Luni, 25 Septembrie 2006 - 05:54 AM Aleg.RO: Primari pe viata Edilul din Belciugatele are 7 mandate consecutive

Publicat de: ---

adevarul

Petre Dinei, 57 de ani, este cel mai vechi primar in functie din Romania . 26 de ani si 7 mandate consecutive s-au scurs de cand "tovarasii" l-au instalat in fruntea comunei Belciugatele, din judetul Calarasi.

A dus armament in Irak
"Am venit aici cu parul negru. Aveam 31 de ani, eram un copil. Acum lumea ma stie ca pe tepes", spune primarul, pe care timpul l-a albit. Petre Dinei vorbeste despre raziile pe care le face la scoala din comuna, despre cum se implica in certuri conjugale si repeta ca "la mine la usa nu e filtru". In biroul lui, diplomele si icoanele tapeteaza peretii, iar fumul de tigara e absent. "N-am fumat  niciodata si nici cafea n-am baut", se mândreste Petre Dinei. Dupa spusele sale, 4.000 de oameni din cinci sate îl asculta "cu sfintenie" si-i cer sfatul în orice problema. Lui Petre Dinei îi place sa spuna ca-si conduce comuna cu "o mâna de fier, ca un adevarat cap de familie".
Primarul din Belciugatele a intrat în câmpul muncii ca "tânar mecanic tractorist", lucrând pentru SMA Agesti. La 17 ani, a vrut mai mult si a facut scoala de soferi Profesionisti de la Calarasi. Dupa absolvire, a fost încadrat la Autobaza 4 Filaret, lucrând o perioada si la Autobaza 2 Giulesti. La 23 de ani era deja sofer pe autobuz. Peste înca doi ani, era selectionat de Ministerul Transporturilor pentru transporturi internationale. "Am dus cu tirul tot felul de marfuri peste granita, chiar si armament în Irak", povesteste Dinei. "Atunci era 12,7 lei dolarul. Eu aveam o diurna de 60 de dolari. Plecam în strainatate cu mii de dolari, dar nu m-am gândit niciodata sa ramân acolo", spune actualul primar din Belciugatele. În urma unei astfel de calatorii, Dinei a fost chemat de conducerea Judetenei de Partid din Calarasi si, fara sa i se dea prea multe explicatii, a fost numit în fruntea comunei Belciugatele. "Trebuia sa fii membru de partid. L-au verificat pâna si pe socru-miu", adauga primarul. Dupa primul an în functie, tovarasii i-au gasit o cultura "îmburuienata" si l-au trimis la scoala de Partid din Constanta sa se specializeze. "De acolo am venit toba de carte. Ne învata administratie, economie politica, cum sa rezolvam probleme de partid si conflictele dintre oameni", spune primarul.

Sute de mii de euro în cont
Petre Dinei povesteste ca pe timpul lui Ceausescu a candidat singur pe liste, dar un licar de satisfactie i se citeste în ochi când spune ca "dupa Revolutie am câstigat de fiecare data cu peste 70% din voturi". Primarul nu se ocupa doar de primarie. În timpul liber, administreaza cu succes propriile afaceri, despre care nu vorbeste prea mult. "Mi-a mers capul dupa Revolutie si am cumparat niste terenuri. Acum am câteva sute de mii de euro în cont". Fiind un tata grijuliu, l-a pus pe picioare si pe fiul sau, care are acum propria afacere: un popas frumos, pe malul unui lac în care se pescuieste pentru agrement. Fiica, psiholog de penitenciar, admite ca "tata a fost un om exigent", însa nu are decât cuvinte de lauda. Fratele n-o contrazice, dar dezvaluie ca se gândeste sa candideze si el la primarie, dar numai dupa ce "o sa îmbatrâneasca tata".

A câstigat toate scrutinele postdecembriste
Cel mai longeviv primar din Timis este Dorel Covaci, care se mentine în functie, fara întrerupere, din anul 1989. Social-democratul conduce Primaria orasului Faget de nu mai putin de 16 ani. Acesta este cunoscut pentru relatia apropiata pe care o are cu fostul presedinte al României Ion Iliescu, pe care l-a depasit la capitolul rezistenta într-o functie publica. De altfel, Iliescu a primit din partea primarului de Faget si titlul de cetatean de onoare. Înainte de 1989, Dorel Covaci a fost consilier juridic în cadrul fostului consiliu popular. El îsi explica succesul pe care l-a avut la toate scrutinele electorale de pâna acum prin faptul ca s-a straduit de fiecare data sa faca ce le-a promis oamenilor. Fagetul este unul dintre cele mai cochete orase din Timis, dar si unul dintre cele mai favorizate la capitolul fonduri, mai ales în perioada guvernarii PSD.

Liberalii au racolat cel mai longeviv edil din Transilvania
Primarul comunei clujene Apahida are peste 30 de ani de stat pe scaunul de edil. Mandatele sale de primar sunt grupate în 2 perioade: 1959-1979 si din 1996 pâna în prezent. Farcas sustine ca a plecat în 1979 din functie, dupa un conflict cu prim-secretarul de atunci, Gheorghe Mocuta, care l-a si exclus din partid. si-a pastrat statutul de independent pâna în luna iulie anul curent. A cedat presiunilor liberale, care l-au înregimentat cu câteva zile înaintea aparitiei legii care bloca migratia alesilor. "Nu se mai poate independent, trebuie sa ai un sprijin", afirma proaspatul liberal.Unul dintre secretele lui Farcas este contactul cu cetatenii. El si–a alocat câte o zi în fiecare saptamâna pentru vizite în satele componente. L-am gasit în Corpadea, unde strânge plângerile oamenilor. "Angajatii primariei vor veni aici sa se ocupe de acestea. Degeaba le iei sesizarile, daca nu le si rezolvi. Îmi place sa le stiu si rezolvate, altfel degeaba te-au ales", ne-a spus Farcas. Acesta îsi aminteste ca, în ‘59, aici nu erau apa, curent electric, canalizare, gaz, doar drumuri proaste. Azi exista apa, curent si se lucreaza la drum.Primarul Farcas admite ca în cariera sa a facut si erori. A fost cercetat într-un dosar complex, în legatura cu introducerea gazului metan. "Când esti persoana publica, atacurile vin în permanenta, dar nu trebuie sa te descurajeze", e de parere primarul. De asemenea, prefectul Clujului, Alin Tise, îl acuza pe primar de ilegalitatea unor concesiuni pentru terenuri pe care se construiesc case de vacanta.  


(933 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Primari pe viata Edilul din Belciugatele are 7 mandate consecutive | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5598030090332 seconds.