Miercuri, 20 Septembrie 2006 - 05:37 AM Aleg.RO: Băsescu retrimite o lege la Parlament

Publicat de: ---

AMOS News Președintele României, Traian Băsescu, a trimis, marți, Parlamentului Romaniei, cererea de reexaminare a Legii privind reutilizarea informațiilor din instituțiile publice. Presedintele Basescu atrage atentia ca Legea privind reutilizarea informației oferă posibilitatea instituțiilor publice de a stabili taxe pentru serviciile de reutilizare a documentelor.

Această prevedere intra in contradicție cu dreptul la informație, stipulat de articolul 31 (1) din Constituția României, care statuează că „dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public nu poate fi îngrădit”. Mai mult, actuala Lege 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public prevede expres „Dispozitii speciale privind accesul mijloacelor de informare in masa la informatiile de interes public” fara a impune nici un cost cu privire la modul in care sunt utilizate aceste informatii.

Astfel, Legea ar putea crea urmatoarea situație: dacă mijloacele de informare in masa utilizeaza o informatie de interes public ar trebui sa plateasca pentru aceasta. Acest lucru este insa neconstituțional în virtutea dreptului la informație si ar aduce grave prejudicii procesului de transparenta in activitatea institutiilor publice.

Legea actuala nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public nu prevede restricții în ceea ce privește utilizarea și reutilizarea informațiilor de interes public și nu condiționează oferirea acestora de prezentarea unui scop în momentul depunerii cererii de acces la informații de interes public. Din această perspectivă, legislația românească respectă standardele stabilite de directiva Comisiei Europene 98/2003 referitoare la reutilizarea informatiilor din sectorul public. In context, presedintele Basescu atrage atentia ca în preambulul Directivei nr. 2003/98/CE legiuitorii europeni au prevăzut faptul că „această directivă ar trebui să îndeplinească minimum de armonizare, evitând astfel, pentru viitor, decalaje între Statele membre în tratarea problemei reutilizării documentelor din sectorul public”. Astfel, Directiva oferă posibilitatea de a fi preluată doar parțial, în funcție de oportunitatea legislativă a fiecărui Stat membru și numai dacă în statul membru nu există o reglementare mai bună în domeniu. „Or, așa cum am arătat, România are deja o reglementare în domeniu, Legea nr. 544/2001, care este mult mai bună decât prezenta reglementare care restrânge dreptul la informație”.

Seful statului mai subliniaza in adresa faptul ca termenul de „reutilizare”, definit in lege, precum și „scopul reutilizării” sunt formulate lapidar, lăsând loc unor interpretări multiple si creând astfel oportunitatea modificării cadrului legislativ existent în domeniu.

Presedintele Romaniei atrage atentia asupra faptului ca actuala Lege privind accesul la informatii de interes public a fost elaborata in parteneriat cu societatea civila si a constituit model pentru elaborarea legii privind liberul acces la informatii de interes public din alte tari. Institutiile internationale au apreciat actuala forma a Legii 544/2001 ca fiind un model de transparenta si democratie pentru Romania in toate rapoartele despre tara noastra si au sprijinit institutiile publice in procesul de aplicare a acestei legi prin programe de asistenta tehnica si de dezvoltare.


(290 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Băsescu retrimite o lege la Parlament | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.31110215187073 seconds.