Sâmbătă, 30 Septembrie 2006 - 09:17 AM Aleg.RO: Alo, Primaria?! Sunt eu, Sutu!

Publicat de: Viorel Negru,Manuela

gardianul In urma articolului aparut ieri in „Gardianul“, institutii ale statului, prin reprezentanti, au declarat ca mostenirea Sutu nu a fost inca revendicata oficial . Viceprimarul Ludovic Orban, cel ce se ocupa de aplicarea Legii 10/2001 in Capitala, a precizat la televiziune ca nu a fost niciodata instiintat despre existenta acestei fabuloase mosteniri. Totusi, detinatorii drepturilor litigioase asupra mostenirii sustin ca in toamna lui 2005 au avut chiar corespondenta cu Primaria Capitalei, inclusiv o intålnire cu Ludovic Orban. In privinta adreselor oficiale catre institutiile statului, „Gardianul“ se afla in posesia unei astfel de notificari adresate Ministerului Finantelor, unde, printre altele, se specifica si valoarea estimativa a proprietatilor familiei Sutu din Bucuresti.

Este adevarat ca dimensiunea mostenirii este socanta, iar revendicarea sediilor BNR sau CEC lasa sa cada o umbra de indoiala asupra seriozitatii „Afacerii Sutu“. Insa este ciudat cum institutiile statului au evitat fie sa raspunda timp de un an la notificari, fie sa clarifice ferm legalitatea acestei revendicari. Daca oficialitatile au dreptate, sa o dovedeasca pentru a lamuri misterul. Testamentul Printului Constantin D. Sutu arata ca Palatul Sutu din Bucuresti, actualul Muzeu de Istorie al Capitalei, a fost in proprietatea familiei chiar si in 1944, an in care actul oficial a fost autentificat. Primaria Capitalei si celelalte institutii ale statului trebuie sa raspunda, altfel o intreaga tara va crede ca revendicarea este reala in totalitatea ei si un sfert din Romånia isi va schimba proprietarul

Revendicarea familiei domnesti Sutu a pus pe jar oficialitatile statului. Intr-o serioasa confuzie, viceprimarul Bucurestiului, Ludovic Orban, declara senin ca nu a avut habar de aceasta revendicare pana acum, intrucat nu a primit nici o notificare in acest sens. Curios, actele si faptele il contrazic, ceea ce releva ca edilul se sustrage din fata unei probleme care nerezolvata poate crea destule prejudicii Primariei Capitalei.

Materialul publicat in editia de ieri a „Gardianului“, „Revendicarea secolului?“, a adus pe tapet o adevarata problema cu care se poate confrunta statul roman, in cazul in care nu va trata cu seriozitate problema revendicarii mostenirii Sutu. Chiar daca unele dintre proprietatile din Bucuresti invocate in revendicare te lasa cu gura cascata, vezi CEC-ul, Ministerul Agriculturii, BNR, Facultatea de Medicina Carol Davilla etc., totusi era de datoria statului sa ofere un raspuns oficial in acest sens.

Viceprimar care n-a vazut, n-a stiut
Intr-o interventie televizata la Antena 3, viceprimarul Ludovic Orban, seful Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din Primaria Capitalei, a declarat: „Nu am avut habar de aceasta revendicare. Nu am fost informat in acest sens si nu am avut vreo notificare legala legata de mostenirea Sutu“. In ciuda acestor declaratii, cei care detin drepturile litigioase sustin ca au informat inca din 2005 toate institutiile statului referitor la problema mostenirii Sutu, dar nu au primit un raspuns oficial. Mai mult, Primaria Capitalei a fost si ea notificata printr-un executor judecatoresc si a intretinut o relatie de corespondenta cu petitionarii, dar care nu s-a materializat printr-un raspuns concret. Detinatorii drepturilor litigioase ale familiei Sutu mai sustin ca au avut chiar o intrevedere cu Ludovic Orban! Atunci de ce s-ar ascunde Orban dupa cires?

Notificarea buclucasa
„Gardianul“ a incercat sa verifice informatiile sustinute de cei care revendica mostenirea Sutu, dar Sommet-ul Francofoniei, din cauza caruia institutiile bugetare au avut liber, a ingreunat investigatiile. Totusi, ziarul nostru a intrat in posesia unei notificari adresate Ministerului Finantelor in septembrie 2005, ceea ce sustine in mare masura cele declarate de revendicatori. Mai mult, Ministerul Finantelor confirma sub semnatura unui functionar de la Registratura ca a primit notificarea si dovada de comunicare pe 3 octombrie 2005! Daca ar fi sa ne luam dupa spusele domnului Orban, ne-am pune intrebarea de ce revendicatorii au notificat Ministerul Finantelor si nu in primul rand Primaria Capitalei, lucru in totalitate lipsit de logica. Mai aproape de adevar pare faptul ca toate institutiile au fost instiintate, inclusiv Ministerul Finantelor, caruia i s-a transmis si valoarea aproximativa a proprietatilor revendicate.

