Sâmbătă, 30 Septembrie 2006 - 09:34 AM Aleg.RO: Sommet-ul Francofoniei, la final

Publicat de: Alina FECHETE

AMOS News La acestă oră se desfășoară conferința comună ce va marca închiderea lucrărilor Sommetului Francofoniei. Până acum au susținut discursuri șeful statului Traian Băsescu, președintele Francez Jacques Chirac, precum și premierul canadian, Stephen Harper, informează AMOS News.

Președintele Traian Băsescu a mulțumit invitaților și a ținut să îl felicite pe Abdou Diouf, reales secretar general al Francofoniei. "Iată că am ajuns la sfârșitul celui de al XI-lea Sommet al Francofoniei. Un sommet care a avut două teme - modul în care noua tehnologie poate reduce decalajele între țări (...) și astăzi am discutat conflictele din Africa de Nord, Balcani.

Aș vrea să mulțumesc mult participanților, în mod deosebit președintelui Jacques Chirac pentru sprijinul acordat, domnului Diouf pe care îl felicit pentru realegerea în funcție. Aș vrea să mulțumesc prietenilor noștri canadieni, cei care vor gătdui cel de al XII-lea Sommet ce se va desfășura la Quebec și cărora le dorim succes", a declarat Traian Băsescu.

Jacques Chirac și-a început discursul cu "o mărturie de recunoștiință pentru excelenta organizare de către președintele Traian Băsescu a acestei reuniuni". Președintele francez a mulțumit bucureștenilor "pe care i-am perturbat, în special în circulație, și care au acceptat acest lucru".

"A fost un moment emoționat pentru noi, să ne aflăm aici când președintele Consiliului Europei a anunțat că România și Bulgaria vor fi membre ale Uniunii Europene", a declarat Chirac care a ținut să precizeze că dezvoltarea economică și socială a României se va accelera și mai mult.
"Francofonia se dezvoltă foarte mult. Membrii franconiei sunt majoritate în UE cei 2007", a mai subliniat Jacques Chirac. Președintele Francez a ținut să felicite secretarul general al Fracofoniei, Abdou Diouf.

Întrebat la final ce înseamnă de fapt Francofonia, secretarul general al organizației, Abdou Diouf, a afirmat că prima misiune este apărarea patrimoniului inestimabil, limba franceză.


'Limba este creanga pe care stăm așezați, fundamentul solidarității noastre. Prima misiune a noastră este apărarea patrimoniului inestimabil, găsit în rămășițele colonizării. Lupta noastră este pentru a apăra limba franceză, dar nu împotriva englezei, în cadrul diversității lingvistice și culturale. Omul secolului XXI trebuie să cunoască limba maternă și încă două limbi: engleza și franceza', a declarat Abdou Diouf.


(643 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Alina FECHETE


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Sommet-ul Francofoniei, la final | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29563188552856 seconds.