se vede deja foarte puternic si atunci singura posibilitate este sa amestece din nou cartile in asa fel incit sa nu se mai stie cine ce carti a avut in mina.
"Oprescu poate ca are niste informatii despre sanatatea mea fizica pe care eu nu le stiu"
Ce parere aveti despre faptul ca Mircea Geoana se gindeste sa intre in competitie cu Ion Iliescu pentru functia de presedinte al PSD?
Eu cred ca sint batalii care merita sa fie duse si altele care nu merita sa fie duse. Mircea Geoana, in momentul de fata, este un om valoros al partidului, care trebuie sa traiasca impreuna cu partidul o crestere si o descrestere si care trebuie sa accepte o cariera politica pe termen lung. Nimeni dintre cei care au incercat sa aiba cariere politice fulminante, intr-un partid sau altul, nu a rezistat. Dincolo de ceea ce spune opinia publica, dincolo de o anumita sustinere, timp de o saptamina sau doua in ziare, ceea ce conteaza pentru o cariera politica este sustinerea membrilor de partid.
Il veti invinge pe Sorin Oprescu?
Sorin Oprescu este medicul meu de familie si poate ca are niste informatii despre sanatatea mea fizica pe care eu nu le stiu. Cred ca Sorin a trait o anumita nemultumire in legatura cu candidatura de la Bucuresti: ar fi dorit sa participe si sa cistige, sa se razbune pe cele doua candidaturi nefinalizate anterior, dar, pe de alta parte, a vrut sa-l ajute pe Vanghelie. In aceste conditii, Sorin, probabil, avea nevoie de un alt debuseu, de o alta tema. Sorin Oprescu a avut rezultate foarte bune in Bucuresti. Problema este daca colegii din tara vor considera ca el poate sa faca aceleasi lucruri la nivelul tarii. Pe mine m-ar deranja sa candidez singur pentru functia de presedinte executiv pentru ca ar parea ca nu se schimba nimic in partid, competitia pina la urma nu exista.


(627 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Silviu Sergiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Nastase: "In Romania este acceptat modelul Basescu, care organizeaza lovituri de palat" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70266890525818 seconds.