Problema Palatului Sutu n-a interesat
Asa cum am anuntat la inceputul acestei saptamani, Muzeul de Istorie si Arta a Municipiului Bucuresti urmeaza sa fie mutat in cladirea CEC, eliberand astfel spatiul Palatului Sutu, unde autoritatile locale intentioneaza sa deschida un muzeu. Potrivit hotararii luate de Consiliul General al Primariei Capitalei, „municipalitatea urmareste ca Palatul Sutu sa se transforme intr-un Muzeu Sutu, in care se va reface stilul epocii in care a fost construit“.

Este extrem de curios ca, la un an dupa ce detinatorii drepturilor litigioase ale mostenirii Sutu au inceput corespondenta cu autoritatile romane, inclusiv cu Primaria Capitalei, s-a luat decizia mutarii Muzeului de Istorie si Arta din palat.

Corespondenta, purtata in lunile septembrie-octombrie 2005, inca nu este recunoscuta de oficialitati. Insa, ziarul Gardianul este in posesia unei copii a Testamentului Printului Constantin D. Sutu, scris la 13 februarie 1913 si autentificat de notar in 1944, unde testametarul arata cum doreste sa se imparta averea sa „imobila si urbana“.

In acest document incheiat de print la domiciliul sau din strada Coltei nr. 41, Bucuresti, in partea de mostenire lasata unuia dintre fii sai, Printul Grigore C. Sutu, apare specificat urmatoarele: „Nuda proprietate a Palatului Soutzo, din Bucuresti, str. Coltei No.41, cu tot cuprinsul curtea si gradina lui, cu dependintele, mobilierul din el, cai, trasuri care se vor gasi la incetarea din viata a iubitei mele sotii Printesa Maria uzufructara“.

Adresa Coltei nr. 41, astazi este Bulevardul I.C. Bratianu nr. 2.
In acest context sunt ciudate afirmatiile facute de directorul muzeului Ionel Ionita, la inceputul anului, cand George Becali a anuntat ca va prelua el drepturile litigoase de revendicare a averii sus-pomenite. Si anume ca „exista documente care atesta faptul ca Palatul Sutu a fost vandut de catre familia Sutu Bancii Chrisoveloni, care, la randul ei, l-a vandut Primariei Capitalei“. Totusi, despre aceasta banca nu exista date, decat intr-un anuar bancar. Insa tranzactia a fost datata cu anul 1920, pe cand autentificarea testamentului care avea prevederi clare pentru a nu fi instrainat palatul a fost facut in 1944.

Este curios ca viceprimarul Ludovic Orban nu a avut cunostinta despre aceste revendicari, din moment ce toata presa a vuit despre aceasta revendicare in care se implicase la un moment dat si Gigi Becali.

Palatul Sutu este opera postelnicului Costache Sutu, iar la vremea ridicarii era deosebit de toate cladirile Bucurestiului. Planurile au fost realizate de arhitectii vienezi Konrad Schwink si Johann Veit, iar stilul sau este unul apusean neogotic, cu unsingur etaj, cu patru turnulete poligonale. Mai tarziu, Karol Stork, sculptorul si decorator, realizeaza scara monumentala din hol, care se desparte in doua in fata unei imense oglinzi aduse de pe insula Murano. Deasupra ei, un medalion sculptat in lemn arata chipul Irinei Sutu, sotia fiului sau, Grigore Sutu.

Curtea palatului avea o gradina cu flori, iar din iarba rasareau pitici din portelan (iata o moda veche de 200 de ani). In fata palatului era un havuz, iar in spate, pe o consola de marmura, se afla un ceasornic solar, cu un tun al carui praf de pusca lua foc sub actiunea soarelui, vestind miezul zilei.

Palatul era celebru pentru balurile si seratele stralucitoare, iar la balul din 30 ianuarie, de onomastica lui Grigore Sutu, venea insusi domnitorul Carol.


(1058 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Viorel Negru,Manuela


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Alo, Primaria?! Sunt eu, Sutu! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.32144999504089 seconds.