Joi, 28 Septembrie 2006 - 06:09 AM Aleg.RO: Primarul Videanu, critic de arta la expozitia de sculptura Bourdelle

Publicat de: Ziarul Gandul

Gândul "Podul aerian dintre Bucuresti si Paris, pe vremea cand nu existau avioane, a fost posibil tocmai datorita schimburilor culturale" . Cu aceste cuvinte a decis primarul Adriean Videanu sa-si inceapa discursul de la vernisajul expozitiei de sculptura "Antoine Bourdelle (1861-1929), vector al modernitatii. Bucuresti-Paris, o prietenie franco-romana", care a avut loc ieri la Muzeul National de Arta al Romaniei. Ceea ce nu inseamna, totusi, ca primarul bucurestean a venit cu lectiile nefacute: el a amintit ca sculptorul roman Ion Jalea, al carui "Monument al Eroilor Francezi" se afla in Gradina Cismigiu, si-a desavarsit pregatirea in atelierul lui Bourdelle. Scurtul sau discurs a fost eclipsat de naturaletea cu care l-a rostit pe al sau omologul parizian Bertrand Delano, de la care multi politicieni romani ar avea cate ceva de invatat in materie de comunicare. if(typeof(ord)=="undefined")ord=Math.random()*10000000000000000; document.write('); Mesajul central al acestuia a fost ca "in Romania, francofonia este la ea acasa".

Este de asteptat, dupa cum accentua si Herv Bolot, ambasadorul Frantei la Bucuresti, in conferinta de presa dedicata vernisajului, ca succesul de public al acestei expozitii de sculptura sa fie comparabil cu cel al expozitiei "Umbre si lumini. Patru secole de pictura franceza", organizata anul trecut la Muzeul National de Arta al Romaniei. Academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici, prezent la vernisaj, a apreciat ca o astfel de expozitie, axata pe un singur autor a carui rezonanta in epoca a fost considerabila, ar trebui sa atraga cel putin la fel de multi vizitatori ca expozitia de pictura amintita. In acelasi context, fostul presedinte Ion Iliescu a intrat in "jocul comentariilor despre arta", declarand pentru "Gandul" ca "robustetea lucrarilor lui Bourdelle aminteste de liniile lucrarilor lui Dimitrie Paciurea".

Atat Roxana Theodorescu, directorul general al Muzeului National de Arta al Romaniei, cat si Juliette Laffon, directorul Muzeului Bourdelle din Paris, au amintit ca expozitia sta sub semnul prieteniei dintre artistul francez Antoine Bourdelle si colectionarul roman Anastase Simu. Acesta din urma a fost evocat ca proprietarul primului muzeu privat din Romania, deschis in 1910, operele de arta pe care le detinea intrand, dupa demolarea Muzeului Simu, in 1964, in patrimoniul Muzeului National de Arta si regasindu-se printre exponatele expozitiei curente.

Expozitia de sculptura Antoine Bourdelle cuprinde 67 de lucrari semnate de artistul francez (sculpturi in bronz, ipsos, marmura, precum si lucrari de grafica), la care se adauga noua fotografii executate de artist in atelierul sau si 17 sculpturi ale discipolilor sai romani: Irina Codreanu, Margareta Cosaceanu-Lavrillier, Cline Emilian, Mihai Onofrei si Vasile Vasiliu-Falti. Printre cele mai importante piese ale colectiei se afla celebra lucrare Heracles Arcas (1909), Capul lui Apollo (realizata in 1909 si care marcheaza ruptura estetica dintre Bourdelle si Rodin, al carui elev a fost), trei efigii dedicate lui Beethoven si cateva studii in bronz pentru diferite monumente (Monumentul luptatorilor si aparatorilor regiunii Tarn-et-Garonne din 1870-1871, Monumentul Alvear sau Teatrul Champs-Elysees). Expozitia, organizata cu sprijinul Ambasadei Frantei la Bucuresti, va fi deschisa in perioada 27 septembrie 2006 - 28 ianuarie 2007, la Muzeul National de Arta al Romaniei (in Sufrageria fostului Palat Regal). Programul de vizitare este: miercuri - duminica, intre 11.00 si 19.00 (luna septembrie), respectiv intre orele 10.00 si 18.00 (in perioada octombrie-aprilie), intrarea fiind gratuita in prima zi de miercuri din fiecare luna. (C.S.D.)


(482 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Ziarul Gandul


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Primarul Videanu, critic de arta la expozitia de sculptura Bourdelle | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54552316665649 seconds.